302 χιλιάδες βιβλία αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν στην Τουρκία

0
158

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας απέσυρε 301.878 βιβλία από σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και τα κατέστρεψε ως μέρος της καταστολής της κυβέρνησης των οπαδών του Φεντουλάχ Γκιουλέν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, του οποίου ο τελευταίος θεωρήθηκε εμπνευστής.

Πολλά είναι μάλιστα τα ακραία παραδείγματα όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά δίκτυα στην Τουρκία. Το 2016, ένα βιβλίο μαθηματικών απαγορεύτηκε σε ένα σχολείο μόνο επειδή περιέχει τα αρχικά του Fethullah Gülen σε μια απλή, άσχετη ασφαλώς, ερώτηση που ανέφέρε: «… από το σημείο F έως το σημείο G …». Την ίδια χρονιά, το υπουργείο φέρεται να κατέστρεψε τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια βιβλία και ακολούθως ανατύπωσε διορθωμένα επειδή εμπεριείχαν τη λέξη “Πενσυλβάνια”, πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία ζει ο Γκιουλέν.

Το τοπίο στην Τουρκία μοιάζει θολό, επισημαίνουν ελεύθεροι παρατηρητές και οργανώσεις. Η αγγλική οργάνωση PEN σε έκθεσή της για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία το 2018, αναφέρει ότι έκλεισαν βίαια 200 μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκδοτικές επιχειρήσεις ενώ 80 συγγραφείς έχουν υποστεί διώξεις, 5.822 ακαδημαϊκοί έχουν απομακρυνθεί από 118 δημόσια πανεπιστήμια όπου δίδασκαν.