Μάγισσες γόμες, του Βασίλη Κουτσιαρή

0
1175

Τίτλος: Μάγισσες γόμες
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις: Μίνωας, 2015
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21,5 Χ 29,6
ISBN: 978-618-02-0394-3

Αγόρασέ το

magissesgomes_coverΟι Μάγισσες γόμες προσεγγίζουν ένα θέμα που συνήθως προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Όταν τα παιδιά παίρνουν κάτι που δεν τους ανήκει, γιατί τους άρεσε τόσο πολύ που σχεδόν τα «μάγεψε». Κάπως έτσι συνέβη και με τη Νικολέτα που είχε μια αδυναμία στις γόμες και τα ξεχωριστά σχέδια τους.
«Πόσο της άρεσε της Νικολέτας η γόμα της Ματίνας! Δε χόρταινε να την κοιτάζει ξανά και ξανά. Αλλά και η γόμα της Χριστίνας την έχει ξετρελάνει. Δεν είχε ξαναδεί τόσο μεγάλη γόμα. Της την είχε φέρει ο μπαμπάς της από την Αθήνα. Εκείνη όμως που την έκανε να παραμιλάει ήταν η γόμα της Κάτιας….»
Η Νικολέτα είχε μαγευτεί από τα σχέδια και τις γόμες που είχαν οι φίλες της, αν και είχε μια ολοκαίνουργια γόμα, που της είχε κάνει δώρο ο μπαμπάς της. Το μικρό κορίτσι ένιωσε μια ακατανίκητη έλξη, να κάνει δικές της, έστω για λίγο, τις τόσο ξεχωριστές γόμες. Ίσως δεν καταλάβαινε κανείς την απουσία τους και σίγουρα θα τις επέστρεφε σε λίγες μέρες. Έχει επίγνωση της πράξης της και αναγκάζεται να πει ένα μικρό ψεματάκι στη μητέρα της για ν’ αποφύγει τις ερωτήσεις καθώς θα ήταν καλύτερα να μην το μάθει κανείς.

Όμως την επόμενη μέρα στο σχολείο η Νικολέτα θα νοιώσει την αγωνία και την απογοήτευση που έχουν οι φίλες της. Θα συνειδητοποιήσει για πρώτη φορά ότι δεν έπρεπε να πάρει τις γόμες στην τσάντα της. Οι φίλες της, αγαπούσαν τις γόμες τους, όσο και η ίδια. Όμως δεν μπορούσε να πει την αλήθεια γιατί θα τις πλήγωνε και θα έχανε την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.
Οι γόμες που τόσο πολύ χαιρόταν και καμάρωνε σα να ήταν δικές της, τώρα έγιναν μεγάλο βάσανο και ντρεπόταν να μιλήσει γι’ αυτό. Η επιμονή και η τρυφερή προσέγγιση των γονιών της θα κάνει τη Νικολέτα να τους εκμυστηρευτεί το μεγάλο μυστικό που δεν άντεχει άλλο να κρατά για τον εαυτό της. Ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο η Νικολέτα γι’ αυτό και οι γονείς της έδειξαν μεγάλη κατανόηση. Έπρεπε να επιστρέψει τις γόμες χωρίς αναβολές και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Όμως η Νικολέτα ανησυχούσε για τις φίλες της, αν θα την αγαπούσαν και για τη δασκάλα της, πως θα την αντίκριζε στα μάτια έπειτα από ο,τι είχε κάνει. Ας γινόταν να επιστρέψουν μαγικά, έτσι όπως ξαφνικά “εξαφανίστηκαν” οι… μάγισσες γόμες.

Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής είχε ασχοληθεί και το βραβευμένο Είναι κάτι που μένει με την έννοια της ιδιοκτησίας, από ένα άλλο πρίσμα τότε. Ως δάσκαλος, έχει πλήρη επίγνωση της παιδικής ψυχολογίας και πως μπορεί κανείς να δώσει λύση σε παρόμοιες καταστάσεις αλλά και τι μπορεί να συμβεί στην καρδιά και το νου των παιδιών αν δεν το κάνει. Εκείνο που προέχει είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού που έκανε την πράξη της… εξαφάνισης. Χαρακτηρισμοί, ταμπέλες και λέξεις “βαριές” (κλέφτης, έκλεψε, κλοπή κτλ) δεν ενδείκνυνται για παιδιά που έχουν παραπέσει σε μικροκλοπές καθώς μια πράξη από παρόρμηση της στιγμής δεν μπορεί να καθορίσει πρόσωπα, ποιότητες και συμπεριφορές. Οι ενήλικες, δάσκαλοι και γονείς οφείλουν να σκύψουν με αγάπη πάνω στο παιδί και να το βοηθήσουν να καταλάβει το λάθος του και να δώσουν λύση στο πρόβλημα χωρίς να στιγματίσουν το παιδί. Περιγράφουμε την πράξη σε τρίτο πρόσωπο και ποτέ σε δεύτερο πρόσωπο και δίνουμε έμφαση στην ενσυναίσθηση.
Για παράδειγμα: «Όταν κάποιος παίρνει κρυφά κάτι που δεν του ανήκει πως αισθάνεται ο ίδιος και πως αισθάνεται εκείνος που έχασε κάτι που του ανήκει;»

Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου ντύνει ιδανικά το κείμενο και αποτελεί αφορμή για συζήτηση, αντανακλά τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας, ενώ οι μορφές και τα χρώματα που επιλέγει είναι αρμονικά και αισθητικά όμορφα.
Στο τέλος της έκδοσης περιλαμβάνονται οδηγίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο Μαρία Δρόσου που θα σας λύσουν πολλές απορίες για την επίλυση παρόμοιων καταστάσεων, τι είναι σωστό και τι λάθος για την ψυχολογία του παιδιού.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

***

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

Τα βιβλία του
Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

Συλλογικά έργα
Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Αιμιλία Κονταίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1984 στο Ηράκλειο Αττικής. Είναι πτυχιούχος της σχολής Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ. Αθηνών. Αποφοίτησε, επίσης, με έπαινο από τις σχολές ΑΚΤΟ από το τμήμα κόμικς-καρτούν και σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με εκδοτικούς οίκους.

Βιβλία που εικονογράφησε
Μέξη, Ευγενία, Λαχανοπαρεούλες, παιχνιδοκουβεντούλες, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε. (2010)         
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας, Διάπλαση (2010)
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Η Ιφιγένεια και ο καλικάντζαρος, Ψυχογιός (2011)                        
Κόντη, Ελένη, Θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά, Publibook (2011)       
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Ο πρίγκιπας στον πλανήτη Βίκτωρ, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Αγγελική, Το γούρι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)             
Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ τις παροιμίες, Διάπλαση (2011)   
Νευροκοπλή, Βασιλική, Χάρτινα όνειρα, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Δέσποινα, Ο μικρός τυμπανιστής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2012)
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Ο ονειροσυλλέκτης, Ψυχογιός (2012)
Τζαβάρα, Κατερίνα, Πού να απλώσω τόση αγάπη;, Διάπλους (2012)    
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κόντη, Ελένη, Ένα σπλατς στα παραμύθια, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2013) 
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Έξω απ' τα δόντια, Ψυχογιός (2013)         
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το Λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες, Ψυχογιός (2013)                           
Τζαβάρα, Κατερίνα,
Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης, Διάπλους (2013)  
Σούμπερτ, Μαρία, Του φεγγαριού η κόρη, Διάπλαση (2013)    
Κυρίτση, Ιωάννα, Φεγγαροστολισμένα Χριστούγεννα, Παρρησία (2013)        
Μπουλντούμη, Ιωάννα,
Βαρεμαρεστάν, Ψυχογιός (2014)                   
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού, Διάπλαση(2014)           
Μπουμπουρή, Ράνια, Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι, Ψυχογιός (2014)     
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία,
Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)     
Μάνη, Μαριάνθη, Ιππόκαμπος και Ανεμώνη, Μεταίχμιο (2014)             
Πυργελή, Δήμητρα Π., Καπετάνιος στην μπανιέρα, Καλειδοσκόπιο (2014)        
Θεοχάρη, Άννη, Μέλση, η βασίλισσα του κεριού και του μελιού, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2014)
Γεροκώστα, Εύη,
Μια καρδιά στα δεξιά, Παρρησία (2014)        
Τσίτας, Μάκης,
Ο αδέσποτος Κώστας, Ψυχογιός (2014)                           
Τζαβάρα, Κατερίνα,
Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου, Διάπλους (2014)          
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τριαντάφυλλο της αγάπης, Ψυχογιός (2014)           
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)                          
Νευροκοπλή, Βασιλική,
Ο Αχτιδοϋφαντής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2015)             
Κόντου, Μαριέττα,
Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ, Μεταίχμιο (2015)         
Γκρέκου, Γλυκερία,
Το κόκκινο κουτί, Ψυχογιός (2015)
Στανιού, Έλενα Χ., Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, Ψυχογιός (2016)        

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Παραμύθι χωρίς όνομα, Μεταίχμιο (2016)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)    
Καββαδά, Μαριλένα, Ο φάρος με τα χίλια μυστικά, Διάπλους (2016)    
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Το αγόρι που κέρδισε τον χρόνο, Ψυχογιός (2016)    
Γκρέκου, Γλυκερία, Ο μυστικός καθρέπτης, Ψυχογιός (2017)    
Grimm, Jakob Ludwig, Νάνοι, μάγισσες και ξωτικά, Μεταίχμιο(2017)      
Κουτσοδημητροπούλου, Τζένη, Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει, Ελληνοεκδοτική (2017)