More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΜικρά μυστικά για να περάσετε ευχάριστες διακοπές με τα παιδιά σας τα...

    Μικρά μυστικά για να περάσετε ευχάριστες διακοπές με τα παιδιά σας τα Χριστούγεννα

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

    Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν σε λίγες μέρες. Για όλους μας είναι μια περίοδο αποφόρτισης και χαλάρωσης από τη δύσκολη και απαιτητική  καθημερινότητά μας.
    Είναι όμως και πολύ καλή περίοδος για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και να τους αφιερώσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό:
    • Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στο στολισμό του σπιτιού, στην προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στην γιορτινή διαδικασία.  Μπορείτε να βγάλετε και σχετικές φωτογραφίες που θα αποτυπώσουν αυτές τις σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας οικογένειας.
    • Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά και σε εσάς να παρακολουθήσετε μια χριστουγεννιάτικη μουσική ή θεατρική παράσταση. Στη συνέχεια συζητήστε με τα παιδιά σας τα συναισθήματα που τους  δημιουργήθηκαν και τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε στην αναγνώριση και στην κατονομασία των συναισθημάτων τους.
    • Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή, όπου τα παιδιά από πολύ μικρά έρχονται σε επαφή και εξοικειώνονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, tablets, Η/Υ, τηλεόραση). Προτιμήστε λοιπόν στις διακοπές των Χριστουγέννων να φέρετε τα παιδιά σας σε επαφή με πιο ενεργητικές και ελεύθερες φυσικές δραστηριότητες . Το χρόνο που τα παιδιά θα είναι στο σπίτι μαζί σας προτιμήστε να παίξετε όλοι μαζί επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνετε puzzle, να δημιουργήσετε φανταστικές ιστορίες. Τα παιδιά εγγενώς  ικανοποιούνται με τα πολύ απλά και καθημερινά πράγματα.
    • Ένα δώρο και για τα Χριστούγεννα και για την Πρωτοχρονιά είναι αρκετό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσες πιο πολλές υλικές επιθυμίες των παιδιών σας ικανοποιείτε, το μόνο που πετυχαίνετε είναι τα παιδιά να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά και να δυσθυμούν όταν ματαιώνεται κάποια επιθυμία τους.
    • Εάν το παιδί σας, σας ζητά επίμονα ένα πολύ ακριβό δώρο που δε μπορείτε να του το αγοράσετε, μιλήστε του με ειλικρίνεια και εξηγήστε του για ποιους λόγους δε μπορείτε να του το αγοράσετε. Βρείτε από κοινού εναλλακτικές λύσεις που θα αφήσουν και τις δύο «πλευρές» ικανοποιημένες.
    • Ξέρουμε ότι αυτές οι δύο βδομάδες είναι γεμάτες υποχρεώσεις, επισκέψεις  κι έτσι αναγκαστικά μειώνεται ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας. Όμως, αν θέλετε να ζήσετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με τα παιδιά σας, θα πρέπει να πείτε «όχι» σε κάποιες τυπικές υποχρεώσεις και να κάνετε τα παιδιά προτεραιότητα του καθημερινού σας προγράμματος.
    Κλείνοντας, ας μη ξεχνάμε πως το πιο πολύτιμο δώρο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στα παιδιά μας, μαζί με την αγάπη και την αγκαλιά μας. Τα δώρα δεν είναι παρά μόνο συμπληρωματικά και αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της εποχής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο χέρι μας είναι να μοιραστούμε με τα παιδιά μας καινούργιες και ποικίλες εμπειρίες και δραστηριότητες έτσι ώστε να γιορτάσουν με οικογενειακή ζεστασιά την πιο μαγική εποχή της παιδικής ηλικίας.

    Ιωάννης Κυργιόπουλος
    Ψυχολόγος (Msc Σχολικής Ψυχολογίας)
    E-mail: johnkyr76@yahoo.gr
    Τηλ. Επικοινωνίας: 22310-42370 & 6972868960

    RELATED ARTICLES

    Most Popular