More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜαμακίαση, της Μάρτα Πράδα (εικ.: Μερσέ Τόους)

    Μαμακίαση, της Μάρτα Πράδα (εικ.: Μερσέ Τόους)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Κάτσε να σου πω… Πριν γεννηθείς, τρεφόσουν μέσα στην κοιλιά μου με τους χτύπους της καρδιάς μου. Εκεί, μέσα μου, έτσι όπως κολυμπούσες στη σιωπή και το σκοτάδι, τους ένιωθες πολύ δυνατούς. Και, όσο περισσότερο σε αγαπούσα, τόσο περισσότεροι χτύποι μου έφταναν σε εσένα: ΤΑΚ, ΤΑΚ… ΤΑΚ, ΤΑΚ… ΤΑΚ, ΤΑΚ…

    Η Μάρτα Πράδα σε ένα τρυφερό, απενοχοποιητικό κείμενο που με τρυφερότητα ιχνηλατεί τη σχέση μαμάς-παιδιού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μαμά, νυστάζω. Μαμά, γάλα. Μαμά, αγκαλιά. Μαμά, μη φεύγεις. “Αυτό το παιδί έχει μαμακίαση!” είπε η γιαγιά της μικρής Μαρτίνας.Μαμακίαση; Τι είναι αυτό; Είναι κάτι σαν τη γρίπη; “Θα γίνω καλά;”. Όχι. Δεν είναι. “Είναι η τροφή της καρδιάς των αγοριών και των κοριτσιών” της είπε η μαμά της. Θέλει κι η καρδιά τροφή. Και με τι τρέφεται; Με χτύπους καρδιάς της μαμάς, αυτούς που άκουγε όταν ήταν ακόμα στην κοιλιά της. Κι έπειτα, όταν βγήκε, πάλι αυτούς άκουγε, κολλημένη στην αγκαλιά της. Η καρδιά του παιδιού ψάχνει πάντα εκείνη της μητέρας του. Κι όσο μεγαλώνει, νιώθει όλο και πιο σίγουρη. Τότε η μαμακίαση… υποχωρεί! Κάπως… Υπάρχουν κι άλλες καρδιές. Κι άλλοι χτύποι. Τους αγαπάς και σε αγαπούν.

    Εστιάζοντας

    Το άγχος αποχωρισμού της μαμάς, αυτός ο αρχετυπικός φόβος, διάχυτος παντού και πάντα, σε κάθε κοινωνία και τάξη, αυτός που περιπαικτικά, ειρωνικά αποκαλούμε μαμακίαση, για να τον υποβιβάσουμε σε κάτι ευτελές ή απλοϊκό, είναι η κυρίαρχη θεματική αυτού του τρυφερού βιβλίου της Μάρτα Πράδα που με ηρωίδα την… ίδια, μια μικρή Μαρτίνα, ιχνηλατεί αυτή τη συνθήκη με λόγια απλά, συγκινητικά, με ευαισθησία και κατανόηση για το μικρό πλάσμα, με απαλότητα. Απενοχοποιηθείτε, φωνάζει ουσιαστικά με την αντιστερεοτυπική ιστορία της Μαρτίνα η συγγραφέας, αφήστε το παιδί να βιώσει τη μάνα του, να ζήσουν αυτόν τον μοναδικό δεσμό, καθώς σε λίγο, με ισορροπία και ψυχική υγεία, αυτός θα αρχίσει να μπαίνει σε νέα βάση. Τότε το παιδί θα αρχίσει να βλέπει και τις υπόλοιπες καρδιές που έχουν αγάπη γι’ αυτό, όπως του πατέρα του, της γιαγιάς του, όποιου άλλου. Και κάπου εκεί η μαμακίαση θα πάρει πιο ήπια σχήματα, θα φύγει από την ένταση που έχει στα προσχολικά χρόνια. Όλη αυτή την κατάσταση, η συγγραφέας την αποδίδει ξεκάθαρα και με ενσυναίσθηση για τους εμπλεκόμενους, μαμά, παιδί, άλλους του περιβάλλοντος.

    Απλή, προσιτή, δίχως ιδιαίτερες εικαστικές εκτάσεις, η εικονογράφηση της Μερσέ Τόους συνοδεύει απλά το κείμενο.

    Μια γλυκιά ιστορία για τον υγιή δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί που θα βοηθήσει την οικογένεια να απαλλαγεί από προκαταλήψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και να ζήσουν όλοι μαζί αρμονικά.

    Για το βιβλίο υπάρχουν διαθέσιμες εκτυπώσιμες δραστηριότητες.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μαμακίαση
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Mamitis

    Συγγραφέας:

    Marta Prada

    Εικονογράφος:

    Merce Tous

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, Απρίλιος 2024

    Μετάφραση:

    Δέσποινα Δρακάκη

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    24 Χ 27

    ISBN:

    978-618-03-3973-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular