More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΌταν το κορίτσι αποφάσισε, του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου (εικ.: Χάρις Σαπουντζή)

    Όταν το κορίτσι αποφάσισε, του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου (εικ.: Χάρις Σαπουντζή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ανάμεσα σε άλλα, το κορίτσι συμβουλεύεται τα βιβλία 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Το κορίτσι και η φάλαινα, Ιστορίες του βυθού, Το βιβλίο με τα λάθη, Η θάλασσα με το αλάτι, Το αγόρι και η θάλασσα, Νότια, Μ’ αρέσει να βαριέμαι, τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Φουρφούρι. Είναι μια έμμεση διακειμενική συνομιλία του βιβλίου με άλλα βιβλία του εκδοτικού οίκου.

    Είναι η Ομάδα Φ στην πρώτη της επίσημη ιστορία

    Ένα κορίτσι αποφασίζει να μάθει κολύμπι. Αρχίζει να διαβάζει βιβλία. Ωραία τα λένε. Αλλά πρέπει να κάνει και μερικά πειράματα, όχι όλο θεωρία. Έτσι ξεκινά να πειραματίζεται με το κατοικίδιό της, με μια μύγα σε ένα ποτήρι, με ένα μυρμήγκι σε… βατήρα. Μπαίνει και η ίδια στη μπανιέρα, παλεύει με ανέμους δυνατούς όπως του σεσουάρ για τα μαλλιά, εξερευνά βυθούς νεροχυτών και νιπτήρων, ξεπερνά εμπόδια και προβλήματα, προπονείται σκληρά και το καλοκαίρι πια… είναι πανέτοιμη να βουτήξει στα πιο βαθιά νερά!

    Με μία σακούλα μαναβικής για μασκοκαπέλο, η μικρή ηρωίδα με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί κοτσίδια, επιχειρεί να υπερκεράσει τον φόβο της για το νερό, τη θάλασσα, το κολύμπι, να βελτιώσει τη σχέση της μαζί τους, να μάθει, να γνωρίσει, να εξασκηθεί. Στην προσπάθειά της αυτή χρησιμοποιεί, μετά τα βιβλία που είναι το θεωρητικό σκέλος, απίθανα σύνεργα και μέσα, όπως μπανιέρες και νιπτήρες, ποτήρια και σεσουάρ μαλλιών, πετονιές, κατοικίδια και λιγότερο συνηθισμένα… ζώα, ενυδρεία, φουσκωτές πισίνες, προκειμένου να προσεγγίσει βιωματικά αυτήν την υπόθεση. Το καλοκαίρι πλησιάζει. Το κορίτσι εκμεταλλεύεται κάθε ερέθισμα και ευκαιρία, κάθε γωνιά του σπιτιού αλλά και φυσικό φαινόμενο για να έρθει πιο κοντά στο νερό, στην επίπλευση, τη βύθιση, την κολυμβητική εμπειρία.

    Ένα βιβλίο από τη νεοσύστατη ομάδα Φ που αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Μπουτόπουλο και τη Χάρις Σαπουντζή, οι οποίοι έχουν ξανασυνεργαστεί στο Μια αριθμητική Ιστορία και το Μια γραμματική ιστορία, αλλά τώρα συνέστησαν ένα νέο δημιουργικό σχήμα υπό το όνομα του γράμματος Φ, ίσως αρχικού της κόρης τους Φαίδρας. Εκείνο που ενδιαφέρει, όμως, είναι ότι το βιβλίο Όταν το κορίτσι αποφάσισε είναι μια πολύ φρέσκια και σύγχρονη προσέγγιση picture book που δημιουργεί χαμόγελα και αισθητική απόλαυση. Το πηγαίο χιούμορ που προκύπτει από την στενή αλληλεπίδραση του κειμένου με την εικονογράφηση και η διαρκής μεταβλητότητα των δεδομένων που θέτει καθένας από τους δύο δημιουργούς είναι τα βασικά στοιχεία του βιβλίου. Που σημαίνει ότι εκεί που ο συγγραφέας ράβει, η εικονογράφος ξηλώνει ή υπερθεματίζει ή αντιπαρέρχεται, έτσι δημιουργείται ένα συνεχές δούναι και λαβείν όπου ο ένας παίρνει τις πάσες του άλλου και τις επιστρέφει με φαντασία. Αυτό το έξυπνο πινγκ πονγκ έχει ως τελικό αποτέλεσμα αυτό το απολαυστικό βιβλίο.

    Η αφαιρετική εικονογράφηση είναι εξίσου απολαυστική, καθώς συνδιαλέγεται με το κείμενο υποδειγματικά. Το κορίτσι δεν έχει εμφανή χαρακτηριστικά προσώπου, θα μπορούσε να είναι κάθε κορίτσι, κάθε παιδί. Οι λιτές εικόνες, οι απλές γεωμετρίες, η καλαίσθητη αντίληψη της εικόνας ως συνόλου, η θα έλεγα -αδόκιμα- κομίστικη διαχείριση της ατμόσφαιρας και της διάταξης των εικόνων και των αντικειμένων, συνοδοιπορούν με το κείμενο προσθέτοντας στο τελικό αποτέλεσμα.

    Οι παράλληλες ευκαιρίες που προσφέρει η ιστορία για πειράματα, επιστήμη (βύθιση, επίπλευση, αντίδραση το νερό, βαρύτητα κτλ) αποτελούν μια παράπλευρη ωφέλεια του αναγνώστη.

    Ο τίτλος Όταν το κορίτσι αποφάσισε… είναι ο τίτλος μιας νέας σειράς όπου το #1 είναι το “να μάθει κολύμπι“. Το γεγονός ότι κόβουν τον τίτλο εκεί, σημαίνει, κατά την άποψή μου, ότι δίνεται έμφαση στην ενέργεια του ίδιου του παιδιού, την αυτενέργειά του, να αποφασίσει το ίδιο, δίχως παρακίνηση, παραίνεση ή άλλη εξωτερική ώθηση να λύσει το ζήτημα που το απασχολεί μόνο του. Και σχεδόν μόνο του… σχεδόν το καταφέρνει!

    Αν θέλουμε να κοιτάξουμε και πιο μέσα, θα δούμε ένα κορίτσι που καταφεύγει πρώτα στα βιβλία, επιζητώντας να πλουτίσει τον ορίζοντα των γνώσεών του, ακολούθως όμως περνά στο βίωμα και τον πειραματισμό για να συμπληρώσει με αυτά τη γνώση που δεν τροφοδοτείται από τα βιβλία και τη θεωρία. Αλλά και αντίστροφα, πριν περάσει στο πείραμα και τις δοκιμές, έτρεξε στα βιβλία ως την αρχή της γνώσης.

    Το ταξίδι μετράει και όχι το αποτέλεσμα. Μια μικρή Ιθάκη λίγο πριν μπει στη θάλασσα και αφού έχει αποτύχει κάμποσες φορές, κάποιες από αυτές με δυσάρεστα αποτελέσματα για τους υπόλοιπους ενοίκους του σπιτιού.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Φουρφούρι.

    Οι δημιουργοί

    Η ομάδα Φ γράφει εικόνες και χρωματίζει λέξεις. Στο μολύβι ο Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος και στη νερομπογιά η Χάρις Σαπουντζή.

    Ο Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος σπούδασε παιδαγωγικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στις φυσικές επιστήμες. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, γράφει θεατρικά για σχολικές παραστάσεις και ασχολείται με animation ταινιών μικρού μήκους σε συνεργασία με μαθητές.

    Η Χάρις Σαπουντζή σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της εικονογράφησης

    Με μια ματιά

    • Μια πολύ φρέσκια και σύγχρονη προσέγγιση picture book που δημιουργεί χαμόγελα και αισθητική απόλαυση. Το πηγαίο χιούμορ που προκύπτει από την στενή αλληλεπίδραση του κειμένου με την εικονογράφηση και η διαρκής μεταβλητότητα των δεδομένων που θέτει καθένας από τους δύο δημιουργούς είναι τα βασικά στοιχεία του βιβλίου. Η αφαιρετική εικονογράφηση είναι εξίσου απολαυστική, καθώς συνδιαλέγεται με το κείμενο υποδειγματικά.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Odd Couple | Soundtrack Suite (Neal Hefti)

    Βαγγέλης Γερμανός – Η μπανιέρα – Official Audio Release

    The Swimming Song

    Ennio Morricone – Il Clan Dei Siciliani

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Όταν το κορίτσι αποφάσισε
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος
    Εικονογράφος: Χάρις Σαπουντζή
    Εκδόσεις: Φουρφούρι, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια σειράς: Νίκος Χατζόπουλος
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Χριστίνα Θεοχάρη
    Σελιδοποίηση: Λίλα Κούπριζα
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-618-54-8832-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular