More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌλες οι μέρες Κυριακή, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Όλες οι μέρες Κυριακή, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Όλα ξεκίνησαν από ένα ημερολόγιο που έκανε δώρο η γιαγιά στη μικρή ηρωίδα της ιστορίας μας. Ένα ημερολόγιο σε ροζ χρώμα, με ένα χρυσό κλειδάκι κρεμασμένο με μια αλυσιδίτσα, εκείνα που αρέσουν πολύ στα κορίτσια για να σημειώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και μικρά μυστικά. Η Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα για μικρούς και μεγάλους, ξεκινά η εβδομάδα και δεν σηκώνει καθυστέρηση και χουζούρι στο κρεβάτι. Ο πατέρας πηγαίνει τη μικρή σχολείο και όλο της λέει: «Ουφ… ουφ… μην αργείς». Στην τάξη μισοκοιμάται όπως και τα υπόλοιπα παιδιά.

    Η Τρίτη δε διαφέρει και πολύ από τη Δευτέρα. Έχει σχολείο και η δασκάλα, η κυρία Λίζα, κάνει μαθηματικά και γλώσσα. Όμως το απόγευμα έχει τον ελεύθερο χρόνο να δει κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση που της αρέσουν πολύ. Κάνει τα μαθήματα της και παίζει με τις κούκλες της.

    Έρχεται και η Τετάρτη που συνήθως οι γονείς της μικρής λείπουν και αναλαμβάνει η γιαγιά. Της μαγειρεύει υγιεινά φαγητά, φακές και μπρόκολο, αλλά για εκείνη είναι σκέτο βάσανο η υγιεινή διατροφή. Όταν όμως η γιαγιά βλέπει ένα έργο στην τηλεόραση ξεκλέβει χρόνο για να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη φίλη της τη Ματίνα.

    Η Πέμπτη είναι καλοδεχούμενη γιατί έχει μπαλέτο και κάποιες φορές αν δεν βρέχει η μαμά της Ματίνας πάει τα κορίτσια στην παιδική χαρά. Η Παρασκευή είναι καλή, γιατί μόλις κάνει τα μαθήματα της έχει παιχνίδια για κορίτσια με τακούνια, ιστορίες για αγόρια, ιστορίες για φαντάσματα και νεράιδες και τραγούδι. Καλό και το Σαββάτο γιατί έχει βόλτα με τη μαμά στο σούπερ μάρκετ και στο βιβλιοπωλείο ή για ποδήλατο, αλλά η Κυριακή… Αχ αυτή η Κυριακή αξίζει την αναμονή γιατί η μαμά δεν έχει δουλειά ούτε ψώνια και η μικρή δεν έχει σχολείο και της διαβάζει όμορφα παραμύθια με τη βελούδινη φωνή. Τότε η σκέψη της μικρής πετάει και μαζί πετάει και η Μινού η γάτα της με τα μακριά μουστάκια και από κάτω τους χαιρετάνε άνθρωποι και σκυλιά γιατί στα όνειρα όλα είναι δυνατά. Η μικρή ονειρεύεται πως έχει γίνει μπαλαρίνα και κτηνίατρος, κάνει κόλπα μαγικά και τα μαθήματα τελειώνουν στο λεπτό και έχει χρόνο για να φροντίζει όσους έχουν την ανάγκη της.

    Το όνειρο διακόπτει μια φωνή: «Κυριακή, έλα αγάπη μου έτοιμο το πρωινό!» μόλις έγινε η αποκάλυψη του ονόματος της μικρής. Να λοιπόν γιατί η Κυριακή είναι η αγαπημένη της ημέρα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με δραστηριότητες. Σίγουρα ένα ημερολόγιο θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου τους και πάντα υπάρχει τρόπος να κάνουμε δραστηριότητες που μας γεμίζουν ενέργεια και χαρά. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού που έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης και μπορούν να διαβάσουν μόνα τους αν και ασφαλώς το βιβλίο διαβάζεται από κάποιον μεγάλο και σε μικρότερα παιδιά (νηπιαγωγείου).

    Η εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη με τους ανθρώπους και τα ζώα να αιωρούνται και τις μικρές παιδικές ζωγραφιές, τις λέξεις με ξυλομπογιά ανάμεσα στα σκίτσα, καταφέρνει να αποδώσει την αυθεντικότητα ενός παιδικού ημερολόγιου.
    Ένα είναι σίγουρο: κάθε μέρα κρύβει μικρές εκπλήξεις και χαρές, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χαμόγελο, μια βόλτα με το σκύλο και τότε όλες οι μέρες θα είναι Κυριακή!

     Πρόταση
    Μετά το παραμύθι που εσείς μπορείτε να το διαβάσετε οποιαδήποτε μέρα κι όχι μόνο Κυριακή, καλέστε τα παιδιά να φτιάξουν ένα ημερολόγιο με τις δικές τους δραστηριότητες και ζωγραφιές για τη κάθε ημέρα ξεχωριστά. Το δικό τους εικονογραφημένο ημερολόγιο θα είναι ένας προσωπικός χώρος που θα λατρέψουν. Ένας πολύ εύκολος τρόπος είναι να διπλώσετε 2 σελίδες Α4 στη μέση, δημιουργώντας έτσι 8 μικρές σελίδες. Η πρώτη θα γίνει το εξώφυλλό σας. Μπορεί το παιδί να γράψει το όνομά του, να ζωγραφίσει ένα εξώφυλλο που του αρέσει αλλά και να γράψει τη λέξη “ημερολόγιο” ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει στην κατάκτηση της γραφής. Οι υπόλοιπες επτά σελίδες θα είναι μία για κάθε μέρα. Μπορείτε να βάλετε περισσότερες σελίδες (π.χ. 8 ή 48) και να δημιουργήσετε ένα μηνιαίο ή εξαμηνιαίο ημερολόγιο όπου το παιδί θα καταγράφει με ζωγραφιές και τη δική του γραφή κάθε του μέρα. Ε, εντάξει, εμείς φτιάξαμε και ένα-δυο και τα προτείνουμε:

    Ημερολόγιο 1

    Ημερολόγιο 3

    Στο πλαίσιο ζωγραφίζουμε. Το πρώτο είναι μισό ζωγραφική, μισό γραφή. Το τρίτο δίνει έμφαση σε παιδιά που δε γράφουν τόσο αποτελεσμάτικα αλλά ζωγραφίζουν. Μη ψάχνετε το Ημερολόγιο 2. Είναι το δικό σας, αυτοσχέδιο. Κι ακόμα καλύτερα, των ίδιων των παιδιών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Όλες οι μέρες Κυριακή
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο-Επίπεδο 3, Δελφινάκια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2013
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Μ. Σωτήρχου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-4482-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular