More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΓραμμές στο εργαστήριο του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι

    Γραμμές στο εργαστήριο του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι

    Τα φιλαράκια της Τέχνης πρέπει να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τη νέα δοκιμασία του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι. Κατάφερε με μαγικό τρόπο να εξαφανίσει τις γραμμές οριζόντιες και κάθετες. Όμως τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τις τελείες;
    Θέτουμε στα παιδιά τον προβληματισμό και δοκιμάζουν τρόπους. Μια ιδέα είναι να ενώσουν τις τελείες με προσοχή ώστε να σχηματιστούν γραμμές οριζόντιες και κάθετες. Μπορούμε να κάνουμε χρήση χάρακα για να είναι εντελώς ευθείες οι γραμμές. Τώρα όμως δημιουργήθηκαν πλαίσια. Τι λέτε να τα γεμίσουμε με χρώμα ώστε να τρελάνουμε τελείως το Δόκτωρ;
    Δίνουμε στα παιδιά τα τρία βασικά χρώματα με τον περιορισμό να μην πέσει το ένα χρώμα δίπλα στο άλλο.  Είναι ενδιαφέρον ο τρόπος που τα παιδιά επιλέγουν τα χρώματα και τους συνδυασμούς που κάνουν.

    Προεκτάσεις – σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

    Τα παιδιά μαθαίνουν την ευθεία γραμμή σαν τη διαδρομή με το μολύβι ή το μαρκαδόρο ανάμεσα σε δύο σημεία. Μαθαίνουν τη χρήση του χάρακα για να τραβήξουν ευθείες γραμμές.
    Παρατηρούμε τις γραμμές στα πλακάκια, στα παράθυρα, στην πόρτα, σε μια πολυκατοικία, τις γραμμές του τρένου, τα καλώδια της ΔΕΗ και φτιάχνουμε ένα λέυκωμα φωτογραφιών ή αποκόμματα από περιοδικά με γραμμές.
    Οι  γραμμές που δεν συναντιούνται και δεν κόβει η μια την άλλη λέγονται παράλληλες και μοιάζουν με τις γραμμές του τρένου.
    Όταν οι ευθείες γραμμές συναντιούνται και κόβει η μια την άλλη τότε η μια ευθεία γραμμή λέγεται κάθετη και μοιάζουν με τα πλαίσια που δημιουργούνται στα παράθυρα στης τάξης
    Παρατηρούμε τον πίνακα του Μοντριάν Σύνθεση με κόκκινο, κίτρινο και μπλε (1921) και το συνδυασμό των χρωμάτων. Μετράμε πόσα κουτάκια είναι κόκκινα, πόσα κίτρινα και πόσα μπλε. Μπορούμε να φτιάκουμε τον πίνακα σε κολάζ και να δημιουργούμε διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά.
    Σας προτείνουμε το βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη Ζωγραφίζω όπως ο Μοντριάν και μαθαίνω για τις κάθετες και τις παράλληλες γραμμές για να πειραματιστούν τα παιδιά σε μαθηματικές έννοιες. Δείτε τις ιδέες για αξιοποίηση στην τάξη εδώ.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular