70η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης: η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου έρχεται

0
892

Frankfurter Buchmesse. Η Έκθεση Βιβλίων της Φραγκφούρτης φημίζεται ως η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση βιβλίων στον κόσμο, ακόμα και από εκείνη της Μπολόνια. Κάθε χρόνο στα μέσα Οκτωβρίου, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Messe Frankfurt, εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων από όλο τον κόσμο, έρχονται στη διεθνή έκθεση της πόλης ανταλλάσσοντας απόψεις, δικαιώματα έκδοσης και ορίζουν τις συμφωνίες των εκδόσεων που θα δει το κοινό τους επόμενους μήνες.

Η ιστορία της μετρά πάνω από 500 χρόνια, ενώ ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα ήταν η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίων στην Ευρώπη. Μετά από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η πρώτη έκθεση βιβλίων πραγματοποιήθηκε το 1949 στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στο κέντρο της πόλης.

Φέτος, 70η Έκθεση Βιβλίου στην πόλη (10-14 Οκτωβρίου) θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 7.100 εκθέτες και εκδότες βιβλίων από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, ενώ θα βρεθούν περίπου 10.000 δημοσιογράφοι για να καλύψουν το γεγονός. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του γεγονότος, το 2017, επισκέφθηκαν την έκθεση 286.000 άνθρωποι, ενώ έλαβαν χώρα πάνω από 4.000 εκδηλώσεις στις 5 μέρες της έκθεσης.Η έκθεση βιβλίων της Φραγκφούρτης είναι πραγματικά ένα μεγάλο γεγονός μάρκετινγκ, πώλησης και εκδοτικής παραγωγής.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στην 70η Διεθνή Έκθεση από το Ελληνικό Περίπτερο, με δική της βιβλιοθήκη (E133-Hall 5.1). Συμμετέχουν 18 Έλληνες εκδότες, τα πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Ersilia και Iris, ενώ παρούσα θα είναι η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019), η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων. Προσκεκλημένη της ελληνικής συμμετοχής είναι η συγγραφέας Μάρω Δούκα.

Κεντρικό σύνθημα της έκθεσης φέτος είναι «Ιδέες που κινούν τον κόσμο» και τιμώμενη χώρα η Γεωργία.