More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΔιδάξτε τον να μην βάζει ποτέ τιμή στην καρδιά και την ψυχή...

    Διδάξτε τον να μην βάζει ποτέ τιμή στην καρδιά και την ψυχή του- Η επιστολή του Αβραάμ Λίνκολν στον δάσκαλο του γιου του

    Ο Αβραάμ Λίνκολν υπήρξε ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Γεννήθηκε στο Χότζβιλ του Κεντάκυ και ήταν γιος ενός αγρότη και μιας βαθιά θρησκευόμενης μητέρας, την οποία έχασε σε ηλικία εννέα ετών. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Σάρα Μπους Τζόνστον με την οποία ο μικρός Αβραάμ δέθηκε πολύ και την αποκαλούσε "μητέρα". Σε ηλικία 25 ετών εξελέγη μέλος της Βουλής του Ιλλινόις, ενώ το 1844 έγινε αρχηγός του κόμματος των Ουίγων. Μετά από κάποια χρόνια σε δευτερεύοντα παρασκήνια, ο Λίνκολν επανήλθε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο με το φλέγον θέμα της δουλείας. Οι αιχμηροί λόγοι του κατά της δουλείας τον ανέδειξαν σε ηγετική μορφή της εποχής. Έτσι, το 1860 έθεσε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, τον οποίο και κέρδισε. Τον Απρίλιο του 1861 ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος και την Πρωτοχρονιά του 1863 υπέγραψε το διάταγμα για τη χειραφέτηση των μαύρων. Το 1864 εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Απεβίωσε την 15η Απριλίου 1865 μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από έναν φανατικό υποστηρικτή των Νοτίων.

    Ήταν παντρεμένος από το 1842 με την Μαίρη Τοντ με την οποία απέκτησε 4 παιδιά. τον Ρόμπερτ Τοντ (έζησε ως τα 82 του), τον Ουίλιαμ Ουάλας (πέθανε 12 ετών), τον Ταντ (πέθανε 18 ετών από πνευμονία) και τον Έντουαρντ Μπέικερ (πέθανε 4 ετών).

    Ο αυτοδίδακτος, αμόρφωτος και άπειρος για πολλούς Αβραάμ Λίνκολν θεωρείται σήμερα από πολλούς ως ένα πρότυπο ηγέτη. Στις επιστολές του προς διάφορα πρόσωπα, διακρίνει κανείς εμπειρική φιλοσοφία, αξίες και τρανό ηθικό σθένος. 

    Αν σήμερα λάμβανε κάποιος εκπαιδευτικός μια επιστολή σαν αυτή του Προέδρου Λίνκολν, ίσως να μιλούσαμε για ωμή παρέμβαση της πολιτικής στο διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών. Και ως ένα βαθμό ίσως να υπήρχε ένα κάποιο δίκιο να το σκεφτούμε. Αναλογιζόμενοι όμως την εποχή, την Αμερική του διχασμού, του μίσους και του εμφυλίου, διακρίνοντας την άπαυστη ευγένεια με την οποία απευθύνεται στον δάσκαλο του πρωτάρη γιου του, μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο για ένα κείμενο αγάπης προς τον δάσκαλο, μια αγωνία για την εκπαίδευση του γιου του ώστε να γίνει ένας σωστός πολίτης, παρά για ένα κείμενο-παρέμβαση στα χωράφια κάποιου εργαζόμενου και δη δασκάλου. Ο Λίνκολν στο γράμμα του μπορώ να πω πως αρθροίζει τις αναδυόμενες αξίες των Ηνωμένων Πολιτικών Αμερικής και τις αναθέτει ευγενικά σε κάθε δάσκαλο της εποχής. Κι αυτές οι αξίες, γραμμένες στα μέσα του 1850, δεν είναι καθόλου ξεπερασμένες σήμερα.

    Το θρυλικό γράμμα του Αβραάμ Λίνκολν που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο ελληνικό διαδίκτυο.

    "Ο γιος μου ξεκινάει το σχολείο σήμερα. Όλα θα είναι παράξενα και καινούρια γι' αυτόν για λίγο και ελπίζω να του συμπεριφερθείτε απαλά. Είναι μια περιπέτεια που ίσως τον οδηγήσει σε όλες τις ηπείρους. Όλες οι περιπέτειες που πιθανόν περιλαμβάνουν πολέμους, τραγωδία και δάκρυ. Για να ζήσεις αυτήν τη ζωή απαιτείται πίστη, αγάπη και θάρρος.

    Αγαπητέ δάσκαλε, μπορείτε σας παρακαλώ να τον πάρετε από το χέρι και να τον διδάξετε πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει, να τον διδάξετε αλλά απαλά αν μπορείτε.

    Διδάξτε τον ότι για κάθε εχθρό, υπάρχει ένας φίλος. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι απλοί, δεν είναι όλοι αληθινοί.

    Αλλά διδάξτε τον επίσης ότι για κάθε κακοποιό, υπάρχει ένας ήρωας, για κάθε ανέντιμο πολιτικό υπάρχει ένας αφοσιωμένος ηγέτης.

    Διδάξτε τον αν μπορείτε ότι δέκα κερδισμένα σεντ αξίζουν πολύ περισσότερο από ένα δολάριο που βρέθηκε.

    Στο σχολείο, δάσκαλε, είναι πολύ πιο έντιμο να αποτύχει από το να εξαπατήσει.

    Διδάξτε τον να μάθει να χάνει με χαρά και να απολαμβάνει τη νίκη όταν κερδίζει.

    Διδάξτε τον να είναι ευγενικός με τους ανθρώπους, σκληρός με τους σκληρούς ανθρώπους.

    Οδηγήστε τον μακριά από τον φθόνο αν μπορείτε και διδάξτε τον το μυστικό του ήρεμου γέλιου.

    Διδάξτε τον αν μπορείτε- πως να γελάει όταν είναι λυπημένος, διδάξτε τον ότι δεν υπάρχει ντροπή στα δάκρυα.

    Διδάξτε τον ότι μπορεί να υπάρξει δόξα στην αποτυχία και απόγνωση στην επιτυχία. Διδάξτε τον να χλευάζει τους κυνικούς.

    Διδάξτε τον αν μπορείτε τα θαύματα των βιβλίων, αλλά επίσης δώστε του χρόνο να ζυγίζει με το νου το ακραίο μυστήριο των πουλιών στον ουρανό, τις μέλισσες στον ήλιο και τα λουλούδια στον πράσινο λόφο. Διδάξτε τον να έχει πίστη στις ιδέες του, ακόμα κι όταν όλοι του λένε πως είναι λανθασμένες.

    Προσπαθήστε να δώσετε στον γιο μου τη δύναμη να μην ακολουθεί το πλήθος όταν όλοι οι υπόλοιποι το κάνουν.

    Διδάξτε τον να ακούει κάθε άποψη, αλλά διδάξτε τον επίσης να φιλτράρει όλα όσα ακούει σε μια οθόνη της αλήθειας και να κρατά μόνο το καλό που προκύπτει από αυτά (που ακούει).

    Διδάξτε τον να πουλά τα ταλέντα και όσα γεννά το μυαλό του στον μεγαλύτερο πλειοδότη. αλλά ποτέ να μην βάζει τιμή στην καρδιά και την ψυχή του. Επιτρέψτε του να έχει το θάρρος να είναι ανυπόμονος, επιτρέψτε του να έχει την υπομονή να είναι γενναίος.

    Διδάξτε τον να έχει υψηλή πίστη στον εαυτό του, επειδή κατόπιν θα έχει πάντοτε υψηλή πίστη στην ανθρωπότητα, στον Θεό.

    Αυτή είναι η σειρά, δάσκαλε, αλλά δείτε τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Είναι τόσο χαριτωμένο μικρό αγόρι και είναι ο γιος μου."

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular