More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΗ γυναίκα που πρόδωσε την Άννα Φρανκ ήταν Εβραία και πρόδωσε...

    Η γυναίκα που πρόδωσε την Άννα Φρανκ ήταν Εβραία και πρόδωσε άλλους 144 Εβραίους;

    Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της προδόθηκαν από την Ανς Φαν Ντάικ, μία Εβραία που εκτελέστηκε το 1948 ως συνεργάτιδα των ναζί, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Άννα και η οικογένειά της εντοπίστηκαν από τους ναζί τον Αύγουστο του 1944 στο Prinsengracht του Άμστερνταμ.

    Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο 70χρονος Γκέραρντ Κρέμερ, γιος ενός ενεργού μέλους της ολλανδικής αντίστασης στους ναζί, ο οποίος γνώριζε τη δράση της Εβραίας Ανς Φαν Ντάικ στο Άμστερνταμ. Η Φαν Ντάικ, βοήθησε τις ναζιστικές δυνάμεις να συλλάβουν 145 Εβραίους, ανάμεσά τους ο αδερφός της και η οικογένειά του αλλά και η οικογένεια της Άννας Φρανκ.

    Το όνομα της Φαν Ντάικ στον εντοπισμό της οικογένειας Φρανκ είχε ακουστεί και παλαιότερα, ωστόσο δεν υπήρχαν τα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις. Το μουσείο και το ερευνητικό κέντρο του House of Anne Frank δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, παρά τις έρευνες της αστυνομίας και τις δικές του μελέτες.

    Ο Κρέμερ στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι μετά τη σύλληψή της την Κυριακή του Πάσχα το 1943 από τη ναζιστική υπηρεσία πληροφοριών, η Φαν Ντάικ επισκεπτόταν μεταμφιεσμένη τα γραφεία της υπηρεσίας.

    Η Άννα Φρανκ, ο πατέρας της Όττο, η μητέρα της Έντιθ και η αδερφή της Μαργκότ βρέθηκαν μετά από παραμονή 2 ετών στην κρυψώνα τους από την Γκεστάπο που λεηλάτησε την περίφημη σοφίτα. Η Άννα απεστάλη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς πριν καταλήξει τελικά στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Τον Φεβρουάριο του 1945 η Άννα και η Μαργκότ αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Δεν άντεξε το σοκ, πέθανε. Ο θάνατος της αδελφής της κλόνισε το ηθικό της Άννας. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε.

    Μετά τον πόλεμο, η Φαν Ντάικ μετακόμισε στη Χάγη όπου συνελήφθη στο σπίτι ενός φίλου στις 20 Ιουνίου 1945. Δύο χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε για 23 υποθέσεις προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Προσπάθησε να αμφισβητήσει την απόφαση και να κερδίσει βασιλική χάρη με το σκεπτικό ότι είχε ενεργήσει έτσι λόγω αυτοσυντήρησης. Απερρίφθη. Εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 1948 στο Άμστερνταμ.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular