More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΖαχρά και Νικόλας, οι ιστορίες τους, της Σοφίας Πανίδου (εικ.: Mariona Cabassa)

    Ζαχρά και Νικόλας, οι ιστορίες τους, της Σοφίας Πανίδου (εικ.: Mariona Cabassa)

    Δύο συνομήλικα παιδιά, ένα κορίτσι, η Ζαχρά κι ένα αγόρι ο Νικόλας, ζουν το καθένα τη δική του πραγματικότητα. Το φαγητό, η σχολική ζωή, η ιατρική περίθαλψη, η ζωή σε μια σκηνή προσεγγίζονται από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δύο ιστορίες ζωής παράλληλες οι οποίες βρίσκουν ένα σημείο τομής στο τέλος του βιβλίου στο κοινό θρανίο του σχολείου του Νικόλα.

    Πρόκειται για μια αποτύπωση του προσφυγικού ζητήματος μέσα από ένα εξαιρετικό εικονοβιβλίο! Η καθημερινότητα, οι σκέψεις, οι φόβοι των ηρώων αποδίδονται μέσω μιας διπλής εικονιστικής αφήγησης και μιας εναλλαγής ομοδιηγητικού και ετεροδιηγητικού αφηγητή. Το κείμενο είναι εξαιρετικά λιτό. Οι εικόνες αποκαλύπτουν τα περισσότερα στοιχεία της ιστορίας με σαφήνεια, καθαρότητα και απλότητα χωρίς περιττές εξάρσεις.

    Η οπτική τροπικότητα και μεταβλητή εσωτερική εστίαση εκπαιδεύουν τον αναγνώστη σε αφηγηματικές πρακτικές προκαλώντας τον να λάβει ενεργό ρόλο στην αφήγηση. Η εικόνα μαζί με το λακωνικό λεκτικό κείμενο συγ-κατασκευάζουν τα νοήματα και οι αναγνώστες καλούνται να αποκωδικοποιήσουν σημεία, όπως για παράδειγμα τον κόκκινο σταυρό στο περιβραχιόνιο του ανθρώπου ο οποίος κρατά τη σύριγγα του εμβολίου, αλλά και τις γραμμές και τα χρώματα στην απόδοση για παράδειγμα του πολέμου αλλά και της ειρήνης. Όλα τα προηγούμενα συνθέτουν νοήματα με ιδεολογική βαρύτητα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες . Εξαιρετικός και ο επίλογος της ιστορίας με τη συμβολική απεικόνιση των δύο παιδιών στο ίδιο θρανίο και στην ασφάλεια μιας ειρηνικής συνύπαρξης.

    Το βιβλίο εμπεριέχεται στις βραχείες λίστες Greek ΙΒΒΥ για το 2019 στην κατηγορία Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book ή Album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο.

    Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ζαχρά και Νικόλας, οι ιστορίες τους
    Διάβασε: Απόσπασμα
    Συγγραφέας: Σοφία Πανίδου
    Εικονογράφηση: Mariona Cabassa
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Απρίλιος 2018
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 28
    ISBN: 978-960-56-9829-4
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular