More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠεριβάλλονΗ Οικοσυμμαχία των σχολείων της Εύβοιας κάνει τον κόσμο πιο φωτεινό!

    Η Οικοσυμμαχία των σχολείων της Εύβοιας κάνει τον κόσμο πιο φωτεινό!

    Ας κάνουμε μαζί την ανατροπή για έναν κόσμο πιο φωτεινό!

    Με αφορμή το βιβλίο της Ντανιέλας Σταματιάδη ΘΕΛΩ καταγράψαμε με τα παιδιά τα δικά τους αυθόρμητα “θέλω” και έπειτα συζητήσαμε μαζί τους αν αυτά είναι ίδια για τα παιδιά όλου του κόσμου, για εκείνα που οι συνθήκες ζωής τους είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Σκεφτήκαμε η ίδια συζήτηση να γίνει και στο σπίτι και όλοι μαζί να αποφασίσουμε όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε για να υπάρχει το ίδιο χαμόγελο σε όλα τα παιδιά! Έτσι, φτιάξαμε στα σχολεία μας τον τοίχο των ανατροπών, με όλες τις ιδέες που ήρθαν από τις οικογένειες.

    Έπειτα, ομαδοποιήσαμε όλες τις προτάσεις και μέσα από τα δικά σας βιβλία και τις παραμυθένιες σας ιστορίες που θα διαβάσουμε για να μας εμπνεύσουν, μια και σιγά σιγά εμπλουτίζονται με αυτά οι βιβλιοθήκες των σχολείων μας, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!

    Αν θέλετε και εσείς να δυναμώσετε τη φωνή μας, βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε το ημερολόγιο του 2024! Εμπνευστείτε από τις επιθυμίες των παιδιών μας, από τα “ανατρεπτικά τους θέλω” και γράψτε για εμάς μία προτροπή-αποστολή (το πολύ ως 80 λέξεις) με θέμα το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ που θα κοσμήσει το μήνα Μάιο, έτσι ώστε όσοι έχουν στα χέρια τους το ημερολόγιό μας, με κίνητρο τα δικά σας λόγια, να πράττουν ανάλογα όλο το μήνα…ίσως και για όλη τους τη ζωή με αυτή τη δράση σαν αφορμή!

    Στόχος μας να γίνει ο καθένας, ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα μας και  να αναλαμβάνει κάθε μήνα μία αποστολή που θα αλλάξει τον κόσμο, αρκεί να καταφέρουμε να δράσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί!

    Τα παιδιά με τους γονείς τους θα αναλάβουν τη διάθεση των ημερολογίων με ένα μικρό αντίτιμο και το ποσό που θα συγκεντρωθεί από όλα τα σχολεία θα το προσφέρει η Οικοσυμμαχία στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως δωρεά για την ενίσχυση της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης.

    12+1 συγγραφείς και μία εικονογράφος αφουγκράστηκαν τις επιθυμίες των παιδιών της Οικοσυμμαχίας για έναν κόσμο πιο φωτεινό, πιο δίκαιο, πιο όμορφο και εκφράστηκαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο στολίζοντας το μοναδικό μας ημερολόγιο του 2024! Κάθε μήνα μία/ένας συγγραφέας μάς οδηγεί πιο κοντά στο όνειρο.

    Ευχαριστούμε από καρδιάς την εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη που εμπνεύστηκε το εξώφυλλο, τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο που προλόγισε το ημερολόγιο και με τη σειρά που έγραψαν για κάθε μήνα τους συγγραφείς: Νίκο Αντωνίου, Νικολέτα Καπίλλα, Κώστα Μάγο, Κυριάκο Χαρίτο, Αλκηστη Χαλικιά, Αργυρώ Πιπίνη, Γιώτα Αλεξάνδρου, Ελένη Σβορώνου, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Χριστίνα Αποστολίδη, Έλενα Αρτζανίδου και Εύη Γεροκώστα.

    ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ

    Για να εμπνευστείτε ακολουθεί ο πίνακας με τα “ανατρεπτικά θέλω” των σχολείων, όπως αυτά ομαδοποιήθηκαν:

    Λίγα λόγια για να μας γνωρίσετε!

    Το καλοκαίρι του 2019 καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν την κεντρική Εύβοια. Τότε ακριβώς δύο νηπιαγωγοί, η Μαργαρίτα Σαμουτιάν από το Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου και η Λίλιαν Δούμα από το 1ο Νηπιαγωγείο Λ. Αιδηψού αποφασίζουν να προσκαλέσουν και άλλα νηπιαγωγεία της Εύβοιας, ώστε παρέα να λάβουν δράση για την προστασία των δασών, ξέροντας καλά πώς εκπαιδεύοντας τα μικρά παιδιά, εκπαιδεύονται μαζί και οι οικογένειές τους γεννώντας ενεργούς πολίτες.

    Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί, αλλά κινητοποίησαν ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και φορείς, οι οποίοι συντονίστηκαν για την επίτευξη των στόχων του έργου που ονομάστηκε “Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι εγώ και εσύ”. Δυστυχώς αποδείχθηκε προφητικό το λογοπαίγνιο του τίτλου, με το νησί της Εύβοιας να αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές λίγο αργότερα. Η ομάδα όμως, συνέχισε δυναμικά τον αγώνα της και το όνειρό τους παρέσυρε και άλλα δημόσια σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου μετονομάζοντάς τα σε ΟΙΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ, με στόχους πλέον αυτούς που ταυτίζονται με την αειφορία, με όλα όσα δηλαδή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα κόσμο δίκαιο, ειρηνικό, ένα κόσμο με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και όλα αυτά να συμβαίνουν σε έναν υγιή πλανήτη. Το όχημά μας για την προσέγγιση όλων όσων θέλουμε να πετύχουμε είναι κάθε φορά και κάτι διαφορετικό…έτσι πέρυσι μας οδήγησε η τέχνη (Artful ecoteams-Οικοσυμμαχία), ενώ φέτος τα βιβλία και οι ιστορίες (Οι storytellers της Οικοσυμμαχίας).

    Τα σχολεία που συμμετέχουν κυμαίνονται από 16 ως 24, ενώ από πέρυσι μία παιδική βιβλιοθήκη, αυτή που συντονίζει η Γαρυφαλιά Τεριζάκη, στην Τριφυλία, συντάχθηκε στο πλευρό μας για να δυναμώσει η έμπνευσή μας. Η δε συντονιστική ομάδα πλέον μετρά 5 εκπαιδευτικούς!

    Εκτός από τη Μαργαρίτα και τη Λίλιαν, η συγγραφέας Νικολέτα Καπίλλα από την Κύπρο, η Ανδριάνα Κασβίκη από τη Ν. Αρτάκη και η Αντιγόνη Μαυρομιχάλη από την Αθήνα οργανώνουν το πλάνο δράσεων για το μικρό αυτό δίκτυο σχολείων. Η συνεργασία των 30 περίπου εκπαιδευτικών και των 300 περίπου παιδιών υλοποιείται μέσα από την ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα eTwinning, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται με πολλούς τρόπους. Ο δε αντίκτυπος της δράσης τους έχει αναγνωριστεί ευρέως, με την Οικοσυμμαχία να βραβεύεται κάθε χρόνο τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς!

    Η Οικοσυμμαχία συμμετέχει στη δράση “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως”. Δείτε εδώ τα σχολεία και τις δράσεις τους για την 21η Δεκεμβρίου.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular