More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΌχι άλλη αγάπη παρακαλώ, της Λένας Μερίκα

    Όχι άλλη αγάπη παρακαλώ, της Λένας Μερίκα

    oxi-alli-agapi-parakalo_cover

    Ο Μίλτος και η Θεοδώρα μπλέκουν σε νέες περιπέτειες (έχουν προηγηθεί οι περιπέτειές τους στα βιβλία “Με κύμινο και αγάπη”, “Κάτι τρέχει με τη μαμά του Σάκη”, “Κι αν μ’ αγαπάει στ’ αλήθεια” και “Μα έχει ο έρωτας γιατρειά;”) και αναζητούν που καταλήγει το παράξενο κουβάρι της ανεξήγητης εξαφάνισης του κύριου Θύμιου από το σπα όπου παραθέριζε εδώ και λίγες μέρες.

    Η 14χρονη Θεοδώρα που παραθερίζει μαζί με τη γιαγιά στα μέρη του κύριου Θύμιου προσπαθεί με τη βοήθεια του φίλου και συνοδοιπόρου της, Μίλτου, να καταλάβουν γιατί στα καλά καθούμενα εξαφανίζεται ένα συνταξιούχος της ΔΕΗ ενώ το δωμάτιό του είναι πληρωμένο για δύο ακόμα μέρες. Το πράγμα μπλέκουν ακόμα περισσότερο κάτι Ρώσοι τουρίστες-προσκυνητές, ένα μαύρο παιδί, ο Μπιλ, που είχε μαζί του ο κύριος Θύμιος, ένα σπίτι που γράφεται από τον κύριο Θύμιο στο παιδί του και κάποια ασθένεια κρυφή απ’ όλους.

    Και στο τελευταίο τέταρτο του βιβλίου οι αποκαλύψεις πέφτουν σαν χιονοστιβάδα στο βλέμμα της Θεοδώρας, του Μίλτου, των οικογενειών που εμπλέκονται, της κοινωνίας, του αναγνώστη. Τότε μαθαίνουμε γιατί ο κύριος Θύμιος (ή Μάκης) εξαφανίστηκε, γιατί έκοψε κάθε δεσμό με ένα σκοτεινό κομμάτι του παρελθόντος του, γιατί η ελληνική κοινωνία μοιάζει συχνά -και ακόμα- ανώριμη να δεχθεί προφανή στο δυτικό πολιτισμό δεδομένα.

    Κυλάει ωραία, ανάλαφρα και παιχνιδιάρικα η αφήγηση της συγγραφέως κρατώντας μια καλή ισορροπία με το μυστήριο που υφαίνεται σελίδα τη σελίδα. Η πλοκή της ιστορίας είναι αρκετά καλή, με συναρπαστική κορύφωση στο τέλος ενώ οι ήρωες Μίλτος και Θεοδώρα είναι μόνο το όχημα για να φανερωθούν στο φόντο και στο προσκήνιο της ιστορίας του κύριου Θύμιου μερικοί γνωστοί και άγνωστοι τύποι της νεοελληνικής-και όχι μόνο- κοινωνίας. Ο αγνώμων, ο Έλληνας ο πολλά βαρύς, το παιδί που ξεχνά, ο ρατσιστής, ο ενσυναισθανόμενος.

    Πάνω απ’ όλα, πρέπει να σημειώσω προς τους “αλλεργικούς πατριώτες” ότι το βιβλίο στέκεται κοντά σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα των τελευταίων ετών (και θα μεγαλώσει κι άλλο, πιστέψτε με, διανύουμε μεγάλη σύγκρουση ιδεών): την αποδοχή των γονέων του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού κάποιου παιδιού τους. Αν δεν καταλάβει κι ο τελευταίος τροχός της αμάξης “Ελλάδα” ότι πρέπει να θεωρούμε δικαίωμα του καθενός το πως διαθέτει σεξουαλικά τον εαυτό του (ακόμα κι αν εμείς διαφέρουμε ριζικά), τότε θα θρηνήσουμε κι άλλους “Βαγγέληδες” (βλέπε πρόσφατη υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη). Η συγγραφέας το τολμά κι αυτό το καταλογίζω στα θετικά του βιβλίου.

    Ρατσισμός, προκαταλήψεις, ενσυναίσθηση, εσωτερική επικοινωνία και συνοχή μιας οικογένειας, ομοφυλοφιλία, “προβληματικά” παιδιά είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται στο βιβλίο της Λένας Μερίκα.

    Από τις εκδόσεις Κέδρος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Όχι άλλη αγάπη παρακαλώ
    Συγγραφέας: Λένα Μερίκα
    Σειρά: TEEN BOOK LOVERS
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2015
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4572-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular