More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν, του Γιώργου Μπουμπούση (εικ.:...

    Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν, του Γιώργου Μπουμπούση (εικ.: Μαριάννα Φραγκούλη)

    «Μαμά και μπαμπά είναι καιρός που σας ακούω
    να φωνάζετε και δεν καταλαβαίνω το γιατί.»

    Ένα βιβλίο, κατάθεση ψυχής από ένα μικρό παιδί που προσπαθεί να απαντήσει σε αναπάντητα ερωτήματα που το βασανίζουν. Ένα «γιατί» που γιγαντώνεται μπροστά στα μάτια του και αναρωτιέται τι μπορεί να πήγε λάθος και αν έφταιξε το ίδιο. Άραγε μπορούν να ξεχαστούν οι δυνατές φωνές, οι «κακές λέξεις» που «χτυπάνε πιο πολύ από τα χέρια» και κάνουν την καρδιά να χτυπά τόσο γρήγορα, που κάθε φορά το παιδί να θέλει να το βάλει στα πόδια. Να κλείσει τα’ αυτιά του και να χωθεί κάτω από την κουβέρτα… Υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν σαν εφιάλτης και μόνη διέξοδος οι όμορφες αναμνήσεις μιας άλλοτε ευτυχισμένης οικογένειας Χριστούγεννα, γενέθλια, βόλτες στο πάρκο, διακοπές… και πάντα το ίδιο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο…

    «Θα ξαναγίνουμε ποτέ έτσι;»

    Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, καλύτερα απ’ όσο νομίζουν οι μεγάλοι. Όλοι οι φόβοι, οι ανασφάλειες που νοιώθει ένα παιδί, οι σκέψεις για το τι μπορεί να έφταιξε ξετυλίγονται μέσα σε λίγες μόνο σελίδες, ένα γράμμα με παραλήπτες τους γονείς του, που μαλώνουν. Πολύ εύστοχα ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη λέξη «μαλώνουν» καθώς αποτελεί λέξη από το καθημερινό λεξιλόγιο των παιδιών ενώ σκόπιμα αποφεύγει λέξεις όπως «χωρισμός» ή «διαζύγιο». Για ένα μικρό παιδί είναι πιο εύκολο να εκφράσει τα συναισθήματα του σ’ ένα χαρτί, να θέσει τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα μέσα του και το βασανίζουν. Σίγουρα δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει τη νέα κατάσταση, όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι τίποτα δεν είναι όπως παλιά…

    Ο συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης, μπορεί να ακολούθησε το παιδικό του όνειρο και να έγινε δάσκαλος, όμως συνέχισε τις σπουδές του με εξειδίκευση στην παιδική ψυχολογία. Γνωρίζει πολύ καλά την παιδική σκέψη, χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μας βάζει στη θέση του μικρού παιδιού και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.
    Οι μεγάλοι θεωρούν ότι τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν και με μια αγκαλιά και ωραία λόγια μπορούν να τα ξεχάσουν όλα. Δεν χρειάζεται να ωραιοποιούν καταστάσεις ή να κρύβουν την αλήθεια. Όμως για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων, χρειάζεται  η συζήτηση και η ανάλυση με απλά λόγια των καταστάσεων που οδηγούν τους γονείς σε μια τέτοια απόφαση

    Η εικονογράφηση έγινε από τη Μαριάννα Φραγκούλη και επισημαίνει με έντονα γράμματα και υπογραμμίσεις τα σημεία που είναι σημαντικά για το παιδί. Ο γραφικός χαρακτήρας παραπέμπει κι αυτός σε παιδικά χέρια, λέξεις σε ακατάστατη σειρά μικρές ζωγραφιές, φατσούλες  και μουτζούρες. Μέσα σε λίγες γραμμές τόσο συμπυκνωμένα νοήματα και μηνύματα που προβληματίζουν όσους είναι γονείς κι όχι μόνο. Όσο για την εικόνα του παιδιού με τα μεγάλα κόκκινα μάτια μιλάει από μόνη της.

    «Μαμά και μπαμπά, μπαμπά και μαμά θέλω να μου εξηγήσετε τι συμβαίνει μεταξύ σας…
    Μήπως δεν αγαπιέστε πια;»

    Ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού διαταράσσεται και χάνει τις ισορροπίες του. Άρα οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο τύπο οικογένειας, να εξηγήσουν με απλά λόγια στα παιδιά και να πουν μόνο αλήθειες. Η νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη για όλους. Όμως πάντα σιγοκαίει μια κρυφή ελπίδα, να ξαναγίνουν όλα όπως πριν και να είναι όλοι μαζί και αγαπημένοι. Τα παιδιά θέλουν χρόνο να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές και να δεχτούν τη νέα κατάσταση.

    Ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάλυση και συζήτηση. Διαβάστε το! Ίσως ανακαλύψετε μικρές αλήθειες και δείτε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. . Όπως λέει και το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου: «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά..»

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Ο Γιώργος Μπουμπούσης μιλώντας στο ELNIPLEX για το βιβλίο είπε:

    “Αφορμή γι αυτό το «γράμμα» στάθηκε μια συζήτηση που είχα με τον εκδότη μου κ. Διονύση Βαλεριάνο. Στη διάρκεια της συνομιλίας μας μου πρότεινε να μεταφέρω σε ένα μικρό κείμενο σκέψεις και συναισθήματα ενός παιδιού που ακούει τους γονείς του να μαλώνουν.

    Βρήκα την ιδέα εξαιρετική. Με προβλημάτιζε μόνο το πώς θα συνόψιζα ως παιδοψυχολόγος  εμπειρίες κι εντυπώσεις χρόνων με παιδιά των οποίων οι γονείς τσακώνονται. Κάποιες φορές οι καβγάδες οδηγούσαν σε διαζύγιο, κάποιες άλλες φορές πάλι, όχι. Πιστέψτε με όμως, οι αντιδράσεις των παιδιών  παρέμεναν  ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις.

    Τελικά το γράμμα γράφτηκε πιο εύκολα απ’ όσο περίμενα: σκέψεις, συναισθήματα, λόγια, συζητήσεις που είχα και έχω με παιδιά, όλα όσα θα ήθελα εγώ να πω σε γονείς που μαλώνουν, βρήκαν  στο γράμμα τον δικό τους τρόπο να εκφραστούν. Πάντα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

     Ίσως και του παιδιού που συντροφεύει τον καθένα από εμάς…”

    Τίτλος: Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν
    Συγγραφέας: Γιώργος Μπουμπούσης
    Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Οκτώβριος 2018
    Γραφ. επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-563-208-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular