More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ κίτρινη σημαδούρα, της Θεοδώρας Κατσιφή (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Η κίτρινη σημαδούρα, της Θεοδώρας Κατσιφή (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Το καλοκαίρι ήρθε ξανά στην ώρα του, τα σχολεία έκλεισαν και οι βαλίτσες άρχισαν να γεμίζουν με προορισμό… διακοπές! Η μικρή Βασιλού κάθε μέρα πηγαίνει με τους γονείς της στη θάλασσα. Την αγαπά τη θάλασσα και το κολύμπι. Αν και με μπρατσάκια ακόμα, έχει αποφασίσει να γίνει κολυμβήτρια. Ώσπου μια μέρα η προσοχή της στρέφεται σε ένα κίτρινο μπαλόνι που επιπλέει στα βαθιά. “Σημαδούρα”, της αποκαλύπτει το όνομα του μπαλονιού ο μπαμπάς της. Κι αυτή η σημαδούρα γίνεται για την Βασιλού το προσωπικό στοίχημα του καλοκαιριού. Θα τη φτάσει τη σημαδούρα. Θα τη φτάσει. Αλλά όχι όπως το σχέδιό της υπαγόρευε.

    Λιτό, μαγικό picture book για το γυαλιστερό, απαγορευμένο μήλο στον παράδεισο της θάλασσας και των καλοκαιρινών διακοπών. Η Βασιλού που θέλει να πετύχει το ακατόρθωτο, να πλησιάσει τον απαγορευμένο καρπό, να ξεπεράσει το όριο, να αποδείξει στον εαυτό της ότι μπορεί, να δημιουργήσει σημεία αναφοράς μέσα της γι’ αυτό το καλοκαίρι, στόχους δύσκολους που πέτυχε.

    “Μα πώς με είδατε;” μαγική φράση πρώτη, ρώτησε η Βασιλού όταν κινδύνευσε. Απάντηση δεν σας αποκαλύπτω, να μαγευτείτε όταν το διαβάσετε.

    “Πότε θα είμαι κι εγώ μεγάλη;” μαγική φράση/διάλογος βήτα. Για εκείνο το όνειρο όλων των παιδιών να βιάζονται να μεγαλώσουν για να κατοχυρώσουν επιθυμίες και δυνατότητες που στα παιδικά τους είναι μακρινά και άπιαστα. Και -ο, τι απίστευτο- όλοι μεγαλώνοντας εύχονταν να καθυστερούσε περισσότερο εκείνη η παιδική ευχή αλλά η άτιμη είναι πάντα στην ώρα της.

    Με τα απλά υλικά των αριστοτεχνικών picture book- λιτότητα, απουσία εξεζητημένης πλοκής, μεστά νοήματα, μικρές μαγικές φράσεις, έξοχος ρυθμός, απών ή διακριτικός διδακτισμός, απουσία περισπούδαστων λέξεων και δήθεν λογοτεχνικού οίστρου- η συγγραφέας Θεοδώρα Κατσιφή φτιάχνει ένα θαυμάσιο βιβλίο από εκείνο που όταν ανακαλύπτεις μαγεύεσαι και όταν διέφυγαν της προσοχής σου (όπως συνέβη σε εμένα) λυπάσαι για τη συγκυρία.

    Η καλλιτέχνης Ίρις Σαμαρτζή δημιουργεί αυτή τη φορά δίχως έμφαση στις μικρές, αγαπημένες της λεπτομέρειες, αλλά περισσότερο αφαιρετικά, παίζοντας με το περιβάλλον της θάλασσας, με την εκφραστικότητα της Βασιλούς και φέρνοντας τα υλικά της κοντύτερα στο λιτό picture book. Για την Ι. Σαμαρτζή τα έχω πει όλα και συχνά επαναλαμβάνομαι.

    Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

    Εκδόσεις Ηλίβατον, ωραίο χαρτί, σχήμα και έκδοση στο σύνολό της. Για παιδιά από 3 ετών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η κίτρινη σημαδούρα
    Συγγραφέας: Θεοδώρα Κατσιφή
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Ηλίβατον, Οκτώβριος 2017
    Γραφιστική επιμέλεια: Παυλίνα Αλεξανδροπούλου
    Γλωσσική επιμέλεια: Σπύρος Καράμπαλης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23 Χ 23
    ISBN: 978-960-8085-23-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular