11 παιδικά βιβλία για τη μαγεία της Άνοιξης

0
3887

Από την εμβληματική “Κυρία Μίνα…” του Χρήστου Μπουλώτη μέχρι το σύγχρονο διαμάντι “Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…” της Αργυρώς Πιπίνη. Κι από την πραγματική ποίηση του Α. Κυριτσόπουλου στις “Περιπέτειες της Ρόζας” μέχρι τον κλασικό Εγωιστή γίγαντα του Όσκαρ Ουάιλντ. Η Άνοιξη, η εποχή της Αναγέννησης σε λίγα είναι η αλήθεια παραμύθια, αλλά κατά κύριο λόγο όμορφα. Ας τα δούμε.

Η κυρία Μίνα και η Άνοιξη

του Χρήστου Μπουλώτη

Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη

Η Κυρία Μίνα και η Άνοιξη είναι ίσως το πιο όμορφο παραμύθι για την… Άνοιξη και ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς τίτλους όλων των εποχών! Το παραμύθι έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης για τις εξαιρετικές ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη. Απλώς μαγικό!

Περισσότερα εδώ

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…

της Αργυρώς Πιπίνη

Εικονογράφος:  Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Πατάκη, 2016

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017…

Η έμφαση στην εναλλαγή των εποχών και την αλλαγή των συναισθημάτων είναι εμφανής. Κάθε εικόνα στις σελίδες του βιβλίου, μας αποκαλύπτει πλήθος πληροφοριών για την καθημερινή ζωή των ηρώων του βιβλίου και αν προσέξεις στην έκφραση τους αποτυπώνονται τα συναισθήματα που αισθάνονται. Η σοφίτα κρύβει μια μικρή έκπληξη για τους νέους ένοικους του σπιτιού, παλιά πράγματα όπως μια κουνιστή καρέκλα, μια σκάλα, ένα κουτί γεμάτο κάρτες, παλιά χαλιά, κιβώτια με φωτογραφίες, γράμματα μαρτυρούν το παρελθόν του σπιτιού και της οικογένειας που ζούσε εκεί.

Περισσότερα εδώ.

Το σπίτι

της Φίλιας Δενδρινού

Εικονογράφηση: Χρήστος Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Εν πλω, 2010

«Μην προσπερνάτε τον καιρό, μην κλείνετε τα μάτια.
Σ’ αυτό το σπίτι το παλιό κοιμάται τ’ όνειρό σας,
σ’ αυτή την όμορφη αυλή, είναι το ριζικό σας».
Ένα σύντομο εικονογραφημένο διήγημα, όπως το χαρακτηρίζει και η συγγραφέας του, για μικρά και μεγάλα παιδιά της Φίλιας Δενδρινού σε μουσική και στίχους της Τατιάνας Ζωγράφου από τις εκδόσεις Εν Πλω (2010).

Περισσότερα εδώ

Μια μέλισσα… με λύση!

της Λήδας Βαρβαρούση

Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2009

Στο “Μια μέλισσα… με λύση”, η Λήδα Βαρβαρούση “εξαφανίζει” τις μέλισσες. Είναι οι δεκάδες επιβαρυντικοί παράγοντες των πόλεων και της ανατροπής των συσχετισμών στη φύση που τις αποσυντονίζουν. Η ρύπανση, η ηχορύπανση, η ακτινοβολία και τόσα άλλα που θα βρείτε στο βιβλίο. Η ιστορία είναι ολόκληρη διαρθρωμένη σε στιχάκια με ρίμες, αρκετά από αυτά είναι πολύ έξυπνα ενώ πολύ έξυπνη βρήκα ως αναγνώστης και την εικονογράφηση.

Το βιβλίο είναι πολύ χρήσιμο για την ενασχόλησή και την ευαισθητοποίησή σας με άνοιξη, έντομα, μέλισσες, μέλι και ασφαλώς το περιβάλλον καθώς προσφέρει μια εξαιρετική λαβή για να συζητήσετε και να προβληματιστείτε. Επίσης, η ιστορία δραματοποιείται πολύ εύκολα και νομίζω είναι αρκετά διασκεδαστική.

Περισσότερα εδώ

Πλούτωνας και Περσεφόνη

της Καλλιόπης Κύρδη

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Μεταίχμιο, 2016

Η εναλλαγή των εποχών μέσα από τον γνωστό μύθο μέσα από την ζωντανή αφήγηση της Καλλιόπης Κύρδη και τις όμορφες ζωγραφιές της Σάντρας Ελευθερίου.

Τα παιδιά της Άνοιξης (Μάρτης, Απρίλης, Μάης)

της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Πατάκης 2008

Ο Χρόνος, ο παππούς των δώδεκα μηνών, διηγείται τα καμώματα των εγγονών του. Οι δώδεκα μήνες γίνονται ζωντανά πρόσωπα, που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσα σε μια χρωματική έκσταση που δημιουργούν τα κολάζ της συγγραφέα. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Οι περιπέτειες της Ρόζας

ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του
Γιάννη Ρίτσου
του Αλέξη Κυριτσόπουλου

Εκδόσεις: Ίκαρος & Μουσείο Μπενάκη, 2013

“…είναι δω πάνου η άνοιξη” πολύχρωμη μέσα από τις πινελιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου μέσα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Ένα βιβλίο που τα τα συμφιλιώνει όλα: την βαρυχειμωνιά με την Άνοιξη, τα μαύρα σύννεφα με τις πεταλούδες, την παιδικότητα με τα γειρατειά, την μοναξιά με τη συντροφικότητα, τις πίκρες με τη γλύκα της ζωής.

Περισσότερα εδώ

Ιστορίες από το περιβόλι των τεσσάρων εποχών

του Φίλιππου Μανδηλαρά

Εικονογράφηση: Ντέιβιντ Χιτς
Εκδόσεις Πατάκη, 2012

Τέσσερις ιστορίες από το περιβόλι των τεσσάρων εποχών (μία για κάθε εποχή), γραμμένες με κέφι και ζωντάνια από τον Φίλιππο Μανδηλαρά και εικονογραφημένες με μοναδική φρεσκάδα κι ευαισθησία από τον Ντέιβιντ Χιτς.

Η συντροφιά του λόφου

της Μαριάννας Κουμαριανού

Εικονογράφηση: Μαίρη Πολυδώρου
Εκδόσεις: Παρρησία

Μια φορά ήταν μια μηλιά. Ζούσε στο λόφο, σε κάποιον λόφο που δεν έχει όνομα. Σε έναν λόφο που έχει σημασία αλλά το όνομά του δεν έχει σημασία.
Μια μηλιά με πράσινα φύλλα, με κίτρινα φύλλα, με άνθη λευκά, με κόκκινα μήλα, με γυμνά κλαδιά. Είναι οι εποχές, η διαδοχή τους, που αλλάζουν ένδυμα και εμφάνιση στη μηλιά.
Τα δέντρα είναι πάντοτε όμορφα, με ή χωρίς φορεσιά, με όποιο χρώμα έχουν τα φύλλα τους, με ο,τι περιβάλλει το τοπίο που σκεπάζουν. Αλλά δε φτάνει μόνο η ομορφιά στη ζωή (και των δέντρων)…

Τις άνοιξες που όλα γύρω ομορφαίνουν, η μηλιά δυστυχούσε. Ένα απόλυτο κοντράστ έξω και μέσα της. Καμιά παρέα κι η μοναξιά στο θρόνο της, κάπου πάνω στα κλαδιά της, ίσως και βαθιά στις ρίζες της. «Φώναξε κάποιον για να έχω παρέα» ζήτησε από τον άνεμο μια άνοιξη η μηλιά.

 

Περισσότερα εδώ.

Ο εγωιστής γίγαντας

του Όσκαρ Ουάιλντ

Διασκευή: Μαρία Μπουράνη.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2006

Η τρυφερή ιστορία του εγωιστή γίγαντα σε μια εμπνευσμένη μουσικοπαραμυθένια διασκευή για παιδιά και μεγάλους. Γιατί η Άνοιξη έρχεται μέσα μας!

Περισσότερα εδώ.

Η περιπέτεια των 4 εποχών

της Μαρίζας Γεωργάλου

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις Καρυδάκη, 2009

Η ιστορία ξεκινά όταν το Καλοκαίρι χρίζεται βασιλιάς των εποχών, μετά από κρυφή συμφωνία με τον άνθρωπο και αρνείται να παραδώσει τη σκυτάλη διαδοχής στο Φθινόπωρο. Το αποτέλεσμα είναι να διαταραχθεί η ισορροπία της φύσης. Η ιστορία αναφέρεται σε αξίες όπως η αρμονία, ο σεβασμός και η ισορροπία της Φύσης. Η περιπέτεια των 4 εποχών έχει μεταφραστεί στα ιταλικά, δανέζικα και τούρκικα. Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2010

Έθιμα παιχνιδίσματα στου χρόνου τα γυρίσματα

της Σοφίας Γιαλουράκη

(Τόμος Β) – 20 Έθιμα συναντούν 20 έργα ζωγραφικής, Άνοιξη Καλοκαίρι
Εκδόσεις: Δίπτυχο, 2009

Ένα βιβλίο όπου τα έθιμα συνδέονται με έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων.