More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌπου φύγει, φύγει!, του Ευγένιου Τριβιζά

    Όπου φύγει, φύγει!, του Ευγένιου Τριβιζά

    opou_fygei_fygei_cover

    Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε τον George, τον σκανταλιάρη πίθηκο που έκανε την εμφάνισή του το 1941 στο αγγλικό βιβλίο με τίτλο “Curiοus George”. Η ιστορία με λίγα λόγια ήταν ως εξής: Ένας Ευρωπαίος με ένα μεγάλο κίτρινο καπέλο, εμφανίζεται στη ζούγκλα. Εντοπίζει μια μαϊμού κι αποφασίζει να την πάρει σπίτι μαζί του και χρησιμοποιεί για “δόλωμα” το μεγάλο κίτρινο καπέλο του. Η μαϊμού περίεργη καθώς είναι αιχμαλωτίζεται κάτω από το καπέλο. Με ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο μεταφέρονται στην Αμερική. Η μαϊμού μπλέκεται σε απίστευτους μπελάδες και καταλήγει στο ζωολογικό κήπο. Το βιβλίο γνώρισε απίστευτη επιτυχία και πάνω του στηρίχτηκε μια ολόκληρη βιομηχανία κέρδους. Πολλά βιβλία με ήρωα τον “Curiοus George” κυκλοφόρησαν κι εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να έχετε παρακολουθήσει και την αντίστοιχη ταινία.

    Θα αναρωτιέστε βεβαίως, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Ευγένιο Τριβιζά και το υπό έκδοση βιβλίο του Όπου φύγει, φύγει. Θα σας εξηγήσουμε αμέσως. Το περιεχόμενο του  “Curiοus George”, αλλά και πολλών άλλων βιβλίων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική έχει δεχτεί πολλές αρνητικές κριτικές κι όχι άδικα. Το περιεχόμενό του έχει θεωρηθεί αντι-οικολογικό και ρατσιστικό. Είναι μάλλον απαράδεκτο να γελάμε, εμείς και τα παιδιά μας με τα παθήματα ενός ζώου που κάποιος κάνοντας το κέφι του, το άρπαξε βίαια από το φυσικό του περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι το πιθηκάκι κατέληξε στο ζωολογικό κήπο επειδή δεν κατάφερε να φερθεί “πολιτισμένα”. Ο Αιθίοπας ακτιβιστής Johannes Gebregeorgis συναντιέται τυχαία με τον Ευγένιο Τριβιζά στη βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης, Ο Johannes Gebregeorgis γνώριζε και θαύμαζε το έργο του Ευγένιου Τριβιζά και σε κάποια συζήτηση μοιράστηκε μαζί του την αγανάκτησή του για το περιεχόμενό του. Ο Ευγένιος Τριβιζάς προβληματίστηκε και κατέληξε στη συγγραφή του  Glorious George. Στο βιβλίο αυτό πραγματοποιείται η απόλυτη ανατροπή. Οι ήρωες εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι. ο άνθρωπος με το κίτρινο καπέλο και ο μικρός πίθηκος. Ο George ακολουθεί τον άνθρωπο με το κίτρινο καπέλο στην Αμερική, αποφασισμένοw να απελευθερώσει τον φίλο του, ένα γαλάζιο πουλί. Το γαλάζιο πουλί το έχει αρπάξει ο κυνηγός με το κίτρινο καπέλο προκειμένου να το πουλήσει και να πλουτίσει. Στην συγκινητική ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά όμως, το πιθηκάκι όχι μόνο ελευθερώνει τον φίλο του, αλλά μαζί και όλα τα πουλιά του ζωολογικού κήπου. Ο άνθρωπος γελοιοποιείται και το μικρό πιθηκάκι είναι ο ήρωας της ιστορίας που με τον αλτρουισμό του αναδεικνύει την αξία της φιλίας και την αγάπη προς το περιβάλλον. Τα λευτερωμένα πουλιά πετούν ψηλά στα ουράνια πάνω από παλάτια, φτωχογειτονιές, φάμπρικες, ψαραγορές, δάση και οροσειρές, ηφαίστεια και γκρεμούς και απέραντους ωκεανούς, ώσπου αντικρίζουν τις όμορφες ακτές της Αφρικής.

    “Μόνο ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του Ευγένιου Τριβιζά θα μπορούσε με την ποιητική, εύγλωττη και παθιασμένη αφήγησή του να αποκαταστήσει δικαιοσύνη για όλους εκείνους που βιώνουν τη σκλαβιά. Μετά από είκοσι δύο χρόνια στην Αμερική, έχω επιστρέψει στην «Αφρική» μου, και καταλαβαίνω τι σημαίνει να ζει κανείς μακριά από το πολιτιστικό και φυσικό του περιβάλλον, ακόμη και με τη βούλησή του.”
    Yohannes Gebregeorgis Εκδότης, βιβλιοθηκονόμος, συγγραφέας, Mekelle, Ethiopia

    To βιβλίο εικονογραφημένο από τη Λίζα Ηλιού, μεταφρασμένο στα Αγγλικά από την Κατερίνα Τσιροδημήτρη και στα Αμχαρικά από το Johannes Gebregeorgis θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στην Ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Ίκαρος και στην Αγγλική και Αμχαρική από τις εκδόσεις Ethiopia Reads σε συνεργασία με τον ελληνικό εκδοτικό οίκο.
    Το περιμένουμε με ανυπομονησία!

    Τίτλος: Όπου φύγει, φύγει!
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
    Εκδόσεις: Ίκαρος, υπό έκδοση

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular