More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΌταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο, των Α. Αυδή και Μ. Χατζηγεωργίου

    Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο, των Α. Αυδή και Μ. Χατζηγεωργίου

    Δάσκαλος ρε ρόλο ή Teacher in role όπως είναι γνωστός παγκοσμίως ο όρος. Πρόκειται για διαδεδομένη και βασική τεχνική του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education), της θεατρικής τέχνης που ουσιαστικά αναδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες είτε ως μέσο για τη διδασκαλία μαθημάτων είτε ως ανεξάρτητο διδακτικό αντικείμενο.

    Ο δάσκαλος σε ρόλο έχει σχεδιαστεί να ενσωματώνει την κριτική σκέψη, να εξετάζει τα συναισθήματα, να ιχνηλατεί τις αξίες, να δομεί τα υλικά του στο παρόν και να επεξεργάζεται τα υπαρκτά δεδομένα διευρύνοντας την εμπειρία της μάθησης όλων των εμπλεκομένων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνική του “εδώ και τώρα”, που απογειώνει και αποθεώνει το παρόν και την απόλαυση της στιγμής, ως εκ τούτου είναι μια τεχνική ιδιαιτέρως αγαπητή στα παιδιά μικρών ηλικιών.

    Οι δύο συγγραφείς του βιβλίου, θεατροπαιδαγωγοί με πείρα στο Εκπαιδευτικό Δράμα, αναλύουν την δημοφιλή τεχνική, παίρνοντας τα ίχνη της από την επινόησή της από την δασκάλα του δράματος Dorothy Heathcote τη δεκαετία του 60′, παρακολουθώντας την εξέλιξή της αυτές τις δεκαετίες και -στο δεύτερο μέρος του βιβλίου- επιλέγοντας 50 καλοδομημένα σχέδια για θεατρικά εργαστήρια σε ρόλο όπως αυτά προέκυψαν από εργασίες φοιτητών σε μαθήματα με τις συγγραφείς.

    Ο αναγνώστης θα γνωρίσει τα βασικά στοιχεία και εργαλεία της τεχνικής, τους τρόπους ένταξής της στη δομή του δράματος, το χτίσιμο του ρόλου και τους αυτοσχεδιασμούς. Επίσης, θα έρθει σε επαφή με τεχνικές για τη δημιουργία του δραματικού πλαισίου (παγωμένη εικόνα, ανολοκλήρωτο υλικό, παραγωγή ήχων, ρόλος στον τοίχο κ.α.), τεχνικές για τη δημιουργία αναπαραστάσεων, αναστοχασμό και συνδυαστικές τεχνικές (Circular Drama, Gossip Circle κτλ).

    Διαβαίνοντας την πύλη της πράξης, στα 50 σχέδια ο αναγνώστης θα βρει προσεγγίσεις για παιδιά από 3-4 ετών μέχρι και για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τα σχέδια δομούνται πάνω σε εισαγωγικά παιχνίδια, ερεθίσματα, συζητήσεις προετοιμασίας/ανιχνεύσεις, αφηγήσεις, αναπαραστάσεις, επιλογή ρόλων για παιδιά και δάσκαλο, σηματοδοτήσεις, αυτοσχεδιασμούς, αναστοχασμούς (αναστοχαστικές συζητήσεις) κ.α.

    Μια πολύ σοβαρή και επιστημονικά θεμελιωμένη δουλειά που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, θεατρολόγους, μα και κάθε άνθρωπο που θέλει να αυτοσχεδιάσει λαμπρά με τα παιδιά.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο- 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο
    Συγγραφέας: Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Red Creative
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2018
    Διόρθωση: Δώρα Γιακουμή
    Σελίδες: 464
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-03-1313-0

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular