More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταCinema-Tv-RadioΝιλς Χόλγκερσον

    Νιλς Χόλγκερσον

    nilsholgerssonΜια σειρά κινουμένων σχεδίων που αγάπησαν πολλά παιδιά τη δεκαετία του ’80, ανάμεσά τους κι ο γράφων. «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» ήταν βασισμένο στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδέζας συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Lagerlöf, 1858-1940), «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige».

    Η ιστορία εκδόθηκε σε δύο βιβλία που συνήθως είναι γνωστά με τον τίτλο του πρώτου: «Οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς» το 1906 και «Περισσότερες περιπέτειες του Νιλς» το 1907. Η συγγραφέας αφιέρωσε τρία περίπου χρόνια ενδελεχούς μελέτης της ζωής των ζώων και των πουλιών καθώς και των φαινομένων της φύσης προκειμένου να γράψει την ιστορία της και να ανταποκριθεί ουσιαστικά σε ένα αίτημα της Εθνικής Επιτροπής Δασκάλων για ένα ανάγνωσμα γεωγραφίας για τα παιδιά του δημόσιου σχολείου. Και αυτό έκανε.

    Το 1955 το βιβλίο έγινε καρτούν από τη Σοβιετική Ένωση (The enchanted boy) σε σκηνοθεσία των Vladimir Polkovnikov και Aleksandra Snezhko – Blotskaya από το Soyuzmultfilm στούντιο της Μόσχας. Οι Σοβιετικοί είχαν μεγάλη παράδοση στα καρτούν και έκαναν μια αξιοπρεπή προσπάθεια μεταφοράς του βιβλίου.
    Ακολούθησε μια μέτρια παραγωγή από τη σουηδική τηλεόραση το 1962 που οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν απέδιδε επ’ ουδενί την πλοκή του βιβλίου για να φτάσουμε στην άρτια Ιαπωνική παραγωγή του Studio Pierrot του 1980 όπου σκηνοθέτης ήταν ο Mamoru Oshii. Γυρίστηκαν  πενήντα δύο (52) 25λεπτα επεισόδια και παίχτηκε για πρώτη φορά το 1980 ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ τα έτη 1983-84 και ακολούθησαν οι επαναπροβολές του 1985 και του 1987 από την ΕΡΤ-1 και του 1989 από την ΕΤ3. Η προβολή της σειράς έφτασε σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία ως την Ισλανδία, την Αλβανία και τη Νότια Αφρική.

    Τι γινόταν όμως στη σειρά αυτή:

    Ο Νιλς Χόλγκερσον ήταν ένας οκνηρός έφηβος (14 ετών και με το χαρακτηριστικό κόκκινο σκουφί που έμεινε στην ιστορία) που ζούσε σε ένα αγρόκτημα μαζί με τους φτωχούς γονείς του. Τα ενδιαφέροντά του ήταν απλά: έτρωγε, κοιμόταν, έπαιζε και ως εξτρίμ σπορ είχε τον βασανισμό των ζώων και την ταλαιπωρία ανθρώπων. Μέχρι που την πλήρωσε ο άσχημος νάνος Tomte κι αυτός τον τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τον σε νάνο. Αλλά ο Νιλς δε μπορεί να είχε παράπονο. Ο νάνος Νιλς μπορούσε τουλάχιστον τώρα, σαν τιμωρία σχεδόν, να ακούει και να καταλαβαίνει τη γλώσσα των ζώων που μέχρι πρότινος βασάνιζε ανελέητα.

    Τώρα πια ήταν στα μέτρα των ζώων που βασάνιζε. Κι εκείνα ετοίμαζαν την εκδίκησή τους για όσα είχαν τραβήξει. Τότε, ο Μάρτιν, μια άσπρη χήνα, θέλοντας να δείξει σε όλους ότι μπορεί και να πετάει,  προσπάθησε να το σκάσει με ένα κοπάδι περαστικές αγριόχηνες. Ο Νιλς πιάστηκε από το λαιμό του για να γλιτώσει από την εκδίκηση των ζώων και το ταξίδι…άρχισε. Ο Μάρτιν, η σοφή Άκα (επικεφαλής των αγριόχηνων), ο υπαρχηγός Γκούναρ, ο σκίουρος Κρούμελ και η πονηρή αλεπού Σμίρελ που λιγουρευόταν τις χήνες έγιναν η συντροφιά του στο ταξίδι  για το Βορρά και τη Λαπωνία.

    Το ταξίδι αυτό του Νιλς στους ουρανούς της Σουηδίας ήταν μια αποκάλυψη πραγματική. Πιασμένος από το λαιμό του Μάρτιν έμαθε να αγαπά τη φύση και τα ζώα, να νιώθει τις δυσκολίες της επιβίωσής τους, να χαίρεται μαζί τους, να μοιράζεται, να βοηθά και να αγαπά. Το τεμπέλικο, κακομαθημένο αγόρι που βασάνιζε ζώα και σκορπούσε τη ζωή του έγινε ένας ευαίσθητος άνθρωπος που σεβόταν τη φύση και αγαπούσε τα ζώα. Όταν ολοκληρώθηκε το ταξίδι του και μαζί και η μετάλλαξή του σε άνθρωπο της προκοπής, ο νάνος του έδωσε ξανά την ανθρώπινη μορφή του και μέγεθος. Μόνο που του πήρε και την ικανότητα να μιλά με τα ζώα. Αλλά η αγάπη και η κατανόηση τώρα είχαν ριζώσει.

    Μια σειρά κινουμένων σχεδίων σε πλήρη αντίθεση με τα σημερινά καρτούν της βίας, της φαμφάρας και του μάρκετινγκ. Ένα animation για παιδιά κι όχι για επίδοξους μαχητές.

    Νιλς Χόλγκερσον (Nils Holgersson)
    Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων
    Στην ελληνική μεταγλώτισση ακούγονταν οι ηθοποιοί:  Φάνυ Πολέμη (Νιλς Χόλγκερσον), Τάσος Κωστής (Κρούμελ), Σοφία Μυρμηγκίδου (Βασίλισσα Άκα (επ. 1-50), Αφροδίτη Γρηγοριάδου (Βασίλισσα Άκα (επ. 51-52), Ηλίας Πλακίδης (Μάρτιν), Κατερίνα Βανέζη (μητέρα του Νιλς), Μάκης Ρευματάς (Νάνος), Γιάννης Παπαϊωάννου, (πατέρας του Νιλς), Δήμητρα Δημητριάδου (Πουπουλένια) , Ματίνα Καρρά , Βάσια Τριφύλλη (Χρυσομάτα, αδελφή Πουπουλένιας, επ 29)

    Παραγωγή: 1980 (Ιαπωνία )
    Επεισόδια: 52
    Διάρκεια επεισοδίου: 30′
    Ημέρες προβολής: Δευτέρα και Πέμπτη
    Πρώτο επεισόδιο: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 1983
    Τελευταίο επεισόδιο: Πέμπτη 26 Απριλίου 1984
    Κανάλι: ΕΡΤ

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular