More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοOrigin, του Νταν Μπράουν

    Origin, του Νταν Μπράουν

    ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ
    Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ
    ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

    «Αυτό που θα δείτε εντός ολίγου», είπε ο Κιρς, «είναι μια πρώτη εκδοχή της ανακοίνωσης που ευελπιστώ να μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο… ενδεχομένως μέσα στον επόμενο μήνα, πάνω κάτω. Πριν προχωρήσω όμως σε αυτό το βήμα, θέλησα να συμβουλευτώ ορισμένους από τους πλέον σημαντικούς θρησκευτικούς διανοητές του πλανήτη, προκειμένου να σχηματίσω μια εικόνα σχετικά με το πώς θα γίνουν δεκτές οι συγκεκριμένες εξελίξεις από εκείνα τα άτομα που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές».

    Ο Επίσκοπος αναστέναξε ηχηρά, δίνοντας την αίσθηση πως αισθανόταν μάλλον ανία, παρά ανησυχία. «Ενδιαφέρουσα η εισαγωγή σας, κύριε Κιρς. Θα νόμιζε κανείς πως αυτό που προτίθεστε να μας παρουσιάσετε θα κλονίσει τα θεμέλια όλων των θρησκειών του πλανήτη».

    Ο Κιρς έριξε μια ματιά ολόγυρα, σε εκείνο το πανάρχαιο αποθετήριο ιερών κειμένων. Δεν θα κλονίσει τα θεμέλια των θρησκειών σας. Θα τα συνθλίψει.

    Ο δισεκατομμυριούχος ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών, τη θεωρία των παιγνίων, εφευρέτης και ένα είδος προφήτη στον τεχνολογικό κόσμο, ο φουτουριστής-άθεος  Έντμοντ Κιρς, παρευρίσκεται σε μια συνάντηση στην Καταλονία με τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Αντόνιο Βαλδεσπίνο, τον ραβίνο Γιεχούντα Κόβες και τον ιμάμη Σαϊντ-αλ-Φαντλ, τρία μέλη του Κοινοβουλίου των θρησκειών του κόσμου. Τους ενημερώνει ότι έχει κάνει μια επαναστατική ανακάλυψη, η οποία θα ταράξει τα νερά όλων των θρησκειών και πως σχεδιάζει να κάνει την ανακοίνωσή του σε όλο των κόσμο μέσα στον επόμενο μήνα. Η ανακάλυψη τρομάζει τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες. Αυτό που δεν γνώριζαν ακόμη ήταν πως ο Κιρς σχεδίαζε να προχωρήσει στην ανακοίνωσή του μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Και όταν θα συνέβαινε αυτό οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνειδητοποιούσαν πως οι διδασκαλίες όλων των θρησκειών του πλανήτη είχαν τελικά ένα κοινό στοιχείο. Ήταν απολύτως άκυρες.

    Όταν ο Βαλδεσπίνο το ανακαλύπτει στέλνει στον Κιρς ένα μήνυμα προειδοποιώντας τον και ζητώντας του να σταματήσει τη διαδικασία.

    Παρ ‘όλα αυτά, ο Κιρς ακολουθεί το σχέδιο του, διοργανώνοντας την εκδήλωση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γκιουγκενχάϊμ στο Μπιλμπάο της Νότιας Ισπανίας. Μεταξύ των παρόντων είναι ο πρώην δάσκαλος του Κιρς, Ρόμπερτ Λάνγκντον, και η διευθύντρια του μουσείου Άμπρα Βιδάλ, η οποία είναι η αρραβωνιαστικιά του μελλοντικού βασιλιά της Ισπανίας, του πρίγκιπα Χουλιάν.

    Η παρουσίαση ξεκινά και εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Ποια μπορεί να είναι αυτή η ανακάλυψη που θα ανατρέψει τα πάντα;

    «Απόψε ας γίνουμε και πάλι παιδιά. Ας ξαπλώσουμε κάτω από τα αστέρια κι ας αφήσουμε το νου μας ανοιχτό σε κάθε ενδεχόμενο».

    «Από που προερχόμαστε και που πηγαίνουμε;»

    Δύο ερωτήματα που περιμένουν να απαντηθούν. Ερωτήματα που έχουν προκαλέσει έριδες μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, που έχουν διχάσει ακόμη και την πίστη, που έχουν γραφτεί θεωρίες και θεωρίες. Από τον Κοπέρνικο και τον Δαρβίνο μέχρι το Μπιγκ Μπανγκ και την ιστορία της Δημιουργίας του κόσμου από μια ανώτερη οντότητα- διαφορετική σε κάθε εποχή, πολιτισμό και θρησκεία. Ερωτήματα που έχουν προβληματίσει μελετητές, επιστήμονες, φιλοσόφους, ποιητές.

    Η επιστήμη είναι το αντίθετο της πίστης, όπως υποστηρίζει ο Κιρς. Μήπως έχει δίκιο και η εποχή της θρησκείας οδεύει στο τέλος της, καθώς ανατέλλει η εποχή της επιστήμης;

    Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι έτοιμος να δώσει ο διάσημος μελλοντολόγος, όταν ξαφνικά η βραδιά παίρνει δραματική τροπή. Η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Λάνγκτον αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο μαζί με την Άμπρα Βιδάλ και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσουν το μυστικό του Κιρς. Ένα ανελέητο κυνηγητό ξεκινά. Πληρωμένοι δολοφόνοι, γρίφοι, συμβολισμοί, θεωρίες συνομωσίας, ραδιουργίες των σόσιαλ μίντια, καλά κρυμμένα μυστικά, αλλά και ιστορίες αγάπης είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το γοτθικό αυτό μυθιστορηματικό θρίλερ.

    Ο Dan Brown, για άλλη μια φορά επιλέγει ως κεντρικό ήρωα των καθηγητή θρησκειολογίας και σημειολογίας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον. Μετά το πολυδιαβασμένο Κώδικα Da Vinci, Το Χαμένο Σύμβολο, το Άγγελοι και Δαίμονες και το Inferno, το Origin που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2017, αποτελεί το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον γνωστό πλέον καθηγητή. Η ιστορία, η τεχνολογία, η τέχνη και η κάθε μορφής πίστη είναι τα αγαπημένα  θέματα του συγγραφέα. Αυτή τη φορά Η Ισπανία έχει την τιμητική της. Έτσι λοιπόν ο Brown στέλνει τους ήρωές του να περάσουν από πολυάριθμους αρχιτεκτονικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας. Καταλονία, Μπιλμπάο, Βαρκελώνη, Μαδρίτη. Η θυμισμένη βιβλιοθήκη του Μονσερά, το Μουσείο Γκουγκενχάϊμ, τα βασιλικά ανάκτορα, η Σαγράδα Φαμίλια του Γκαουντί και το φασιστικό μαυσωλείο που χτίστηκε από τον Φράνκο στην κοιλάδα των πεσόντων έξω από τη Μαδρίτη είναι μερικά από αυτά.

    Ποιος είναι λοιπόν ο Dan Brown;

    Διαβάζοντας το Origin αναρωτήθηκα μήπως ως άλλος Έντμοντ Κιρς, ο Dan Brown είναι ένας προφήτης, ένας Νοστράδαμος της εποχής, ένας αιρετικός ή μήπως ένας καλά ενημερωμένος ερευνητής-συγγραφέας; Είναι ένας μυθοπλάστης ή μήπως ένας αλχημιστής της αλήθειας και του ψεύδους; Ένας λογοτέχνης με εκατομμύρια αναγνώστες ή με ορκισμένους εχθρούς;

     «Έχεις εχθρούς; Ωραία. Αυτό σημαίνει πως υπερασπίστηκες μια άποψη!»
    Ουίνστον Τσόρτσιλ

    Νόμιζα πως διάβαζα επιστημονική φαντασία αλλά μήπως τελικά δεν είναι τόσο φανταστικά τα μυθιστορήματά του αλλά τόσο κοντά στη πραγματικότητα. Διαδίκτυο, bloggers που εμπορεύονται θεωρίες συνωμοσίας και χειρίζονται κατά το δοκούν τις ζωές πολλών ανθρώπων, ηλεκτρονικές ταυτότητες, πλαστικό χρήμα, smartphones, tablets είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Κι αν ξεχάσουμε τους κωδικούς μας τότε επέρχεται το χάος. Απ’ ότι φαίνεται η εποχή της επιστήμης που αναφέρει ο Κιρς ανατέλλει. Δεν είναι όμως μόνο στο τελευταίο του βιβλίο ο συγγραφέας προφητικός. Στο βιβλίο του Ψηφιακό Οχυρό(Digital Fortress 1998) περιέγραφε έναν σούπερ υπολογιστή. Λίγα χρόνια μετά έγινε γνωστό πως ναι, υπάρχει ο «Υπερ–υπολογιστής» που χρησιμοποιώντας λέξεις–κλειδιά ελέγχει όλες τις πληροφορίες παγκοσμίως. Στο βιβλίο του Άγγελοι και δαίμονες (Angels and demons 2000)-για το οποίο αφορίστηκε από το Βατικανό- έγραφε για τα πειράματα του CERN στην αντι–ύλη. Δέκα χρόνια αργότερα, το CERN αποκάλυψε ότι κατάφερε να απομονώσει άτομα αντιυδρογόνου. Μήπως η τεχνίτη νοημοσύνη είναι η επόμενη προφητεία του Dan Brown που θα πραγματοποιηθεί;

    Από τις εκδόσεις Ψυχογιός ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Origin
    Συγγραφέας: Dan Brown
    Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Δεκέμβριος 2017
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Δουρίδα
    Σελίδες: 672
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2326-5

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular