Ο Arne Dahl και ο Simon Beckett νικητές του αστυνομικού βραβείου μυθιστορήματος Ripper 2018

0
304

Ο Arne Dahl και ο Simon Beckett είναι οι νικητές του περίφημου Ευρωπαϊκού Βραβείου Star Crime Fiction- Ripper Award 2018. Σε έναν άνευ προηγουμένου head to head αγώνα, οι δύο συγγραφείς ισοψήφισαν με την διοργάνωση να μοιράζει τελικά το βραβείο στους δυο τους.

Το βραβείο Ripper καθιερώθηκε το 2008 και απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε συγγραφείς εν ζωή, Αστυνομικής Λογοτεχνίας οι οποίοι έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες με το σύνολο του έργου τους, στην Ευρώπη. Η ιδέα και η έννοια του βραβείου Ripper ανήκουν στους Jürgen Alberts, τον Herbert Knorr και την Sigrun Krauß. Ανάμεσα στους νικητές του παρελθόντος, ο Henning Mankell, ο Håkan Nesser, ο Fred Vargas, ο Jussi Adler-Olsen και ο Sebastian Fitzek.

Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο ύψους 11.111 ευρώ που δωρίζεται από το Sparkasse UnnaKamen. Οι εμπνευστές του βραβείου επέλεξαν το αριθμό έντεκα γιατί σχετίζεται με την ενοχή, την αμαρτία και την εξιλέωση, έννοιες χαρακτηριστικές της αστυνομικής λογοτεχνίας. Άλλωστε και στην αρχαία Ελλάδα το έντεκα αποτελούσε κύριο αριθμό καθώς οι Έντεκα ήταν υπεύθυνοι για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Η τελετή απονομής θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2019 στη Γερμανία, όπου οι συγγραφείς θα διαβάσουν απόσπασμα του τελευταίου έργου τους.

Συνέντευξη Άρνε Νταλ: “Δεν πρέπει να κλείνεις ένα βιβλίο και να αισθάνεσαι θλιμμένος”