More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΟι δύο Φρίντες- Αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο (εικ.: Τ. Φολί, μετ.:...

    Οι δύο Φρίντες- Αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο (εικ.: Τ. Φολί, μετ.: Κ. Ελαιοτριβιάρη)

    Η Φρίντα Κάλο θυμάται και αφηγείται. Τη φανταστική φιλία της με ένα κορίτσι στα έξι της περίπου χρόνια. Το τζάμι στο οποίο ζωγράφιζε με το δάχτυλο στο δωμάτιό της στην οδό Αλιέντε (σημ.: πρώην δημοκράτης πρόεδρος της Χιλής που ανέτρεψαν οι φασίστες του Α. Πινοσέτ). Την νοερή πόρτα, φτιαγμένη από την ανάσα της, από την οποία έβγαινε στο δρόμο για να πάει στο γαλακτοπωλείο ΠΙΝΣΟΝ (pinzon=πουλί). Την είσοδό της σε αυτό. Τον χρόνο με τη φανταστική της φίλη. Την επιστροφή της στο σπίτι της. Τη χαρά της γι’ αυτές τις μοναδικές στιγμές με τη φίλη της, μια ύπαρξη που τη ζωοδοτούσε και διασπούσε τη μοναχικότητά της.

    Η γεννημένη τον Ιούλιο του 1907 Φρίντα (Magdalena Frida Carmen Kahlo) θυμάται ένα συμβάν του 1913 (το τοποθετεί εσκεμμένα στο 1916 λόγω του ότι ήθελε να πείσει άπαντες ότι γεννήθηκε το 1910, χρονιάς της μεξικανικής επανάστασης) και το καταγράφει 34 (δηλαδή 37) χρόνια μετά, το 1950, τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό της, στο ημερολόγιό που διατηρούσε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της (1944-1954) και είδε το φως της δημοσιότητας μόλις το 2005, όταν ένα κλειδί ταίριαξε σε ένα μυστικό κουτί.

    Το παρασκήνιο δεν είναι απλό. Η εξάχρονη Φρίντα νόσησε από πολιομυελίτιδα, το ένα πόδι της ήταν μικρότερο και ημιπαράλυτο. Αυτός ο εννιάμηνος κατ’ οίκον περιορισμός της αλλά και το ηχηρό ή αόρατο περιθώριο που δέχθηκε (οι συμμαθητές της την αποκάλεσαν Frida peg leg) έπλασε τη φανταστική της φίλη, τις φανταστικές της αποδράσεις στο γαλακτοπωλείο Πινσόν και αυτήν τη γλυκιά ατμόσφαιρα φαντασίας και παιδικότητας που ανασαίνει μέσα στο παρόν βιβλίο Οι δύο Φρίντες. Εν τέλει, εκείνος ο εγκλεισμός της καθόρισε σημαντικά και τη ζωγραφική της τέχνη, αλλά και την υγεία της (έλκη, όγκοι και στο τέλος γάγγραινα). Η φανταστική φίλη της Κάλο, ένα κορίτσι της ηλικίας της, χαρούμενο και ευκίνητο, που μπορούσε να χορέψει ήταν όλα όσα δεν ήταν εκείνη. Η Κάλο ανακάλεσε εκείνη τη φίλη το 1950, στο ημερολόγιό της αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν “έφυγε” ποτέ η φανταστική της φίλη από δίπλα της. Το 1926 μάλιστα είναι η πρώτη φορά που την αποτυπώνει με μολύβι.

    Η σελίδα στο ημερολόγιο όπου η Κάλο μιλάει για τη φανταστική της φίλη

    Ο τίτλος Οι δύο Φρίντες προέρχεται ασφαλώς από την φημισμένη ναϊφ και σουρεάλ (αν και η ίδια αρνείται τον σουρεαλισμό) ομώνυμη ελαιογραφία της Κάλο Las dos Fridas (1939, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού), το πρώτο έργο της μεγάλης κλίμακας και απεικονίζει δύο εκδοχές της Κάλο να κάθονται μαζί, η μία με λευκό βικτοριανό φόρεμα (η ευρωπαϊκή της καταγωγή εκ πατρός) και η άλλη με παραδοσιακό λάτιν φόρεμα Tehuana (η λατινική καταγωγή εκ μητρός).

    Ο εικονογράφος Gianluca Folì παίρνει από την οικογένεια της Κάλο αυτές τις λίγες γραμμές από τις αναμνήσεις των έξι ετών της και δίχως -και ορθά- να αποπειραθεί να μιμηθεί το στυλ της Κάλο, κατορθώνει να αποτυπώσει πλήρως την ατμόσφαιρα και το σύμπαν της σε σημείο που αναρωτιέσαι ποια μέρη έργων της ενσωμάτωσε στις εικόνες του βιβλίου. Με επιρροές από την ευρύτερη μεξικανική κουλτούρα και την τεχνοτροπία των προσωπείων που παρελαύνουν την Ημέρα των Νεκρών (Día de Muertos), ο Φολί πραγματικά θριαμβεύει εικαστικά, δημιουργώντας κάτι δικό του και όχι πατώντας πάνω στα βήματα της Κάλο.

    Πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο το οποίο θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα χέρια ενός παιδιού αν μπείτε λίγο στον κόσμο της Φρίντα Κάλο, τη ζωή και την τέχνη της.

    Διακρίσεις

    Las dos Fridas (1939, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού)

    Επισκεφθείτε το σάιτ για την Φ. Κάλο εδώ.

    Ξεφυλλίστε εδώ κάποιες σελίδες από το ημερολόγιο της Κάλο.

    Δείτε βίντεο με το ημερολόγιό της και τους τριάντα κορυφαίους πίνακές της.

    Διαβάστε ένα πολύ καλό πορτρέτρο της Κάλο για παιδιά:  Πορτρέτα ζωγράφων: Φρίντα Κάλο, της Λούσι Μπράουνριτζ

    Πηγές: site Frida Kahlo, Ημερολόγιο Frida Kahlo, Wikipedia

    Το Soundtrack του βιβλίου

    burn It blue By Caetano Veloso & Lila Downs

    Frida Kahlo – The Floating Bed

    Frida Soundtrack – The Journey

    Frida – La Despedida

    Frida Soundtrack – Still Life

    Frida Soundtrack – Portrait With Hair Down

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι δύο Φρίντες- Αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Origen de las dos Fridas. Recuerdo
    Συγγραφέας: Φρίντα Κάλο
    Εικονογράφηση: Τζανλούκα Φολί
    Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
    Εκδόσεις: Καλέντη, Νοέμβριος 2020
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23,6 Χ 33,7
    ISBN: 978-960-59-4074-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular