More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Το αγόρι έχει εντοπίσει έναν μυστηριώδη συλλέκτη σκόρπιων σελίδων βιβλίων. Τον έβλεπε παντού στον δρόμο της πόλης, αλλά δεν τον είχε ανταμώσει ποτέ. Κάποτε τον συνάντησε στο συσσίτιο, τον ακολούθησε μέχρι το καταφύγιο σελίδων, ένα σκοτεινό μέρος όπου εκείνος έσωζε σελίδες από βιβλία και τις έβαζε στη σειρά. Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άντρας και τι ακριβώς κάνει με τις σελίδες που χώνει στις τσέπες του κι ύστερα στο Καταφύγιό του; Πολλά θα μάθει το αγόρι κοντά του, πολλές ζωές θα ζήσει, πολλές θα ζήσει και ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου. Γιατί έχει μέσα του πολλά άλλα βιβλία…

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, με ένα πέπλο μυστηρίου να σκεπάζει τη μισή του ιστορία, δημιουργεί κάτι περισσότερο από μια γοητευτική ιστορία φιλαναγνωσίας. Πρόκειται για μια διακειμενική ωδή στην ασύγκριτη δύναμη των βιβλίων ως μέσο για να ζήσεις πολλές ζωές σε μία, να μπεις σε περιπέτειες που η υπάρχουσα ζωή σου δεν ευνοεί, να ταξιδέψεις και να συλλέξεις εμπειρίες που ποτέ δε θα κατάφερνες σε μια πλήρη ημερών ζωή, να αγκαλιάσεις τόπους, ανθρώπους, να γνωριστείς με τη σκέψη χιλιάδων ανθρώπων, δίχως να τους ξέρεις εκ του σύνεγγυς. Κι αυτό το κοινό μυστικό των βιβλίων που αποκαλύπτει σε ένα παιδί τη μαγεία της ανάγνωσης, είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά, από τα σταθερά αξιώματα μιας σπουδαίας ζωής. Άνθρωπος που δεν διαβάζει καθόλου, πέρα από την πνευματική έλλειψη, θα έχει πολύ και μεγάλα ζητήματα απλής καθημερινότητας να επιλύσει.

    Από το πέπλο μυστηρίου του πρώτου μισού, ο συγγραφέας, δίχως να αποσύρει στιγμή την ατμοσφαιρική ροή της ιστορίας του, περνά σε μια ισομερή διαδοχή αποκαλύψεων για τον μυστηριώδη άντρα, το καταφύγιο σελίδων του, την αποστολή του εκεί, τους ήρωες των βιβλίων και την αξία των ιστοριών στη ζωή των ανθρώπων. Με ωραίο ρυθμό και, όπως προείπα, ατμόσφαιρα, με λόγο σφυρηλατημένο, με διακειμενικές αναφορές σε Εξυπερύ, Ιούλιο Βερν, Καζαντάκη, Πηνελόπη Δέλτα και άλλους φάρους της λογοτεχνίας, ΟΛΑ, θα τα ζήσεις ΟΛΑ ακολουθώντας το δρόμο του Β. Ηλιόπουλου.

    Η Έφη Λαδά μετασχηματίζει το λόγο του συγγραφέα σε εικόνες, τον ανασυνθέτει με αυτήν την έξοχη έκτη αίσθηση που έχει να βλέπει κόσμους και αντικείμενα και μορφές και να τα διατάσσει τόσο αρμονικά και δημιουργεί με παλ κατά κύριο λόγο αποχρώσεις αυτήν την υπέροχη ατμόσφαιρα των παλιών βιβλίων που ο χρόνος δεν αλλοίωσε (κι αυτό δομικό της χαρακτηριστικό).

    Πολύ όμορφη δουλειά, από δύο κορυφαίους δημιουργούς.

    Προτείνεται. Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελιδοποίηση, εξώφυλλο: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 24
    ISBN:
    978-960-16-8064-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular