Η Μέλπω η μοναδική, της Μαρίας Ρουσάκη

0
887

Τίτλος: Η Μέλπω η μοναδική
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2001
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 29

ISBN: 960-412-066-2
Αγόρασέ το

melpomonadiki_coverΗ Μέλπω ετοιμάζεται να πάει στο σχολείο της. Μα πρέπει να φορέσει τη μπλε καφετιά στολή της, αυτή που πρέπει όλα τα παιδιά να φορούν. Δεν της αρέσει. Δεν της αρέσει καθόλου. Όλοι ίδιοι κι αξεχώριστοι. Μα στο μπαούλο της μαμάς θα βρει τα πιο υπέροχα πράγματα. Πρώτα ένα καπέλο κόκκινο κι εντυπωσιακό που όλοι την κοιτούσαν σα χάνοι. Έπειτα κάτι υπέροχα γυαλιά κι αργότερα μια στέκα.

Οι συμμαθητές της ενθουσιάζονταν και την ακολουθούσσαν στις στυλιστικές της παρεμβάσεις που μόνο για το…στυλ δε γίνονταν. Και η δασκάλα με το διευθυντή του σχολείου ήταν πάντοτε εκεί για να απαγορεύουν τα πάντα, κάθετί που διασπούσε αυτήν την υπέροχη, θαυμαστή μονοτονία που είχαν με τόσο κόπο δημιουργήσει. Όμως η Μέλπω δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Και το καινούριο της εύρημα να “προκαλέσει” αναταραχή στο μυαλό της δασκάλας θα είναι τουλάχιστον αποστομωτικό.

Βραβείο από τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για τη Μέλπω τη μοναδική. Το έχω γράψει από εδώ κάμποσες φορές: τα ομορφότερα παραμύθια είναι αυτά που βυθίζονται μέσα στην απλότητά τους, που δεν περιέχουν 154 γεγονότα τη σελίδα και 30 πρωταγωνιστές. Όχι για εμάς τους “μαντράχαλους” που διαβάζουμε παιδικά βιβλία. Για τα παιδιά πρώτα απ’ όλα.

Η Μέλπω δια χειρός Μαρίας Ρουσάκη είναι ένα καλογραμμένο θαύμα απλότητας. Όμορφη αφήγηση, ιδιαίτερο μήνυμα. Εντάξει, τα σχολεία της Ελλάδας έδιωξαν την εμφανισιακή μοτονονία 30 χρόνια τώρα με την κατάργηση εκείνης της “υπέροχης” ποδιάς και του αλησμόνητου πηλικίου. Αλλά τα σχολεία- και δη τα ελληνικά- σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έδιωξαν τη χαλκομανία που είχαν στο μυαλό τους. Μην τυχόν και χαλάσεις την αυτιστική μανιέρα του σχολείου να “χαλιέται” μεμιάς στο διαφορετικό. Μην τυχόν και θυμίσεις στη δασκάλα τα νιάτα της και μελαγχολήσει με τη φούστα της πιτσιρίκας ή τα μαλλιά του μικρού.

Υπέροχη τροφή για σκέψη από ένα παραμύθι που θαρρώ πρέπει να διαβάζεται τουλάχιστον τον πρώτο μήνα μέσα σε όλα τα σχολεία. Μήπως και ξεκινήσουμε εμείς οι ίδιοι αυτό που λέμε ότι δεν έρχεται: το καινούριο, το διαφορετικό που θα μας συνεπάρει. Γιατί η Μέλπω δεν είναι μόνο μαθήτρια. Είναι ένα σύμβολο, όχι ανυπακοής, αλλά του νέου ανθρώπου που θέλει να αισθανθεί μοναδικός και ξεχωριστός αλλά κυρίως που θα σπάσει τους ανούσιους κανόνες, αυτούς που τίποτα δε μπορούν να προσφέρουν σε σοβαρές πολιτείες όπως τουλάχιστον εμείς θα θέλαμε να λεγόμαστε.

Εικονογράφηση ιδιαιτέρως ρεαλιστική από την Πωλίνα Παπανικολάου. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η μέρα της Μέλπως
Μετά το παραμύθι, του οποίου μια απλή παραστατική αφήγηση μας σκορπίζει κάμποσα γέλια, αποφασίζουμε να τιμήσουμε τη Μέλπω και την…ξεχωριστότητα (όπως μου είπε κάποιο παιδί). Ορίζουμε μια μέρα ως τη Μέρα της Μέλπως ή το Πάρτι της Μέλπως. Ο καθένας θα έρθει στο σχολείο με κάποιο αξεσουάρ, ένδυμα, ο,τιδήποτε κρίνει ο ίδιος ότι θα τον κάνει να νιώθει ξεχωριστός. Ξέρουμε ότι τη διαφορά σήμερα που έχουμε τη δυνατότητα να ντυνόμαστε αναλόγως των προτιμήσεών μας δεν την κάνουν τα ρούχα. Μα θα γελάσουμε πολύ. Και θα γίνει ακόμα μια βιωματική προσέγγιση αυτού που η Μέλπω προσπάθησε να καταφέρει.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

rousakis_maria2Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. ενώ κατάγεται από την Αλαγονία της Μεσσηνίας. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε από αγάπη κι αργότερα έγινε ανάγκη, όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή της (αύριο, Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014). Κάπως έτσι, πριν 13 χρόνια γράφει το πρώτο της βιβλίο που είδαμε στα ράφια. Ήταν “Η Μέλπω η μοναδική” και στάθηκε μοναδική και για τη συγγραφική της πορεία. Η “Μέλπω” βραβεύτηκε το 2002 με το βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” για προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ενώ στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα Κινέζικα και κυκλοφόρησε σε Η.Π.Α., Καναδά, Κορέα και Ταϊβάν.Η Μέλπω στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο “Unique Monique” και έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award.
Αρκετά βιβλία της ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία: “Οι λεμονιές” για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2004, το “Κολυμπώντας στα βαθιά” στη μικρή λίστα των Κρατικών Βραβείων 2006 και το “Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ” υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο του “Αναγνώστη” το 2013.  

Έχει εκδώσει δύο ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία στα αγγλικά με τίτλο “My Sister is a Dragon” και “Pass it to Me”. Το τελευταίο μάλιστα μεταφράστηκε στα Σουηδικά. Επίσης, το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της “Baboula Baby” από την A-to-Z Publishing στο New Jersey. 

Πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία της που θα τα διαβάσετε αύριο στη συνέντευξή της (να κρατήσουμε και κάποιες εκπλήξεις, ε;)

Είναι περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτελούν συχνά πυκνά την έμπνευση και τον τρόπο να προχωρά τα βιβλία της που πλησιάζουν τα σαράντα στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Επισκεφθείτε την προσωπική της ιστοσελίδα (mariasbooks.com) και το blog της (mariasbooks.blogspot.gr).

Εργογραφία στα ελληνικά
Η Μέλπω η μοναδική, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας, Κέδρος (2002)

Ένα χωράφι για τη Σημίνα, Κέδρος (2003)
Ποιος ακούει τη Μέλπω…, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)
Οι λεμονιές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Σημίνα, είσαι αστέρι, Κέδρος (2004)
Η πουπουλένια πριγκίπισσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Μια κόκκινη καραμέλα μαζί με την καλημέρα, Κέδρος (2007)
Πως να περιποιηθείς το τερατάκι που θα βρεις, Εκδόσεις Πατάκη (2007)

Τα μισά της Ματούλας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα, Μεταίχμιο (2009)
Ο Λουκάς και οι λουκουμάδες, Ψυχογιός (2009)
Ο φαφούτης αδερφός, Εκδόσεις Πατάκη (2009)

Δεν είμαι καρφί, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
Η σχολική εφημερίδα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Μ’ αρέσει να ουρλιάζω, Μεταίχμιο (2010)

Ο νταής του σχολικού, Ψυχογιός (2010)
Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τα τέλεια γενέθλια!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Το δώρο της νεραϊδονονάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Το μαγικό βιβλίο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τσάι με φίλες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Ροζ μαλλιά, Ψυχογιός (2011)

Μια φλόγα στο σκοτάδι- η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Κέδρος (2012)
Ρέος, ο καλύτερος φίλος, Μεταίχμιο (2012)

Διαστημικές ειδήσεις, Μίνωας (2013)
Κόκκινες καουμπόικες μπότες, Ψυχογιός (2013)
Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, Μίνωας (2013)
Άκου το ρυθμό, Κέδρος (2014)   
Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)
Στην ακαδημία δεινοσαύρων, Παπαδόπουλος (2014)
Αίνιγμα στου Αιγαίο, Μίνωας (2015)     
Η αδερφή μου είναι δράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
Η Τσιμπηματού, Ψυχογιός (2015)

Μόνο τα μάτια μένουν, Ψυχογιός (2016)
Ένα χαμόγελο και… γκλιν, Ψυχογιός (2017)
Μια φλόγα στο σκοτάδι, Κέδρος (2017)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Πωλίνα Παπανικολάου κατάγεται από την Κρήτη και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και γραφιστική καώς και διερμηνεία γουργουρίσματος περιστεριών, αρχιτεκτονική τούρτας γενεθλίων και θεωρητικά ακροβατικής για τσίρκο. Παρακολούθησε σεμινάρια marketing και διαφήμισης. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο το Νικόλα Κληρονόμο και ασχολήθηκε με το κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Εργάστηκε σε εκδοτική εταιρεία ως κειμενογράφος, εικονογράφος και σχεδιάστρια κυρίως κοπτικών και τρισδιάστατων (pop-up) καρτών. Έχει εργαστεί επίσης ως σχεδιάστρια συρμάτων της ΔΕΗ, σιελοκολλήτρια γραμματοσήμων, καθηγήτρια ειρηνικών τεχνών και διαχωρίστρια κόκκων άμμου. Έχει σχεδιάσει έντυπα για δημόσιους οργανισμούς. Της αρέσει ιδιαίτερα να εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Δουλειές της: "Ο χορτοφάγος λύκος", "Αρτοποιήματα", "Με ένα Φι και ένα Πι φτιάχνω παραμύθια", "Το άλογο που το λέγαν Έκτορα", "Η Μέλπω η μοναδική".

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της.