6 ελληνικά παιδικά βιβλία στα καλύτερα του κόσμου για το 2017 από τo White Ravens

0
1435

Έξι πραγματικά αξιόλογα ελληνικά βιβλία για παιδιά βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες στη λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων του κόσμου για το 2017 σύμφωνα με τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, μιας από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου.

Πρόκειται για το Μελάκ, Μόνος της εξαιρετικής συγγραφέα Αργυρώς Πιπίνη (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και του Αχιλλέα Ραζή με κεντρικό πρόσωπο τον ομώνυμο πρόσφυγα, τον εξαιρετικό μουσειακό οδηγό της Μαρίζας Ντεκάστρο Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ των εκδόσεων του Ιδρίματος Αβέρωφ, το διεισδυτικό και ιδιαιτέρως καλογραμμένο Μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων του Θοδωρή Κούκια (εκδόσεις Κέδρος) για κάποια ξεχωριστά παιδιά, τα δίγλωσσα και ονειρικά Παιδικά Όνειρα της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (εκδόσεις Πατάκη) για τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου που δεν χάνονται ποτέ, οι αιρετικές Πιθανότητες (εκδόσεις Πατάκη) του πάντα αιρετικού δημιουργού Δημήτρη Μπασλάμ και το Οχ, Χταπόδι λάθος πόδι (εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Πέτρου Μπουλούμπαση που δεν έχουν αφήσει ούτε ένα βραβείο στο διάβα τους,

Το σήμα White Ravens απονέμεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Παιδικη και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου σε βιβλία που αξίζουν διεθνούς προσοχής λόγω των παγκόσμιων θεμάτων που πραγματεύονται ή λόγω της εξαιρετικής και πρωτοπόρου εικαστικής και λογοτεχνικής προσέγγισής τους. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία από όλον τον κόσμο τα οποία θεωρούν πληρούν το παραπάνω σκεπτικό. Η λίστα “White Ravens” θεωρείται υψηλού κύρους παγκοσμίως και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εκδότες ανά τον κόσμο οι οποίοι και αναζητούν ανάμεσα στα 200 αυτά βιβλία τις επόμενες μεταφράσεις των εκδοτικών τους οίκων.

Μελάκ, μόνος

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2016
ISBN: 978-960-471-121-5

Αγόρασέ το

Η Αργυρώ Πιπίνη, με λυρισμό και ποιητική λιτότητα, με μονολεκτικές προτάσεις που δρουν αφηγηματικά σαν ανάσες, συνεπικουρούμενη από την πραγματικά πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση του εικαστικού Αχιλλέα Ραζή, την ποιότητα χαρτιού αλλά και το ασυνήθιστο σχήμα του βιβλίου, δημιουργεί ένα ειλικρινές, ακριβές στις διαστάσεις του, λεύκωμα-οδοιπορικό που κόβει την ανάσα. Και το κάνει παρουσιάζοντας απλά μια ιστορία σαν όλες τις πραγματικές ιστορίες της φρίκης και του πολέμου, χωρίς υποκοριστικά, εκπτώσεις και μπανάλ πονοψυχιά.

Ο Αχιλλέας Ραζής και η έκδοσης συνολικά θα σας κάνουν να σέρνετε τις παλάμες σας πάνω στο χαρτί των σελίδων πιστεύοντας ότι κάτι ανάγλυφο θα αγγίξετε, κάτι που σχεδόν έχει βγει έξω από το χαρτί. Πολύ όμορφη αίσθηση, σπάνια τη συναντάς πια σε picture book. Περισσότερα εδώ.

Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ- Οδηγός για νέους

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόση: Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, 2016
ISBN: 978-960-7694-24-9

Αγόρασέ το

Η Μαρίζα Ντεκάστρο συνδιαλέγεται, με βραχύ κείμενο, με κάθε πίνακα. Μέσα σε ελάχιστες γραμμές στρέφει το βλέμμα (της και μας) σε λεπτομέρειες, μικρές νύξεις του πίνακα, παρασκήνιο δημιουργίας, ιστορικές συνθήκες καθώς και -συνοπτικά- τη θέση του ζωγράφου στον μεγάλο κόσμο της τέχνης και των αμέτρητων ρευμάτων της. Κάπως έτσι δημιουργείται ένας αξιόλογος και ελκυστικός οδηγός για παιδιά και νέους όπου οι… εικονογράφοι είναι οι ζωγράφοι της συγκεκριμένης Πινακοθήκης. Ως απλός αναγνώστης κρίνω επιτυχή την επιλογή να εισέλθουμε με συναίσθημα και σκέψη, με φαντασία και αισθήσεις στους πίνακες και όχι με πλήθος ιστορικών στοιχείων που θα ξεχαστούν μόλις το βιβλίο κλείσει (και δε θα ξανανοίξει κιόλας εύκολα ένα τέτοιο βιβλίο). Θαρρώ πως μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (και γονείς παιδιών αντίστοιχης ηλικίας) καθώς παρέχει ένα ειλικρινές πλαίσιο γνωρίμιας και ουσιαστικής προσέγγισης των συγκεκριμένων έργων μα και της Τέχνης ευρύτερα. Για τα παιδιά και τα σχολεία του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, το θεωρώ κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Περισσότερα εδώ.

Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων

Συγγραφέας: Θοδωρής Κούκιας
Επιμέλεια-διόρθωση: Βάσω Παπαχρήστου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2016
ISBN: 978-960-04-4750-7

Αγόρασέ το

Ο Θοδωρής Κούκιας, όντας και ο ίδιος εκπαιδευτικός, μέσα από αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο, καταφέρνει να διεισδύσει στον κόσμο των εφήβων, να ανοίξει παράθυρα στις ψυχές τους, να μιλήσει τη γλώσσα τους, να μοιραστεί τους προβληματισμούς τους, να καταλάβει τις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις. Μα πάνω απ’ όλα να τους μιλήσει για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Ο λόγος του λιτός, κατανοητός, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Η πρωτοπρόσωπη αφήγησή του, σε μεγάλο μέρος του βιβλίου, σε υποχρεώνει να μπεις στη θέση της ηρωίδας, να νιώσεις τους φόβους της, την αγωνία για το αύριο, να θυμηθείς πως ήσουν κι εσύ έφηβος. Περισσότερα εδώ.

Παιδικά όνειρα-Children’s Dreams

Συγγραφέας: Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2016
ISBN: 978-960-16-6643-3

Αγόρασέ το

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… μερικά παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Σαν όλα τα παιδιά. Σαν όλα τα αγόρια, σαν όλα τα κορίτσια. Ονειρεύονταν. Πράγματα δικά τους, μικρά, ασήμαντα, μεγάλα ή τρανά, άπιαστα κι ακατόρθωτα για τον κόσμο, όπως κάνουν πάντα και παντού τα παιδιά.

Ένα κορίτσι ονειρευόταν να αγγίξει τα αστέρια. Είναι μακριά τα αστέρια, δε μπορούν να τα φτάσουν οι άνθρωποι, της έλεγαν όλοι.

Κι ήταν κι ένα αγόρι που ονειρευόταν να πετάξει σαν πουλί πάνω από θάλασσες και σπίτια. Δεν έχουν φτερά οι άνθθρωποι του έλεγαν όλοι. Περισσότερα εδώ.

Πιθανότητες

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2016
ISBN: 978-960-16-7208-3

Αγόρασέ το

Ένα βιβλίο, με σύντομο κείμενο, με πολύ προσεχτικά επιλεγμένες λέξεις, που παιχνιδίζουν, όπως και η εικόνα σε ορισμένα σημεία του βιβλίου. Ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται την πορεία προς την ενηλικίωση, μια πορεία με πολλές διακλαδώσεις, σταυροδρόμια, αδιέξοδα, τα χνάρια όμως που αφήνουμε πάνω της, συνθέτουν μία συνεχόμενη γραμμή.

Ο Δημήτρης Μπασλάμ, προτείνει στο αναγνωστικό κοινό, ένα κείμενο τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτά που μας έχει συνηθίσει. Μας εκπλήσσει ευχάριστα και αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος πολυτάλαντος, που δεν μένει σε ό,τι τον έχει διακρίνει. Ωστόσο, σε κάθε έργο του, είτε αυτό αφορά στη συγγραφή, είτε στην παραγωγή παραστάσεων ή στην  δημιουργία τραγουδιών, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Η ποιότητα! Περισσότερα εδώ.

Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2016
ISBN: 978-960-569-539-2

Αγόρασέ το

Η σκληρή καταδίκη μιας συμπεριφοράς, που μάλιστα είναι σπάνια ή μεμονωμένη, δίχως χιούμορ, δίχως χαμόγελο, θα πετύχει τη συχνότερη επανεμφάνισή της. Αυτό είναι αυτό που σκέφτηκα εγώ. Εξάχρονά μου, δε ξέρω αν σας έφαγα τελικά. Γιατί εσείς, μπορεί να μη σκεφτήκατε τόσο μεγαλειωδώς, αλλά είδα στο βλέμμα σας ότι περάσατε όμορφα με τα λάθος πόδια του Γιάννου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Ο Πέτρος Μπουλούμπασης στήνει το δικό του σύμπαν, στις παρούσες και απούσες λεπτομέρειες, στις νύξεις και τις σαφήνειες των σχεδίων και των μορφών του, τις γραμμές και μεγέθη κάποιου παιδιού που ζωγραφίζει. Σε κάθε του δουλειά μου αφήνει ένα παρόμοιο συναίσθημα. Ότι δεν προσπαθεί να με πείσει για το πόσο καλά ζωγραφίζει, ότι δεν προσπαθεί να εικονογραφήσει απλά μια (καλή) ιστορία που του δόθηκε. Αλλά ιστοριοποιεί (συγχωρέστε μου το αδόκιμο) μέσα από εικόνες μια ιστορία που άλλοτε κάθεται πάνω σ’ εκείνη του κειμένου κι άλλοτε χαράζει το δικό της υπαινικτικό μονοπάτι. Περισσότερα εδώ.