More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΧωρίς Πρόσωπο, του Στέφαν Άνχεμ

    Χωρίς Πρόσωπο, του Στέφαν Άνχεμ

    Ο 50χρονος πια Stefan Ahnhem τα είχε γράψει τα σενάριά του. Τώρα αποφάσισε να μπει στο χώρο του βιβλίου δημιουργώντας μια τριλογία με τον γενικό τίτλο του ήρωά του «Fabian Risk»). Το Χωρίς Πρόσωπο (Victim Without a Face) είναι το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς.

    Θα περίμενε κανείς από σεναριογράφο να μαζέψει πολύ το κείμενό του, να μείνει στην αφηγηματική λογική των σεναρίων, να είναι ελάχιστα περιγραφικός και η λογική του να είναι ξεκάθαρα κινηματογραφική. Καμία σχέση. Μην πω ότι ο Ahnhem έκανε το ακριβώς αντίθετο. Έγινε υπερπεριγραφικός, κάποιες στιγμές σχεδόν πλάτειασε. Αυτό ασφαλώς δεν ήταν τέτοιας έκτασης ώστε να ακυρώσει ετούτο το ασύλληπτο θρίλερ που φτιάχνει ο έμπειρος των σεναρίων αφηγητής.

    Έχουμε κλισέ; Έχουμε. Μια παλιά αδικία που καλείται να ξεπληρωθεί στο παρόν. Δηλαδή μια ομάδα παλιών συμμαθητών αρχίζουν να δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον με βάναυσο τρόπο. Ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Χέλσιμποργκ, Φαμπιάν Ρισκ, καλείται να λάβει μέρος στην έρευνα επιστρέφοντας στην πόλη που μεγάλωσε. Αυτό κι αν είναι κοινός τόπος.

    Στη μεγάλη των Σκανδιναβών σχολή, με τους πολλούς αξιόλογους συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων, είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα της μανιέρας. Ωστόσο, ο Ahnhem το μεταπλάθει το υλικό του, να πηγαίνει βόλτα τα κλισέ του και τελικά φτιάχνει μια πολύ δυνατή κατάσταση, με τις δέουσες ανατροπές και εκπλήξεις, με μπόλικα στοιχεία τρόμου στα όρια του σπλάτερ ενίοτε, με βία και ακραία συναισθήματα, που κρατά δέσμιο τον αναγνώστη. Και αν δεν πλάτειαζε, όπως είπαμε, σε κάτι φάσεις, θα είχε φτιάξει scandinavian-noir αριστουργηματάκι καθώς ο ρεαλισμός και η αμεσότητά του βαράνε κόκκινο.

    Σχολικός εκφοβισμός, γονεϊκή αδιαφορία, κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρόλος των αμέτοχων συμμαθητών και δασκάλων, το ηθικό δίλημμα της ουσίας της δικαίωσης και της δικαιοσύνης, η φύση της εκδίκησης, οι άνθρωποι ως μαριονέτες λεπτών κλωστών του παρελθόντος.

    Στο Χωρίς Πρόσωπο, ο επιθεωρητής Φαμπιάν Ρισκ μετακομίζει με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά στην πατρική γη του Χέλσιμποργκ. Σχεδίαζε διακοπές έξι εβδομάδων αλλά τα πράγματα δεν κυλούν βάσει σχεδίου. Αιτία είναι η δολοφονία ενός πρώην συμμαθητή του Ρισκ, του Γιόργκεν Πάλσον, το πτώμα του οποίου βρέθηκε χωρίς χέρια. Σύντομα τα πτώματα των πρώην συμμαθητών της τάξης του 1982 πληθαίνουν και ο επιθεωρητής Ρισκ βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο μεταξύ υποψηφίου θύματος και υπόπτου. Θα καταφέρει να βρει τον δολοφόνο πριν αυτός σκοτώσει όλους τους πρώην συμμαθητές;

    Το βιβλίο έχει λάβει το Βραβείο ΜΙΜΙ για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Γερμανία (2016) και το Βραβείο Crimetime για το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στη Σουηδία (2015)

    Εκδόσεις Διόπτρα. Πολύ δυνατό, για τους λάτρεις του είδους καθηλωτικό.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Χωρίς Πρόσωπο
    Συγγραφέας: Stefan Ahnhem
    Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Νοέμβριος 2017
    Σελίδες: 640
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-605-340-5
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular