«From Darkness to Light»: ολονύχτια παράσταση στον εμβληματικό Επικούριο Απόλλωνα

0
1606

Το Σάββατο 28 Ιουλίου, στην πανσέληνο του Ιουλίου, όλα θα είναι φωτεινά και μαγικά, σαν του Απόλλωνα το φως.

Χίλια εκατόν τριάντα ένα μέτρα υψόμετρο. Ανεβαίνεις αργά τις πολλές στροφές. Μέχρι τα τελευταία μέτρα δεν τον βλέπεις καν. Όσο δύσκολοι μοιάζουν οι δρόμοι, τόσο θα αποζημιωθείς από το ναό και τον τόπο.

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος βρίσκεται στις Βάσσες Ηλείας, στα σύνορα με Αρκαδία και Μεσσηνία. Απέναντί του είναι το Λύκαιο όρος, ιερό βουνό των Αρκάδων και πιθανός τόπος γέννησης του Δία. Αρχιτέκτονας του ναού είναι βάσει μαρτυριών κι όχι μυθευμάτων ο Ικτίνος, ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα των Αθηνών. Δεν είναι τυχαίο το “Παρθενώνας της Πελοποννήσου” όπως αποκαλούν πολλοί τον Επικούριο Απόλλωνα.

Για πρώτη φορά, αυτό το διαμάντι της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, αυτός ο τόπος του οποίου η ενέργεια σε δεσμεύει δίπλα του και σου μεταφέρει απίθανες δέσμες αρμονίας και γαλήνης, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, θα φιλοξενήσει μια ολονύχτια παράσταση, τη βιωματική performance «From Darkness to Light» της διακεκριμένης διεθνώς χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Το «The Sleep & Dream Performance series» από το Μουσείο Βορρέ (2014), στην κεντρική σκηνή της Στέγης (2016) και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, ίσως στο πιο μαγικό σημείο που θα έχει βρεθεί ποτέ, στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στη Φιγαλεία της Ηλείας. Το Σάββατο 28 Ιουλίου, στην πανσέληνο του Ιουλίου, όλα θα είναι φωτεινά και μαγικά, σαν του Απόλλωνα το φως.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη επισκέπτεται τη χώρα των ονείρων αναζητώντας το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές, επισκέπτες και διανυκτερεύοντες, να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το Φως της Πανσελήνου και της Ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Ναού.

Η ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 12 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές. Οι χορευτές, οι μουσικοί και οι θεατές θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και έκφρασης μέσα από τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι συνδεδεμένοι με αρχετυπικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχής γενέσεως κόσμου. Η έννοια του Όλου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νου, η σύνδεσή του με τα σημεία του ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η Αγάπη (Εμπεδοκλής), συμπράττουν αρμονικά στη συναρπαστική εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Συντελεστές

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική Σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης
Ινδικό αρμόνιο, Φωνή: Ανταράτμα Θοδωρής Χιώτης
Περσικό Σαντούρι: Fuad Ahmadvand
Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αντώνης Στρούζας, Ολγα Μουρουζίδου
Project coordinator: Ιωάννα Σακκέτα
Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Δρ. Ιωάννης Μπουχέλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης
Βοηθός Διεύθ. Παραγ.: Χριστινα Πολυχρονιάδου
Βίντεο: Θανάσης Παπαναγιώτου/ Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
Web & Graphic designer: Αρείων Στεφανίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Στούκα / xeniastouka6@gmail.com

Διανυκτερεύοντες θεατές

Ο αριθμός των θεατών που θα διανυκτερεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού είναι περιορισμένος. Προσέλευση στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα το Σάββατο 28/7/2018 στις  17.00μμ. Αποχώρηση την Κυριακή 29/7/2018 στις 09.00.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας: Υπνόσακο, υπόστρωμα, νερό, ένα όνειρο καταγεγραμμένο σε σελίδα Α4, προσωπικά είδη ύπνου, φακό. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης και δημιουργικής έκφρασης στις 28/7/2018 από τις 17.30 -19.30 με την καλλιτεχνική ομάδα και εισφορά 31 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%). Θα πρέπει να συμπληρώσετε μία δήλωση του νόμου 105 (που θα σας την παρέχουμε εμείς) οτι εισέρχεστε στον αρχαιολογικό χώρο με δική σας ευθύνη, ότι θα σεβαστείτε τον χώρο και την παράσταση. Έχετε το δικαίωμα να  αποχωρίσετε στην διάρκεια της ολονύχτιας παράστασης αρκεί να ενημερώσετε τον συντελεστή που θα σας υποδείξουμε κατά την άφιξή σας. Οι διανυκτερεύοντες θεατές θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες και χρονοδιάγραμμα των δρώμενων μέσω email.

Για να έχετε δικαίωμα συμμετοχής ως διανυκτερεύων θεατής πρέπει να στείλετε email στο fromdarknesstolightapollo@gmail.com (εφόσον συμφωνείτε με τις παραπάνω οδηγίες). Ευχαριστούμε!

Οι διανυκτερέυοντες θεατές στην διάρκεια της ολονυχτίας:

  • Θα μετέχουν σε ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης ώστε να συμμετέχουν σε μία καθοδηγημένη αυτοσχεδιαστική χορογραφία στο βαθμό που το επιθυμούν.
  • Θα διαδράσουν καλλιτεχνικά με τους χορευτές, τους μουσικούς και με τον αρχαιολογικό χώρο.
  • Θα φέρουν γραπτά ένα όνειρο τους (ανώνυμο) που θα το ακούσουν να διαβάζεται στην διάρκεια του Ύπνου τους.
  • Θα βιώσουν μια εμπειρία ζωής που θα μπορούσε να συμβεί μόνο στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και δεν επαναλαμβάνεται.

Οι επισκέπτες θεατές απο την Δύση του ηλιου έως το μεσουράνημα της Πανσελήνου:

  • Θα συμμετέχουν σε μία διαδραστική περιπατητική παράσταση επιλέγοντας οι ίδιοι την διαδρομή τους σε σχέση με ποιά δρώμενα τους μαγνητίζουν.
  • Θα είναι ταυτόχρονα θεατές και «θεατοί»
  • Θα διαδράσουν (προαιρετικά) με τους χορευτές και τους ηθοποιούς.
  • Θα δουν την Ανατολή της Πανσελήνου πίσω απο τον Ναο του Επικούριου Απόλλωνα σαν μια συμπαντική χορογραφία στον ουρανό.
  • Θα βιώσουν μια εμπειρία ζωής που θα μπορούσε να συμβεί μόνο στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και δεν επαναλαμβάνεται.