More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕργαστήρια-ΠρογράμματαΕκπαιδευτικά προγράμματα Μεγάρου: Δράσεις για μικρούς και μεγάλους (Απρίλιος-Ιούνιος 2024)

    Εκπαιδευτικά προγράμματα Μεγάρου: Δράσεις για μικρούς και μεγάλους (Απρίλιος-Ιούνιος 2024)

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου περιλαμβάνει δράσεις για άτομα και ομάδες κάθε ηλικίας, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία, οι οποίες στηρίζονται στη διαδραστική επαφή με τη μουσική και στη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

    Σας περιμένουμε λοιπόν κάθε σαββατοκύριακο για να απολαύσουμε μαζί συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

    Από το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριμήνου Απριλίου–Ιουνίου επιλέξτε τις δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, κλείστε εγκαίρως θέσεις και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τον μαγικό κόσμο της Τέχνης και να μοιραστούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες!

    Η προπώληση για τις εκπαιδευτικές δράσεις Απριλίου-Ιουνίου έχει αρχίσει!

    ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ

    ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΒΡΕΦΗ ΕΩΣ 12 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ

    Η τρυφερή ηλικία των ήχων 

    Ο πλούτος της κλασικής μουσικής λειτουργεί ευεργετικά για το έμβρυο και το βρέφος, καθώς ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται άμεσα στα μουσικά ερεθίσματα και αρχίζει να μιμείται ήχους και ρυθμούς. Σε αυτόν τον κύκλο, έγκυες και νέοι γονείς ακούνε κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου από επιλεγμένες ηχογραφήσεις. Σε συνθήκες που ευνοούν τη χαλάρωση και το θηλασμό, οι ενήλικοι ακροατές –μαμάδες και μπαμπάδες– μαζί με τους μικρότερους –μωρά, ακόμα και μέσα στην κοιλιά– αφήνονται στη μαγεία της μουσικής και στην απόλαυση των ήχων. Στο τέλος κάθε συνάντησης, συζητάνε όλοι μαζί για την επίδραση της μουσικής στην ψυχοσωματική ανάπτυξη της πιο τρυφερής ηλικίας.

    Τετ 17.04 10.00-11.00

    Ας χορέψουμε

    Ludwig van Beethoven

    Τετ 24.04 10.00-11.00

    Μελωδίες με κορδέλες

    Johann Sebastian Bach

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    TwoOwlsGroup

    Ελισάβετ Περακάκη, μουσικολόγος, μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

    Σοφία Αλιμπέρτη, σύμβουλος ανάπτυξης

    ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 3 ΕΤΩΝ

    Μικρά θεάματα για τα μικρά

    Λέξεις που χορεύουν, ήχοι που παίζουν κρυφτό, εικόνες και ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία: οι παραστατικές τέχνες και ο κινηματογράφος ως εργαλεία βιωματικής εξερεύνησης του κόσμου, για βρέφη και παιδιά μέχρι τριών ετών και τους συνοδούς τους. Σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, όπου τα παιδιά μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν, η τέχνη δημιουργεί ερεθίσματα και πολύτιμες αναμνήσεις.

    Κυρ 14.04 10.00-11.00

    Baby and me

    Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τριών από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Προβολές κινουμένων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο.

    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
    Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ΑΜΚΕ

    ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

    Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;

    Σε αυτούς τους πρωτότυπους διαλόγους ένα μουσικό όργανο, διαφορετικό κάθε φορά, γίνεται το τζίνι του παραμυθιού και μεταμορφώνει την αφήγηση σε μια μοναδική μουσική εμπειρία: Η μαγική γλώσσα των ήχων βγαίνει από το μουσικό όργανο και μπλέκεται με τις λέξεις, για να ζωντανέψει τις ιστορίες ενός κόσμου φτιαγμένου από θαύματα.

    Σαβ 27.04 11.00-12.00

    Παραμύθια της άνοιξης    

    ΑΦΗΓΗΣΗ
    Παραμυθοκόρες                                    

    ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
    Βάνια Παπαδημητρίου

    ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ 

    Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα 

    Γιατί, πώς, από τι, πότε… Κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων. Όλες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μας δίνουν ραντεβού σε μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν, όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

    Κυρ 21.04 12.00-13.00

    Διαδραστική συναυλία

    H μεγάλη εικόνα της συμφωνικής ορχήστρας αποκαλύπτεται σε μια πρωτότυπη διαδραστική συναυλία, μέσα από ευφάνταστα μουσικά παραδείγματα που αναδεικνύουν τα ηχοχρώματα της κάθε ομάδας οργάνων και την εκφραστική δυναμική του συμφωνικού ρεπερτορίου.

    Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

    Κρατήσεις εισιτηρίων τηλεφωνικά στο 2107282333 ή ηλεκτρονικά στο megaron.gr

    ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

    Τραγούδα κι εσύ!

    Δεν χρειάζεται να τα καταφέρνεις με τους γλωσσοδέτες, δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής στο παρκούρ, ούτε να γνωρίζεις τους νόμους της πυρηνικής φυσικής. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κέφι και ρυθμός. Φόρεσε το πιο λαμπερό σου χαμόγελο, καθάρισε το λαιμό σου και εμπιστέψου ταλαντούχους καλλιτέχνες που θα αναλάβουν να σε παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη συμμετοχική τραγουδιστική εμπειρία!

    Σαβ 13.04, Κυρ 14.04 16.00-18.00

    Γυρίζω τον κόσμο τραγουδώντας

    Με μελωδίες, παραδοσιακούς ρυθμούς και βηματισμούς από όλες τις ηπείρους, η μουσική ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της περιπέτειας και μας καλωσορίζει σε μια απολαυστική συμμετοχική εμπειρία. Στις συναντήσεις μας πειραματιζόμαστε με τους ήχους, χτίζοντας απλά μουσικά μοτίβα, και μαθαίνουμε παίζοντας πώς να φέρνουμε στην επιφάνεια τον καλύτερο τραγουδιστικό μας εαυτό. Τραγούδια πολυταξιδεμένα που μιλούν για την ομορφιά της φύσης ενώνουν παιδιά και μεγάλους σε έναν κοινό δημιουργικό στόχο: να διασκεδάσουν ετοιμάζοντας τη δική τους εικοσάλεπτη συναυλία, με τη συνοδεία του πιανίστα μας.

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΦΩΝΗ
    Ελένη Αράπογλου

    ΠΙΑΝΟ
    Γιάννης Παπαδόπουλος

    ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ

    Το φως, ο ήχος και τα τέσσερα στοιχεία

    Ένα εργαστήριο εξερεύνησης των ήχων και του φωτός μέσα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Γη, νερό, φωτιά, αέρας μάς οδηγούν στον πολύχρωμο και μελωδικό κόσμο τους. Μέσα από τη φύση και τη φυσική, το φως και τον ήχο, τα εικαστικά και τη μουσική, και γνωρίζοντας το έργο καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τα στοιχεία της φύσης, τα παιδιά πειραματίζονται και δημιουργούν.

    Σαβ 18.05 11.00-12.30

    Μυρίζοντας τη γη

    Ζωγραφική από φυσικά υλικά, ηχητικά αντικείμενα, ήχοι από πέτρες και ορυκτά

    Σαβ 25.05 11.00-12.30

    Οι ήχοι του Νερού

    Παιχνίδια με το φως και τις αντανακλάσεις του και κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων σε δοχεία με νερό

    Σαβ 01.06 11.00-12.30

    Φωτιά: Από τον ήλιο στις φλόγες των κεριών

    Κατασκευή μουσικοκινητικών γλυπτών με μεταλλικά στοιχεία που κινούνται με τη δύναμη της φωτιάς

    Σαβ 08.06 11.00-12.30

    Αέρας: Παίζοντας με τα κύματα

    Με μεμβράνες και σωλήνες, δημιουργία εικαστικών δρώμενων και αυτοσχέδιων πνευστών οργάνων

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    Έφη Φουρίκη, εικαστικός, παιδαγωγός τέχνης

    Τζελίνα Πάλλα, sound artist

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Εργαστήρια και δράσεις άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

    ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 5 ΕΤΩΝ

    Σαβ 20.04 16.00-17.00

    Εργαστήριο πριν από την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο»

    Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς, μαζί με μέλη του θιάσου του, μάς προσκαλεί να γίνουμε «μάστορες του Καραγκιόζη» και να κατασκευάσουμε τη φιγούρα του γνωστού ήρωα όπως τη φανταζόμαστε.

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    Ηλίας Καρελλάς
    Όλγα Παπαθεοδώρου
    Νικόλας Τζιβελέκης

    ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

    Σαβ 27.04 16.00-17.00

    Γνωριμία με τα μουσικά όργανα της Ανατολής και της ελληνικής παράδοσης

    Με αφορμή τη μουσική της παράστασης «Σκιές στο πεντάγραμμο», τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά των οργάνων της ελληνικής παράδοσης και της Ανατολής, σε έναν περίπατο μέσα στο χρόνο. Άλλοτε γνωστά και άλλοτε εξωτικά, τα μουσικά όργανα αφηγούνται ιστορίες παλιές και μιλούν μια γλώσσα με ρίζες αρχαίες, που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα και τα χρονικά όρια ενώνοντας τους γειτονικούς λαούς.

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    Ταξιάρχης Γεωργούλης, ούτι

    Τάσος Πούλιος, κανονάκι

    Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά

    ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

    Κυρ 14.04 12.00-13.00

    Αναζητώντας τον ήχο                                                                                   

    Ο ανοιξιάτικος Κήπος του Μεγάρου φιλοξενεί ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού: δέκα μουσικά έργα κλασικών συνθετών που «απεικονίζουν» τη φύση, δέντρα, λουλούδια, ώρες της ημέρας ή καιρικά φαινόμενα, τοποθετούνται ηχητικά σε κάθε γωνιά του Kήπου. Σε αυτή τη βιωματική εκπαιδευτική δράση, που ενθαρρύνει την ενεργητική ακρόαση και την κριτική σκέψη, τα παιδιά καλούνται να αποκωδικοποιήσουν με τη φαντασία τους τα μουσικά έργα και τα ηχοτοπία που τα περιβάλλουν. Ακούν, παρατηρούν και συλλέγουν στοιχεία, για να συνθέσουν το χάρτη του ταξιδιού τους που θα τα βοηθήσει να φτάσουν στον τελικό προορισμό.

    Με τον Γιώργο Σαμαντά, κοινωνικό ανθρωπολόγο, και την Ντάνα Παπαχρήστου, μουσικό και μουσικολόγο

    ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ 15+ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

    Πεμ 25.04 18.00-19.00

    Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου

    Το εκκλησιαστικό όργανο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συναρπάζει και εξάπτει την περιέργεια με την επιβλητική παρουσία και τον εντυπωσιακό μουσικό του μηχανισμό. Είναι επίσης από τα μεγαλύτερα αερόφωνα πληκτροφόρα όργανα της Ευρώπης, έχει πολλά μυστικά, και η γνωριμία μαζί του είναι μια εμπειρία μοναδική που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

    Με τον πιανίστα-οργανίστα Τίτο Γουβέλη και τον χορδιστή Γιάννη Καρύδα.

    Εισιτήρια–Πληροφορίες

    Η δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα γίνεται με τηλεφωνική κράτηση (210 72 82 348 & 363, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00), εφόσον δεν υποδεικνύεται διαφορετικά.

    www.megaron.gr

    www.facebook.com/megaron.gr   

    www.instagram.com/megaron_athens/

    www.youtube.com/user/AthensConcertHall

    twitter.com/MegaronAthens

    RELATED ARTICLES

    Most Popular