More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΛογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος

    Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος

    Δέκα εισηγήσεις από το διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε από γνωστά εκπαιδευτήρια στην Καλαμάτα τον Απρίλιο του 2016 με θέμα “Λογοτεχνία χωρίς ευτυχισμένο τέλος” είναι το περιεχόμενο του νέου αυτού επιστημονικού βιβλίου σε επιμέλεια του καθηγητή Γιάννη Σ. Παπαδάτου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Πρόκειται για ενδιαφέρουσες θεωρητικές και βιωματικές εισηγήσεις γύρω από την φύση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους η οποία στη χώρα μας μετρά περίπου δύο αιώνες με σαφή αριθμητική και ποιοτική αύξηση και αναβάθμιση τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες.

    Οι δέκα εισηγητές εστιάζουν σε κείμενα που δεν έχουν το σύνηθες happy end με το οποίο γαλουχούμε τα παιδιά μας αιώνες τώρα. Διαβάζουμε την ομότιμη καθηγήτρια Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου να μελετά δύσκολα θέματα όπως η κακοποίηση παιδιών και εφήβων, το trafficking ή την επιρροή του μηδενικού lifestyle στις συνειδήσεις παιδιών και νέων. Ο καθηγητής Γεώργιος Παπαντωνάκης εξερευνά το ευτυχισμένο και μη ευτυχισμένο τέλος σε μια ιστορία με βάση το Δε με λένε Ρεγγίνα… Άλεχ με λένε του Μάνου Κοντολέων και τα βιβλία Άγρια παιχνίδια και Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες της Μαρούλας Κλιάφα.

    Ο καθηγητής Αντρέας Καρακίτσιος ανιχνεύει το ευτυχισμένο τέλος στα λαϊκά και τα τσιγγάνικα παραμύθια, η καθηγήτρια Μένη Κανατσούλη διερευνά το κακό τέλος σε σύγχρονα μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων, η καθηγήτρια Αγγελική Γιαννικοπούλου καταγράφει τους αισώπειους μύθους ως τους πρώτους ίσως όπου το “κακό” τέλος δημιούργησε έναν πρώτο παντοδύναμο μηχανισμό καθορισμού του κεντρικού μηνύματος και ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος εστιάζει σε μυθιστορήματα για εφήβους των Κοντολέων, Ε. Κόρμιερ και Γ. Παούζεβανγκ που εξερευνούν την μετακίνηση πληθυσμών, την οικολογική καταστροφή της γης και τον σχολικό εκφοβισμό.

    Επίσης, διαβάζουμε την εισήγηση της καθηγήτριας Διαμάντη Αναγνωστοπούλου με θέμα κείμενα για το Ολοκαύτωμα που απευθύνονται σε παιδιά και που για καιρό δεν χωρούσαν σε αντίστοιχα βιβλία και του επίκουρου καθηγητή Δήμητρη Πολίτη για θεωρητικά ζητήματα συγγραφής, γραφής και ανάγνωσης.

    Στην τρίτη ενότητα του βιβλίου περιλαμβάνονται δύο εισηγήσεις βιωματικού περιεχομένου με κείμενα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που αποτυπώνουν μη αίσιο τέλος. Πρόκειται για την εισήγηση της Χριστίνας Δίμιζα με αφορμή το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα και του Μιχάλη Κουσουλάκου με αφορμή το Κοσμοδρόμιο της Ελένης Κατσαμά.

    Αναμφίβολα ένα πολύτιμο επιστημονικό βιβλίο για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, θεωρητικούς και μελετητές του βιβλίου καθώς και για όσους θέλουν να αντκρίσουν κατάματα την αλήθεια πως το ροζ συννεφάκι στο οποίο ανεβάζουν πάντα τα παιδιά είναι διάτρητο, προσωρινό και ψεύτικο σαν τη ζωή που έχει μόνο χαρά και ποτέ πόνο.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος- Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
    Σειρά: Πανεπιστημιακά, εκπαιδευτικά βιβλία
    Επιμέλεια: Γιάννης Σ. Παπαδάτος
    Εικόνα εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2018
    Διόρθωση: Χρύσα Φραγκιαδάκη
    Ηλικίες: 18+
    Σελίδες: 192
    Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-569-790-7

    [vc_btn title=”Κερδίστε δύο αντίτυπα” style=”flat” color=”primary” i_icon_fontawesome=”fa fa-address-card” add_icon=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.elniplex.com%2Fsummetoxi-sto-diagonismo%2F|||”]

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular