More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ γίγαντας, του Θοδωρή Παπαϊωάννου

    Ο γίγαντας, του Θοδωρή Παπαϊωάννου

    Ο Αχιλλέας μένει δίπλα στο σχολείο που πρόκειται να φοιτήσει ο αδερφός του, ο Πάρης. Εκεί, ένα μεσημέρι ο Αχιλλέας είδε τον “γίγαντα”. Κρατούσε τον αδερφό του από το χέρι και τον οδήγησε προς τη μητέρα τους. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ο Πάρης είχε αραιώσει από τα παιχνίδια και έγραφε, λογάριαζε, ζωγράφιζε στο σπίτι.

    Παράξενα πράγματα κάτι για τρομακτικός αυτός ο γίγαντας. Διορθώνει γιακάδες, κουμπώνει κουκούλες, ανοίγει κρουασάν, δένει κορδόνια, βάζει εργασίες στο φουλ, κάνει το φαρμακοποιό σε ένα κορίτσι που χτύπησε, παίζει κιθάρα και τραγουδά. Μα πόσο πονηρός είναι πια αυτός ο γίγαντας και τους ξεγελά όλους εκτός από τον Αχιλλέα!

    Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου γράφει μια ευρηματική ιστορία για έναν άντρα δάσκαλο όπως τον ξεκρίνει ο λογισμός ενός μικρού παιδιού. Και ως άντρας νηπιαγωγός, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως έτσι ακριβώς κοιτούν τα δίχως αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία μικρά παιδιά έναν δάσκαλο. Ειδικά όταν ολόκληρη η κοινωνία -κυρίως μέχρι πρότινος- τα προετοίμαζε για τη… δασκάλα που θα συναντήσουν στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη δημοτικού, τουλάχιστον ως γίγαντα βλέπουν τον μαντραχαλά που τους προέκυψε. Ο εξωτικός και εξωπραγματικός κύριος, ο γίγαντας του Θοδωρή Παπαϊωάννου, είναι η οπτική του αγχωμένου μικρού στον μεγάλο άγνωστο, που μοιάζει απλησίαστος, τρομακτικός.

    Ο “Γίγαντας” είναι η με χιούμορ διάλυση των κατηγορηματικών αξιολογήσεών μας: τίποτα δεν είναι έτσι όπως το βλέπουμε για πρώτη φορά αν δεν αποδειχθεί ότι είναι. Με έξοχο αφηγηματικό ρυθμό, με αβίαστη πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μαζί με την εξαίρετη, ζωντανή, “παιδική”, κομίστικη εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά, ο συγγραφέας και ο γίγαντάς του δημιουργούν ένα βιβλίο-σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα σχολεία και τη στάση των δύσπιστων μικρών απέναντί στους μεγάλους αγνώστους, αλλά και για κάθε στερεοτυπική προσέγγισή μας. Κι αν το πολυεργαλείο της κοινωνίας που ακούει στο όνομα “δάσκαλος”, κάνει αυτές τις δουλειές που είδε με τα μάτια του ο μικρός Αχιλλέας, να είστε σίγουροι για άλλες τόσες που δεν φαίνονται σε κανένα μάτι παρά μόνο σε όσους ζουν από κοντά κάτι τέτοιους γίγαντες ή γιγάντισσες.

    Προτείνεται. Εκδόσεις Πατάκης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο γίγαντας
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο, επίπεδο 3, Δελφινάκια
    Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2018
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 X 20
    ISBN: 978-960-16-7223-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular