More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας, του Βασίλη Ξηρού

    Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας, του Βασίλη Ξηρού

    Μέχρι την τρίτη δημοτικού ο Στέφανος δεν είχε πιάσει βιβλίο στα χέρια του. Ήταν ο Φιλέας Φογκ, ο Ιούλιος Βερν και ένα βαρετό απομεσήμερο του Αυγούστου που άλλαξαν την αναγνωστική του συμπεριφορά. Και κάπως έτσι, μέσα από τα βιβλία αρχικά, άρχισε να γνωρίζει τα κορίτσια, να τα παρατηρεί, να βρίσκει κοινά με τις ηρωίδες των βιβλίων. Όταν η 24χρονη Άννα έρχεται να εργαστεί ως δασκάλα στο σχολείο του χωριού του, κοντά στην Τρίπολη, ο Στέφανος μαγνητίζεται αμέσως από την παρουσία της. Αρχίζει να παρατηρεί κάθε της κίνηση, κάθε μεταβολή του κορμιού της.

    Η χιονοθύελλα στέλνει την κυρία Άννα στην φιλοξενία της μητέρας του Στέφανου και την διανυκτέρευσή της στο σπίτι τους. Κι εκεί, με την φαντασία του και την εκθαμβωτική παρουσία της νεαρής δασκάλας, αρχίζει η μαθητεία του στην γυναικεία φύση, η θητεία του στον έρωτα και η επαφή του με το γυναικείο σώμα.

    Ήρθε στο νου μας η “Χορωδία του Χαρίτωνα” (του Γρηγόρη Καραντικάνη), το “Αγάπη στα 16” (του Κώστα Χαραλάμπους), η “Ουρανία” (του Κώστα Καπάκα), ταινίες όλες με προεφήβους και εφήβους της ελληνικής επαρχίας του 70′ και 80′, που αποκαλύπτουν την ερωτική ορμή των νεαρών που μέσα από το αγόρι ξυπνά ο άντρας, που ονειροπολούν και ταξιδεύουν στο γυναικείο σώμα, που διεκδικούν την επαφή, που αναζητούν την ερωτική εμπειρία.

    Ο συγγραφέας περιγράφει την ερωτική αφύπνιση και ωρίμανση του ήρωά του, βαδίζοντας διάφορα μονοπάτια, γνωρίζοντας την απογοήτευση και την πίκρα, την αβεβαιότητα και το άγνωστο, την ανταπόκριση και την άρνηση, κάνοντας συμβάσεις και υπερβάσεις. Ο ήρωας και η τοποθέτησή του στο χωροχρόνο (1970, χωριό) προσεγγίζονται επαρκώς και ενίοτε δημιουργούν ενδιαφέρουσες ταυτίσεις με το σήμερα και την σύγχρονη ερωτική απελευθέρωση. Δεν δίνεται βάθος στους υπόλοιπους χαρακτήρες αλλά μόνο στον κεντρικό ήρωα, ο οποίος ουσιαστικά κρατά όλην την ιστορία επάνω του, σαν ένα μονοκάμερο πλάνο διαρκείας.

    Ένα μυθιστόρημα που προσπαθεί να βαδίσει στα χνάρια των γνωστών μυθιστορημάτων εφηβικής ερωτικής ανατάραξης και αφύπνισης, το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Ξηρού.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας
    Συγγραφέας: Βασίλης Ξηρός
    Υπεύθυνη τμ. διορθ.: Μαρία Σπανάκη
    Εκδόσεις: Κέδρος, Δεκέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βάσω Παπαχρήστου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5034-7

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular