More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΌταν ο ήλιος πάει για ύπνο, της Αργυρώς Πιπίνη (όταν οι εκδότες...

    Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο, της Αργυρώς Πιπίνη (όταν οι εκδότες τολμούν, εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σ’ ένα ωραίο βιβλίο.
    Στεφάν Μαλαρμέ

    Αν μέχρι τώρα ακούγοντας τη λέξη ακορντεόν γέμιζε ο νους μας μελωδίες, με την κυκλοφορία του Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο, ο νους μας θα γεμίζει εικόνες ταξιάρικες κάτω από παιδικά παπλώματα! Βγάζοντας από την προστατευτική θήκη το βιβλίο-ακορντεόν της Α. Πιπίνη και της Ι. Σαμαρτζή αποκαλύπτει κανείς έναν μαγευτικό «ταξιδιωτικό οδηγό» με προορισμό έναν ονειρικό κόσμο πλασμένο με παιδική αθωότητα και μαγεία!

    Το λυρικό, ποιητικό κείμενο βρίσκει τη θέση του σε μια υπερεικόνα που ξεδιπλώνεται αποκαλύπτοντας αναπαραστάσεις οικείες μεν, αλλά δοσμένες από μια διαφορετική οπτική θέαση που μας προκαλεί να δημιουργήσουμε τα δικά μας νοήματα. Με αφορμή τη διαδικασία του ύπνου, εικόνες και κείμενο συνθέτουν ένα αφήγημα με έντονο το φαντασιακό στοιχείο. Κι η πρόσκληση είναι ξεκάθαρη για ένα ταξίδι  μέσα στις πτυχές αυτού του βιβλίου που ξεδιπλώνεται με τον ίδιο συμβολισμό που απλώνεται στον χωροχρόνο και η ίδια η ζωή. Κι έτσι δημιουργείται μια τρυφερή σχέση αλληλεπίδρασης. Το πραγματικό διαπλέκεται με το φανταστικό και το ονειρικό. Το σύντομο ομοιοκατάληκτο κείμενο είναι ένα εβδομαδιαίο ταξίδι που τα έχει όλα, γάμους και γλέντια, παιχνίδια, σχολεία για ζώα και σκάλες που οδηγούν στο φεγγάρι πάντα με ενορχηστρωτή και σκηνοθέτη τον Ύπνο.

    Η εικονογράφηση χαρακτηρίζεται από την αισθητική ποιότητα της Ι. Σαμαρτζή. Τα σχέδια, τα χρώματα και ο τρόπος που επιλέγει να τα συνδυάσει η εικονογράφος δημιουργούν μια ξεχωριστή, τρυφερή ατμόσφαιρα με έντονο το στοιχείο της παιδικής αθωότητας. Με απίστευτη μαεστρία η εικονογράφος καταφέρνει να συνταιριάξει τη «φασαριόζικη» πολυχρωμία του πάτσγουορκ με το αφαιρετικό σκίτσο διατηρώντας μια αισθητική αρμονία και ισορροπία. Οι εικόνες αποτυπώνονται σε γραμμική διάταξη πάνω στο σώμα του Ύπνου ο οποίος ταξιδεύει σε ύπτια θέση κρατώντας έναν ολόκληρο κόσμο στα χέρια του και τον ήλιο στο τσεπάκι του. Μα ο αναγνώστης δεν υποχρεώνεται να κάνει γραμμική ανάγνωση. Μπορεί να σταθεί στα εγκιβωτισμένα μικρά αφηγήματα, να πισωγυρίσει, να ανέβει τη σκάλα ως το φεγγάρι ή να κατέβει και να μπει στο μικρό, κόκκινο τρενάκι ακολουθώντας του δικούς του προσωπικούς συνειρμούς οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να οπτικοποιηθούν και στην πίσω μεριά του βιβλίου.

    Είναι πραγματική τύχη να παίρνει κανείς στα χέρια του αυτό το χάρτινο ακορντεόν των εκδόσεων Μάρτη που μας έχουν άλλωστε συνηθίσει σε ποιοτικές εκδόσεις!
    Στα προτεινόμενα δίχως δεύτερη σκέψη!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Σχεδιασμός έκδοσης: Γιάννης Γκανάς
    Εκδόσεις: Μάρτης, Μάρτιος 2020
    Διόρθωση: Γιούλικα Σαμαρά
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-618-84312-7-0

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular