3 υπέροχες κυρίες για τον ξεχωριστό κύριο Παπαθεοδώρου

0
687

treiskyries2

Τρεις υπέροχες κυρίες. Τρεις γυναίκες που εκτιμά πολύ το elniplex για το έργο τους, τη γραφή τους, τη στάση ζωής τους. Τους ζητήσαμε να κάνουν εκείνες τον επίλογο για τον Βασίλη Παπαθεοδώρου. Και από τα χείλη και τα χέρια τους βγήκαν λέξεις όμορφες, όχι μασκαρεμένες, μα ντυμένες την αλήθεια. Κι αυτή φάνηκε πριν το μικρό τους κείμενο παρακάτω, από την γλυκήτητα στην αντίδρασή τους στο άκουσμα δυο λόγων για τον Βασίλη Παπαθεοδώρου.

“Τον Βασίλη τον γνωρίζω πολλά πολλά χρόνια όμως πάντα βρισκόμασταν στην χάση και στη φέξη.  Συγκεκριμένα το γνωστό  σε όλους μας φεγγάρι έχει κάνει πολλούς κύκλους περιμένοντας τη στιγμή που ο Βασίλης κι εγώ θα βρισκόμασταν να πούμε νέα (που είχαν γίνει παλιά) και καινούριες ιδέες. Στο μεταξύ, οι κύκλοι του φεγγαριού κι εγώ πάντα μέναμε έκπληκτοι από όλα όσα είχε στο μεταξύ σκαρώσει ο Βασίλης. Αλλά όλα αυτά είναι τίποτα μπροστά στην σπουδαιότητα αυτού του ανθρώπου για την εφηβική λογοτεχνία της χώρας. Θυμώνω που ακόμα τα βιβλία του δεν έχουν μεταφραστεί ή τουλάχιστον βρει γόνιμα μυαλά έξω από τα σύνορα, θυμώνω που άνθρωποι σαν το Βασίλη με τόσο κοφτερή ματιά, χιούμορ που πάντα σώζει, επιμονή κι αγάπη στη δουλειά του πρέπει να συζητάνε ακόμα για τα αυτονόητα. Είναι δουλευτής των λέξεων και δε μπορώ παρά να τον σέβομαι και να μιλάω για τη δουλειά του εκεί που πρέπει ακόμα να τον μάθουν και να τον διαβάσουν.”
Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia, συγγραφέας, μουσικός) 

“Είναι πολλά πράγματα ο Βασίλης. Ξεκινώ από αυτό που μας έφερε κοντά. Είναι ο αγαπημένος συγγραφέας του γιου μου. Ο οποίος είναι απαιτητικός και δύσκολος αναγνώστης. Κάθε φορά όμως που παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο του Βασίλη, ξέρει πως δεν θα απογοητευτεί. Ξέρει πως κάπου μέσα στην ιστορία θα βρει τον εαυτό του.
Απολαμβάνω να τον διαβάζω, να τον ακούω, να του μιλάω. Με κάνει να γελάω με το καυστικό του χιούμορ. Τι να λέμε τώρα… Είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Ένας έφηβος με γκρίζα μαλλιά.”
Ιωάννα Μπαμπέτα (συγγραφέας) 

“Η εξαιρετική πλοκή, η γοργή αφήγηση, οι διαρκείς ανατροπές κι οι ήρωες κάθε ηλικίας συνθέτουν το μυθιστορηματικό κόσμο του Βασίλη Παπαθεοδώρου που δικαιολογημένα καταφέρνει να παρασύρει, κάθε φορά, τους νεαρούς αναγνώστες του σε απολαυστικές αναγνωστικές εμπειρίες”.
Αγγελική Δαρλάση (συγγραφέας, σκηνοθέτης)