More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΓιορτέςΧριστουγεννιάτικες ΓιορτέςΧριστουγεννιάτικα θεατρικά, γιορτές στο νηπιαγωγείο: Ο πιο μικρός τάρανδος του Άϊ Βασίλη

    Χριστουγεννιάτικα θεατρικά, γιορτές στο νηπιαγωγείο: Ο πιο μικρός τάρανδος του Άϊ Βασίλη

    o pio mikrow tarandos

    Μια από τις πιο όμορφες ιστορίες για τα Χριστούγεννα είναι «Ο πιο μικρός τάρανδος του Άϊ Βασίλη» του Μάικλ Φόρμαν (εκδόσεις Πατάκη, 1998, πρωτότυπο «The little Reindeer», μετάφραση Παυλίνας Παμπούδη, 1996). Και εξηγούμαι γιατί:
    -είναι σύντομο κείμενο που σου αφήνει πολλά περιθώρια να το εμπλουτίσεις
    -έχει πανέμορφες εικόνες (κυριολεκτικά και μεταφορικά)
    -πάνω απ’ όλα γιατί δε θέλει και δε γίνεται ηθικοδιδακτικό, δε θέλει να σου περάσει υψηλά νοήματα αλλά να σου αφηγηθεί μια όμορφη, ξεχωριστή ιστορία χωρίς πολλές φαμφάρες. Ως εκ τούτου αποτελεί κατ’ εμέ μια όμορφη πρόταση ΚΑΙ για χριστουγεννιάτικη γιορτή.

    Ας δούμε πρώτα την ιστορία… Χειμώνας, παγωνιά και ο μικρός τάρανδος αναρωτιέται τι είναι όλη αυτή η φασαρία που ακούει από 2-3 σπίτια που έβλεπε μπροστά του. Πλησίασε. Κρυφοκοίταξε. Ύστερα μπήκε μέσα. Και ωπ…δίχως να το καταλάβει άρχισε να μπερδεύεται με ένα σωρό παιχνίδια και δώρα ώσπου τυλίχτηκε κι αυτός και δώρο γίνηκε πριν καν το καταλάβει. Κι άρχισε να ταξιδεύει πακεταρισμένος με την άμαξα του Άι Βασίλη που την έσερναν μεγάλοι τάρανδοι ώσπου βρέθηκε ως δώρο στο σπίτι ενός παιδιού. Εκείνο τον άνοιξε έκπληκτο και τόσο του άρεσε που τον φυγάδευσε στην ταράτσα του και τον κράτησε εκεί ώσπου… Η συνέχεια στο βιβλίο… Από εδώ τώρα αυτό που μπορώ να πω… Πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή ιστορία, με λίγα λόγια που προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε λίγα ή περισσότερα παιδιά.

    Οι ρόλοι
    ο μικρός τάρανδος
    το μικρό αγόρι
    ο Άι Βασίλης
    οι 3-4 τάρανδοί του (που μπορούν να γίνουν και 6)
    οι βοηθοί που πακετάρουν στο εργαστήριο των δώρων που μπορούν να είναι…όσοι θέλουμε.

    Στην περίπτωση που χρειαζόμαστε παραπάνω ρόλους ή αν θέλουμε να συμπεριφερθούμε ανατρεπτικά, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε κάνοντας τους μικρούς ταράνδους δύο (2), τα παιδιά που λαμβάνουν ως δώρο τους ταράνδους να είναι επίσης δύο (2) αδέρφια, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου πλοκή. Ας επιχειρήσουμε να φτιάξουμε πρόχειρα πρόχειρα μια ιστορία εμπνευσμένη από το βιβλίο του Μάικλ Φόρμαν.

    Στην πρώτη σκηνή μας, δυο μικροί τάρανδοι περιφέρονται μέσα στο κρύο, χιονισμένο δάσος, γυρεύοντας κάπου να κρυφτούν, να γλιτώσουν το πολύ κρύο. Πλησιάζουν ένα εργαστήρι όπου από μέσα ακούγονται παιχνίδια να κουρδίζουν, φασαρία παιχνιδιάρικη, ετοιμασίες και περίεργα πράγματα. Πλησιάζουν, μπαίνουν μέσα και χαζεύουν για λίγο τους πολλούς βοηθούς του Άϊ Βασίλη που ετοιμάζουν τα παιχνίδια, διορθώνουν τα ελαττωματικά, πακετάρουν, διαβάζουν γράμματα και τακτοποιούν. Δίχως να το καταλάβουν, μπερδεύονται μαζί με τα άλλα παιχνίδια και πακετάρονται. Ο Άϊ Βασίλης έρχεται με τους ταράνδους του, παραλαμβάνει τα πακέτα του και τα μοιράζει στα σπίτια. Σε ένα σπίτι πετάει τα δύο δέματα με τους ταράνδους. Σε αυτό το σπίτι μένουν δύο παιδιά που έχουν ζητήσει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ανοίγοντας το δώρο τους όμως ενθουσιάζονται τόσο με τους δύο ταράνδους που αποφασίζουν να τους κρύψουν για να μην τους τους πάρουν και να τους φροντίσουν. Ειδικά όταν ανακαλύπτουν οι δύο τάρανδοι είναι από τους λίγους που μπορούν να κάνουν βόλτες στον ουρανό. Οι ρόλοι σε αυτήν την εμπλουτισμένη εκδοχή πληθαίνουν (20-21): 2 αφηγητές, 2 παιδιά, 2 μικροί τάρανδοι, 4 μεγάλοι τάρανδοι, 1 Άβ Βασίλης, 6 βοηθοί Άι Βασίλη, 4 δώρα Άι Βασίλη.

    Θα μπορούσε λοιπόν να ξεκινά κάπως έτσι…με έναν αφηγητή να ξεκινά την ιστορία ενώ μπροστά του οι τάρανδοι ζωντανεύουν την ιστορία…

    Είναι χειμωνιά, κάνει παγωνιά,
    χιόνι έχει σκεπάσει δάση και βουνά.
    μα δυο τάρανδοι μικροί
    μέρες τώρα έχουν χαθεί
    και κρυώνουν και πεινούν
    μες το δάσος τριγυρνούν
    λίγη ζεστασιά γυρεύουν
    μα όλοι τους απογοητεύουν.

    Ώσπου…

    Ώσπου συναντούν μπροστά τους
    ένα σπιτικό μεγάλο
    Τι μεγάλο! Πιο μεγάλο δεν υπάρχει άλλο!

    Πλησιάζουν, πλησιάζουν
    κι απ’ το παράθυρο κοιτάζουν
    Ω, τι κόσμος μαγικός
    χριστουγεννιάτικος, ζεστός.

    Πλησιάζουν λοιπόν στο σπίτι όπου ακούγονται οι φασαρίες και κοιτάζουν μέσα, πρώτα από το παράθυρο και κατόπιν έχοντας μπει μέσα. Και τι δεν είδαν:

    Μπάλες και λαμπιόνια
    και χρωματιστά κορδόνια
    γιρλάντες και κορδέλες
    για πριγκίπισσες κοπέλες
    Αεροπλάνα κι ελικόπτερα
    για τα παιδιά τα ομορφότερα
    και γρήγορα αυτοκινητάκια
    για τα μικρότερα αδερφάκια

    Πω, πω και ένας σιδηρόδρομος
    μεγάλος και απότομος
    με γεφύρια και στροφές
    γύρω από βουνοκορφές

    Κοίτα δέματα και δώρα
    κοίτα πως γυαλίζουν όλα
    πάω να μπω μέσα σιγά
    να τα δω από πιο κοντά.

    Η συνέχεια…δική σας…

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    RELATED ARTICLES

    Most Popular