More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα δώρο για τον παππού, της Ελένης Αναστασοπούλου

    Ένα δώρο για τον παππού, της Ελένης Αναστασοπούλου

    Ο παππούς μιλούσε με τα πουλιά. Τα τάιζε, τα φώναζε με το όνομά τους. Ήταν οι φίλοι του. Στις 12 ακριβώς, φορούσε το παλιό καπέλο του κλειδούχου και πήγαινε στον πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό. Στις δώδεκα και μισή περνούσε το τρένο, χαιρετιόταν με τον μηχανοδηγό, σπάνια κατέβαινε κάποιος εκεί, και έπαιρνε το δρόμο του γυρισμού. Η Άλμπα, το αγαπημένο του περιστέρι του πρότεινε να πάνε ένα ταξίδι. Ο παππούς της είπε ότι η μνήμη είναι ο δικός του τρόπος να ταξιδεύει και το μυαλό των ανθρώπων έχει τα δικά του φτερά, λίγο διαφορετικά από των πουλιών.

    Ο καιρός περνάει. Ο παππούς αρχίζει να ξεχνάει, πρώτα λεπτομέρειες, μετά όλο και πιο βασικά γεγονότα. Η Άλμπα το βλέπει. Και μαζί με τα πουλιά της αυλής αναλαμβάνει ένα δώρο για αυτόν τον τρυφερό παππού.

    Όλο το βιβλίο αποπνέει μια τρυφερότητα. Αυτός ο μοναχικός παππούς, που κυλάει το βήμα και τις μέρες του αργά σε έναν απόμερο τόπο, που μιλάει με τα πουλιά και σπάνια με άνθρωπο, που βγάζει το καπέλο για να χαιρετήσει κάθε μέρα τον μηχανοδηγό, που θυμάται τη γυναίκα του όταν μυρίζει τριαντάφυλλο, που αρχίζει να λησμονεί αράδες της ζωής του… Αν σου έχει τύχει να δεις ή να γνωρίσεις έναν τέτοιο παππού κάποτε, αν σου έτυχε να παρατηρήσεις έναν τέτοιο αρχετυπικό άντρα της ελληνικής γης, διαβάζοντας το βιβλίο θα νιώσεις να σκιρτά μέσα σου η μαγική αντλία της καρδιάς. Κι ο μικρός αναγνώστης θα διαβάσει την ιστορία ενός παππού, που είχε κάμποσους σαν αυτούς η Ελλάδα μέχρι πριν 1-2 δεκαετίες. Αβρός, μειλίχιος, μεγάθυμος, λακωνικός. Κι αυτόν τον παππού τον αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό εξαίρετα η Ελένη Αναστασοπούλου, δημιουργώντας την νοσταλγική ατμόσφαιρα και την μοναχικό δρόμο που χρειάζεται ένας τέτοιος ήρωας.

    Με αρκετές ωραίες στιγμές η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη που αποτυπώνει την προαναφερθείσα ατμόσφαιρα του κειμένου και τον συγκινητικό διάβα του παππού.

    Εκδόσεις Διάπλους.

    Βραχεία Λίστα 2019 (βιβλία 2018) Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα δώρο για τον παππού
    Σειρά: Μικρές περιπέτειες για να μεγαλώνεις
    Συγγραφέας: Ελένη Αναστασοπούλου
    Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης
    Εκδόσεις: Διάπλους, 2018
    Επιμέλεια: Μαριάννα Κάτρα
    Υπεύθυνη σειράς: Γεωργία Ιωακειμίδου
    Αφήγηση: Γιώργος Σαράτσης
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 29 Χ 25
    ISBN: 978-960-68-7383-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular