More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΜαθηματικό Εργαστήρι με χριστουγεννιάτικες ιδέες από την ταινία του Mobius

    Μαθηματικό Εργαστήρι με χριστουγεννιάτικες ιδέες από την ταινία του Mobius

    Γράφουν οι Μαίρη Μπιρμπίλη & η Ματίνα Καρδακά

    Τα μαθηματικά κρύβουν μια μαγεία που κάποιοι από μας δεν ανακαλύψαμε στα παιδικά μας χρόνια. Ποτέ δεν είναι αργά! Τυχαία ανακαλύψαμε πρόσφατα την ταινία του Möbius και σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να βρούμε εφαρμογές της στη τάξη. Η ταινία του Möbius, για όσους δεν την γνωρίζουν, είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο σχήμα. Η πιο αναγνωρίσιμη μορφή της είναι στο σχήμα της ανακύκλωσης. Οι ιμάντες μεταφοράς, οι μελανοταινίες γραφομηχανής, κοσμήματα και μαντήλια είναι μερικές ακόμα από τις εφαρμογές στην καθημερινότητά μας. Η κατασκευή είναι εξαιρετικά απλή. Παίρνουμε μια λωρίδα χαρτί. Αντί να ενώσουμε τα δύο άκρα κανονικά, στρέφουμε το ένα άκρο κατά 180ο. Στη συνέχεια κολλάμε τα δύο άκρα μεταξύ τους κι έχουμε φτιάξει μια ταινία του Möbius. Τόσο απλά.

    Αυτό το σχήμα έχει μερικές παράξενες τοπολογικές ιδιότητες. Αν το διατρέξουμε με το δάχτυλό μας ή με έναν μαρκαδόρο, θα διαπιστώσουμε ότι διατρέχουμε το εξωτερικό και το εσωτερικό, επιστρέφοντας στην αφετηρία! Έχει μια πλευρά και μια μόνο ακμή. Και πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αυτό στην τάξη μας; Πήραμε λωρίδες με χριστουγεννιάτικες παραστάσεις. Μπορούν να τις έχουν προηγουμένως διακοσμήσει και κόψει τα παιδιά. Έπειτα ενώσαμε τις λωρίδες ώστε να σχηματιστεί η ταινία του Möbius κι αρχίσαμε τους πειραματισμούς. Κόψαμε τη λωρίδα κατά μήκος και φτιάξαμε μια… μακρύτερη. Ξανακόψαμε κατά μήκος και δημιουργήσαμε… μια μικρότερη λωρίδα μέσα στη μεγαλύτερη! Μαγικό! Με αυτές τις ταινίες διακοσμήσαμε τα παράθυρά μας.

    Έπειτα με αφορμή αυτό το έξυπνο βίντεο  και τη Δωροβροχή της Φρατζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), δημιουργήσαμε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

    Αξίζει να το δοκιμάσετε στην τάξη και να πειραματιστείτε με τα παιδιά. Καλή διασκέδαση!

    Μερικά βίντεο σχετικά με το θέμα:

    Η ταινία του Mobius

    Mobius Strip (create)

    Moebius animation

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular