More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΧριστουγεννιάτικη γιρλάντα με χρωματιστα τρίγωνα - Τα φυλλαράκια της Τέχνης

    Χριστουγεννιάτικη γιρλάντα με χρωματιστα τρίγωνα – Τα φυλλαράκια της Τέχνης

    Τα φιλαράκια της Τέχνης έχουν μπει σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα και στολίζουν το εργαστήριο του Δόκτωρ με γιρλάντες και χρωματιστά τρίγωνα, όρθια, πλαγιαστά, ίσια, στραβά ή ανάποδα. Σωστά καταλάβατε, θα ασχοληθούμε με το σχήμα του τριγώνου και θα καταπλήξουμε με τις ιδέες μας το Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι. Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν γιρλάντες και να τις διακοσμήσουν με τρίγωνα σε διάφορα χρώματα ή συνδιασμούς χρωμάτων. Στην αρχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρολό κουζίνας που έχουμε τσακίσει σε τρεις πλευρές και να κάνουμε τυπώματα σε χαρτί. Έπειτα προτείνουμε στα παιδιά να σχεδιάσουν  τα δικά τους τρίγωνα σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Τα παιδιά πειραματίζονται με μικρά και μεγάλα τρίγωνα και βάζουν το ένα μέσα στο άλλο, ενώνουν δυο τρίγωνα και φτιάχνουν ένα τετράγωνο, η περισσότερα και φτιάχνουν ένα πολύγωνο. Αναγνωρίζουν το σχήμα του τριγώνου μέσα στην τάξη και φέρνουν το τρίγωνο από τη γωνιά της μουσικής, ένα πλαστικό τρίγωνο, τη σκεπή από το σπιτάκι σε μια ζωγραφιά, ένα τυράκι τρίγωνο κ.α.

    Προεκτάσεις – Συνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

    Αναζητούμε το σχήμα του τριγώνου στην Τέχνη και τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα του Κλεε " Το κάστρο και ο ήλιος" και τα παιδιά αναγνωρίζουν τα σχήματα. Αναγνωρίζουν τα χρωματιστά τρίγωνα και προσπαθούν να τα μετρήσουν, αλλά και τα υπόλοιπα σχήματα.Το σχήμα του τριγώνου χρησιμοποιούν τα παιδιά για να φτιάξουν τις σκεπές των σπιτιών στις ζωγραφιές τους.

    Τα παιδιά σχεδιάζουν τα δικά τους τρίγωνα σε γιρλάντα και παρατηρούν διαφορετικά μεγέθη, μικρό, μεσαίο, μεγάλο. Απαριθμούν πόσα τρίγωνα χωράνε σε μια γιρλάντα και επιλέγουν χρώματα, συνδιασμούν χρωμάτων ή μοτίβο. Τα μαθηματικά γίνονται διασκέδαση και κάθε παιδί προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα ή αλληλεπιδρούν για να φτιάξουν την πιο πρωτότυπη γιρλάντα.

    Μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά ένα μεγάλο σκοινί και να φτιάξουμε όλοι μαζί μια τεράστια γιρλάντα για την τάξη με χρωματιστά τρίγωνα από κανσον. Στην περίπτωση που θέλουμε να έχει Χριστουγεννιάτικο θέμα, ενώνουμε τρια τρίγωνα και φτιάχνουμε μικρά πράσινα έλατα που πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη. Επίσης μπορούμε να ενώσουμε δυο ανάποδα τρίγωνα και να φτιάξουμε κίτρινα ή χρυσά αστέρια στη γιρλάντα μας.

    Αναζητούμε πληροφορίες για το τρίγωνο στη μουσική. Είναι ένα μουσικό όργανο, το οποίο αποτελείται από μια ατσάλινη ράβδο λυγισμένη σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, με τη μια γωνία του ανοιχτή. Το τρίγωνο παίζεται με μια μεταλλική ράβδο, ενώ για απαλότερο ήχο χρησιμοποιείται η μπαγκέτα του τυμπάνου.Το τρίγωνο κρατιέται με ένα ή περισσότερα δάχτυλα από μια λεπτή θηλιά φτιαγμένη από ζωικό έντερο, δέρμα ή πλαστικό.Είναι σημαντικό να μην εφάπτεται τίποτα με το όργανο καθώς ηχεί. Γνωρίζατε ότι το τρίγωνο κρούεται στην εξωτερική  πλευρά του, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η κλειστή εσωτερική γωνία του για απαλό ήχο. Τα παιδιά όταν λένε τα κάλαντα χτυπούν τη μεταλλική ράβδο από πλευρά σε πλευρά για δυνατότερο ήχο.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular