More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ πριγκίπισσα με το λευκό φτερό, της Ζισλέν Ρομάν (εικ.: Σοφί Λεμπό)

    Η πριγκίπισσα με το λευκό φτερό, της Ζισλέν Ρομάν (εικ.: Σοφί Λεμπό)

    Μια ιστορία παραμυθένια με την μαγεία της Ανατολής πλέκεται με έναν ιδικό μύθο με Μαχαραγιάδες, πριγκίπισσες, παλάτια, μα και ένα μυστήριο που ψάχνει τη λύση του. Ένα παραμύθι με μαγικά ξόρκια για την αγάπη, τη μοναξιά, την ζήλια, την απληστία αλλά και τη δύναμη της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας, της γνώσης  και της σοφίας των βιβλίων.

    Ο Μαχαραγιάς Ισβάρα Ράο έχτισε ένα πανέμορφο παλάτι στις όχθες του ποταμού Γάγγη, σωστό κομψοτέχνημα. Τόση ομορφιά, πλούτη, εξουσία κι όμως εκείνος ήταν πάντα λυπημένος γιατί είχε χάσει την αγαπημένη του γυναίκα. Το μόνο που του έδινε χαρά, ήταν το παιχνίδι με  την κόρης του, την πριγκίπισσας Σεντάνα. Το βασίλειο του είχε βυθιστεί στη θλίψη και το πένθος και δεν υπήρχε άλλη λύση, έπρεπε να παντρευτεί ξανά. Οι υποψήφιες ήταν  πολλές, όμως μια κατάφερε να ξεχωρίσει και να κερδίσει τη θέση της συζύγου δίπλα στο Μαχαραγιά. Η μυστηριώδης Ταμάσι, πανέμορφη αλλά και πανούργα, αρνήθηκε ν’ ασχοληθεί με την ανατροφή της κόρης του συζύγου της. Ο Μαχαραγιάς έδινε μεγάλη σημασία στην μόρφωση της μικρής του κόρης και την είχε βάλει κάτω από την προστασία του Γκανέσα, του θεού ελέφαντα, εχθρού των ψευδαισθήσεων και της άγνοιας. Η Σμετάνα από μικρή της άρεσε το διάβασμα και είχε διαρκώς απορίες για το σύμπαν, τα ζώα, τη ζούγκλα…
    Καθώς μεγάλωνε η μικρή γινόταν ολοένα και πιο όμορφη, ενώ  η Ταμάσι τη ζήλευε όλο και περισσότερο και σκέφτηκε ένα σχέδιο για να την εξαφανίσει οριστικά.

    Έχτισε ένα μικρό παλάτι γεμάτο βιβλία σ’ ένα έρημο νησάκι στη μέση του ποταμού Γάγγη και την παρέσυρε με δόλο ως εκεί. Η πριγκίπισσα έμεινε αιχμάλωτη στο νησί με ολομόναχη με συντροφιά τα βιβλία. Το πρωί η πριγκίπισσα μεταμορφωνόταν σ’ ένα λευκό παγώνι και κάθε βράδυ ξαναγίνονταν άνθρωπος.

    Με την επιστροφή της στο παλάτι, η Ταμάσι έπρεπε να δικαιολογήσει την απουσία της πριγκίπισσας και επινόησε το χαμό της από ένα δυνατό ανεμοστρόβιλο στα νερά του ποταμού Γάγγη. Επέμενε μάλιστα ότι το μέρος είναι καταραμένο και δεν έπρεπε να πλησιάσει κανείς στο νησάκι. Το βασίλειο βυθίστηκε στη θλίψη και ο βασιλιάς ήταν απαρηγόρητος.
    Την εμφάνιση του στο έρημο νησί θα κάνει ο Αακάρ, ένας νεαρός μ’ έναν ελέφαντα καθώς θ’ ανακαλύψει ένα λευκό φτερό παγωνιού και θ’ αψηφήσει τον απαγορευμένο προορισμό. Ο Θεός Γκανέσα θα έρθει στ’ όνειρο του και θα του φανερώσει το δρόμο για το νησί. Η Σμετάνα χαμένη μέσα στον κόσμο των βιβλίων και της σοφίας περνούσε τον καιρό της. Έψαχνε να βρει το μυστικό και να λύσει τα μάγια που την κρατούσαν φυλακισμένη μακριά από τους ανθρώπους.

    Πράγματι η Ταμάσι είχε κάνει ένα ξόρκι ζήλειας για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία της και να μείνει η ωραιότερη στο παλάτι. Ένας ινδικός  μύθος, ζωντανεύει μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου με έντονα χρώματα και φιγούρες που ξεπροβάλουν από την Ανατολή και συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό. Μια αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, την αγάπη και το μίσος, την μαγεία και την γνώση. Τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αναζήτηση της ευτυχίας με κάθε τίμημα.
    Ένα ολόκληρος πολιτισμός ξετυλίγεται στην ολοσέλιδη εικονογράφηση του βιβλίου γεμάτος χρώματα, αρώματα, λάμψη και μαγική ατμόσφαιρα. Ο θεός Γκανέσα σαν από μηχανής θεός δίνει λύση και κάνει το αδύνατο να γίνεται δυνατό. Το μήνυμα του παραμυθιού ξεκάθαρο για τη γνώση και τη σοφία των βιβλίων και τη δύναμη της κατάκτησης της.

    Οι τεράστιες εικόνες του βιβλίου σε μεταφέρουν σ’ ένα κόσμο ονειρικό και αποτυπώνουν τα συναισθήματα των ηρώων που θαρρείς θα ξεπηδήσουν από τις σελίδες του βιβλίου. Ένα παραμύθι από τη μακρινή Ανατολή που μετέφρασε στα ελληνικά η Εύη Γεροκώστα η παραμυθού με την μελωδική φωνή.

    Οι εκδόσεις Κόκκινη κλωστή τολμούν να εκδώσουν ένα κομψοτέχνημα με αύρα Ανατολής και επιβλητικό σε μέγεθος παραμύθι βγαλμένο από τις χίλιες και μια νύχτες. Στο εσώφυλλο του βιβλίου δεσπόζει ένα χρυσό παγώνι, σύμβολο ομορφιάς ενώ στις σελίδες του ξεπροβάλουν μαχαραγιάδες, πριγκίπισσες, πλούτη και παλάτια, ένας ολόκληρος πολιτισμός για εξερεύνηση.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η πριγκίπισσα με το λευκό φτερό
    Συγγραφέας: Ζισλέν Ρομάν
    Εικονογράφηση: Σοφί Λεμπό
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2016
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Τσιούμα
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 38×29
    ISBN: 978-618-5151-15-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular