More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΓιορτέςΤελικές ΓιορτέςΌνειρο καλοκαιρινής νύχτας, γιορτή λήξης στο νηπιαγωγείο

    Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, γιορτή λήξης στο νηπιαγωγείο

    Το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας περιλαμβάνεται στις ιστορίες από τον Σαίξπηρ “Η τρέλα της αγάπης“, διασκευή για παιδιά και για νέους από την Αργυρώ Πιπίνη. Στο έργο αυτό, ο Σαίξπηρ περιγράφει έναν κόσμο ονείρου με στοιχεία από την πραγματική ζωή ενώ οι χαρακτήρες έχουν όνειρα και επιθυμίες που τους οδηγούν σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η ποιητική γλώσσα του συγγραφέα συμβάλλει στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών ενώ τα κωμικά στοιχεία και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις αφυπνίζουν την καρδιά και το μυαλό και αποτυπώνονται στην παιδική συνείδηση. Το χιούμορ, η πλοκή και η δράση εξελίσσονται σε γρήγορο ρυθμό και προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι ιστορίες του Σαίξπηρ και ιδιαίτερα οι κωμωδίες έχουν ευτυχισμένο τέλος, καθώς οι ήρωες ξεπερνούν με τόλμη και θάρρος τα εμπόδια και βρίσκουν το δρόμο της ευτυχίας.
    Διαβάζοντας τη διασκευή “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” από το βιβλίο “Η τρέλα της αγάπη” στάθηκα στα λόγια του Πουκ , του ξωτικού του δάσους που σαν μικρό παιδί, όλο χορεύει και τραγουδά:

    “Μη θυμώνετε με μας, ίσκιοι είμαστε για σας.
    Αλλά αν πειράξαμε κανέναν, πείτε το: « Σας συγχωρούμε»,
    και θα κοιτάξουμε κι εμείς να διορθωθούμε.
    Μα σκεφτείτε και το άλλο: Πως μπορεί να κοιμηθήκατε εσείς
    κι όνειρα να είδατε στη νυχτιά καταμεσής…
    Καληνύχτα λοιπόν να περνάτε καλά,
    και σίγουρα θα τα πούμε και πάλι ξανά”.

    Στο νηπιαγωγείο άραγε χωράει ο Σαίξπηρ ή οι πρόποδες της σχέσης βρίσκονται λίγο αργότερα; Η Αργυρώ Πιπίνη μας δίνει την δική της εκδοχή σε συνέντευξή της στο elniplex.
    “Ο Σαίξπηρ. Αχ, ο Σαίξπηρ. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά πολλές διασκευές των αρχαίων τραγικών αλλά άπειρες, πρωτότυπες ή μεταφρασμένες, διασκευές έργων του Σαίξπηρ; Ο Σαίξπηρ είναι συγγραφέας best seller: ευφάνταστες ιστορίες, φοβερή πλοκή, απίστευτοι χαρακτήρες. Αλλά ο Σαίξπηρ δεν είναι μόνο αυτό: είναι ποιητής, οι διασκευές βασίζονται σε θεατρικά έργα, ας μην το ξεχνάμε αυτό, παρόλο που στις περισσότερες αυτό που ξετυλίγεται είναι απλώς ο μύθος. Διαβάζοντας τα έργα του Σαίξπηρ στο πρωτότυπο ή βλέποντας παραστάσεις βασισμένες στα έργα του, ακούς τον ρυθμό της ποίησης, τον στίχο. Προσπάθησα στις διασκευές που έκανα να μην ξεχνάω την ποιητική καταγωγή των έργων, να μην περιορίζομαι στην αφήγηση, να συμπεριλαμβάνω διαλόγους. Πιστεύω ότι τα μικρότερα παιδιά θα μαγευτούν από την αφήγηση ιστοριών βασισμένων στον Σαίξπηρ, αλλά θεωρώ ότι για να χτιστεί μια πιο γερή σχέση παίζει κάποιο ρόλο η ηλικία. Βέβαια, όπως ξέρετε καλύτερα εσείς, παιδί με παιδί διαφέρει. Έχω συναντήσει τριτάκια, επί παραδείγματι, με δεξιότητες και φοβερή αντίληψη”.

    Η πρόταση μας είναι να το τολμήσετε και να γίνει θεατρική παράσταση από τα παιδιά. Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια κομμάτια από το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, να αφηγηθείτε την ιστορία, να ακούσετε τη μαγευτική μουσική που έγραψε ο Φέλιξ Μέντελσον και να δραματοποιήσετε τα μουσικά μέρη με τα παιδιά, να μιλήσετε για την αρχαία Αθήνα και τις συνήθειες, την ενδυμασία και τον τρόπο ζωής των Αθηναίων. Στα όνειρα μας όλα μπορεί να συμβούν ξωτικά του δάσους και νεράιδες τριγυρίζουν και φέρνουν τα πάνω κάτω με ξόρκια μαγικά και βότανα.

    “Η κυρά θα κοιμηθεί κι όμορφα όνειρα θα δει.
    Ε, σεις σκαθάρια, φίδια, σαλιγκάρια, φύγετε μακριά,
    κι αφήστε ήσυχη την καλή μας την κυρά”.

    Τα ξωτικά μυθικά πλάσματα της Σκανδιναβικής μυθολογίας, που επέζησαν στις λαϊκές παραδόσεις της βόρειας Ευρώπης. Αρχικά ως γένος ελάσσονων θεών της φύσης και της γονιμότητας, τα ξωτικά απεικονίζονται συχνά σαν φαινομενικά νεαροί άντρες και γυναίκες εξαίσιας ομορφιάς που ζουν σε δάση και άλλες φυσικές περιοχές, υπογείως, ή σε κρύπτες. Περιγράφονται σαν υπεραιωνόβια ή αθάνατα πλάσματα και τους αποδίδουν μαγικές δυνάμεις. Μπορεί να γίνει ολόκληρη θεματική προσέγγιση στον Σαίξπηρ και να παρουσιαστεί από τα παιδιά στη γιορτή τέλους της σχολικής χρονιάς. Καλή επιτυχία!

    Mendelssohn A Midsummer night’s dream op.61 – d’Avalos

    Mendelssohn – A Midsummer Night’s Dream: Overture (Abbado)

    A Midsummer Night’s Dream – Brindisi

    F.Mendelssohn. A Midsummer Night’s Dream. Wedding March

     oneiro_therinis5 oneiro_therinis6 oneiro_therinis7 oneiro_therinis8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular