More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Χτίζοντας ταυτότητα, του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

    Χτίζοντας ταυτότητα, του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

    Μετά τους Παιδικούς έρωτες και τους Παιδικούς φόβους, η σειρά ΣΧΟΛΗ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ του ψυχιάτρου, παιδοψυχιάτρου και διδάκτορος της Ιατρικής και της Φιλοσοφικής Αθανάσιου Αλεξανδρίδη επανέρχεται με ένα τρίτο βιβλίο. Χτίζοντας ταυτότητα είναι ο τίτλος του. Και αυτό το βιβλίο της σειράς περιέχει υλικό που προέκυψε από την επεξεργασία απομαγνητοφωνημένων βραδινών διαλέξεων “χωρίς χαρτιά” με γονείς μαθητών των εκπαιδευτηρίων Αργύρη-Λαιμού την τελευταία δεκαετία.

    Τι θα βρει στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης; Θα βρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ανάλυση όλων των παραγόντων που διαμορφώνουν την ταυτότητα των μελών μιας οικογένειας εντός αυτής, των επιλογών και συσχετισμών που επηρεάζουν και παράγουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, τους τρόπους με τους οποίους χτίζεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των παιδιών και ενισχύεται η ψυχική ανθεκτικότητά τους έναντι καταστάσεων και διαρκών προκλήσεων που δημιουργούνται εντός ή εκτός οικογένειας, την αναζήτηση του νοήματος και της ευτυχίας και δεκάδες άλλες επιμέρους παραμέτρους και υποθέματα.

    Το σημαντικότερο είναι ότι το Χτίζοντας Ταυτότητα (καθώς και τα άλλα βιβλία της σειράς) είναι απαλλαγμένο από ιδεολογικές ή άλλες εξαρτήσεις, απαγκιστρωμένο από οποιαδήποτε προσήλωση σε ιδεοληπτικούς -ισμούς που εξηγούν μέρος της κοινωνικού γίγνεσθαι αλλά όχι την οικογένεια, το παιδί, τον γονέα, τον άνθρωπο, τα ελάσματα της ψυχής τους. Ο συγγραφέας δεν έχει μια απλή ψυχιατρική/ επιστημονική οπτική των πραγμάτων. Η προσέγγιση του είναι βαθιά φιλοσοφική, φανερώνοντας έναν εμβριθή, διεισδυτικό στοχαστή που ιχνηλατεί τον άνθρωπο σε βάθος, με πλούσια, περιεκτική γνώση όλων των μεγάλων ψυχαναλυτών, ψυχιάτρων και φιλοσόφων, σε γλώσσα εύληπτη για κάθε ανήσυχο γονιό αλλά όχι επιτηδευμένα εκλαϊκευμένη. Και όλα αυτά γίνονται υπό μορφή συζήτησης με τους γονείς.

    Η επιρροή της πιο “στατικής” τηλεόρασης και ο επικίνδυνος δυναμισμός του ίντερνετ, η εισαγωγή του παιδιού μέσω της φύσης στην έννοια και τις εκφάνσεις του ωραίου το οποίο πλέον υποτιμούμε, η ωστική δύναμη της πάλης των αντιθέτων, η βία ως παράγοντας δημιουργίας ταυτότητας, η άνιση αντιμετώπιση των παιδιών από τους γονείς τους, ο καταναγκαστικός -ψεύτικος- υπερεγωτικός λόγος της κοινωνίας, η αλληλεπίδραση των γονιών, τα ελλείμματα και η ψυχική, μερική ή γενικευμένη ευαλωτότητα είναι μερικές μόνο από τις σημαντικές παραμέτρους που εξετάζει ο πυκνός λόγος του Α. Αλεξανδρίδη. Πλάι σε αυτά, θα βρούμε προσεγγίσεις για ακόμα πιο εξατομικευμένες περιπτώσεις όπως ο αλητάμπουρας εγγονός, η αλλόθρησκη σύζυγος, η εργαζόμενη μητέρα με τρία παιδιά, συνθήκες απώλειας και πένθους στην οικογένεια, ακατάπαυστη φλυαρία στο σπίτι, περίπτωση “θέλω να μοιάζω με τον φίλο μου”, λεκτική και σωματική βία, μπούλινγκ, καθώς και σημαντικές προτάσεις όπως το μισάωρο της αποκλειστικότητας, τα συμβόλαια βελτίωσης, η έννοια του αρκετού και πολλά άλλα.

    Ένα επίσης μεγάλο ατού των βιβλίων του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη είναι ότι πραγματικά απευθύνονται σε ανήσυχους γονείς. Αυτό δεν είναι μία μάρκετινγκ ατραπός που διέβη ο συγγραφέας ή ο εκδοτικός αλλά μια πραγματικότητα. Δεν θα βρείτε συνταγές και bullets με βήματα, οδηγίες και βήμα προς βήμα εφαρμογή. Αυτή η επιδερμική αντιμετώπιση αφορά τα clickbait άρθρα και τα αντίστοιχά τους βιβλία που υπόσχονται επιτυχίες και μετά απορημένος αναρωτιέσαι τι συνέβη και απέτυχες λες και υπήρχε περίπτωση να πετύχεις. Μόνο μια τέτοια, ουσιώδης, ενδελεχής, παραγωγική διαδικασία ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας μπορεί να σε κάνει καλύτερο γονιό, καλύτερο εκπαιδευτικό, καλύτερο άνθρωπο.

    Προτείνεται για κάθε πραγματικά υπεύθυνο, ανήσυχο γονέα που βλέπει την γονεϊκή ιδιότητα ως κάτι παραπάνω από εκπλήρωση μιας κοινωνικής επιταγής και συγκυρία. Εκδόσεις Ίκαρος. Έξοχο. Πολύτιμο. Πλήρες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Χτίζοντας ταυτότητα
    Συγγραφέας: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Συμεωνίδου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου Ευτυχία Λιάπη
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN:
    978-960-572-280-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular