More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΟ αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους, του Τζάκομο Ματσαριόλ

    Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους, του Τζάκομο Ματσαριόλ

    «Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα. Αν κρίνεις όμως ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη τη ζωή του πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο»
    ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ

    Με λίγα λόγια αυτή είναι η ιστορία του Τζιοβάνι. Ο Τζιοβάνι είναι ένα αγόρι δεκατριών χρόνων Έχει ένα χαμόγελο πιο πλατύ κι από τα γυαλιά του. Αγαπάει τους δεινόσαυρους και το κόκκινο χρώμα. Για τον Τζιοβάνι ο χρόνος διαρκεί πάντα είκοσι λεπτά. Πηγαίνει σινεμά με τη συμμαθήτριά του κι όταν επιστρέφει ανακοινώνει ότι παντρεύτηκε. Την ιστορία του τη διηγείται ο δεκαεννιάχρονος αδερφός του Τζιάκομο.

    Όταν είσαι ένα αγόρι  πέντε χρονών κι έχεις δυο αδερφές, ονειρεύεσαι να αποκτήσεις έναν αδερφό για να έχεις έναν σύμμαχο στην οικογενειακή ζωή, έναν συμπαίκτη στα αγορίστικα παιχνίδια. Κι όταν οι γονείς σου σού ανακοινώνουν ότι η επιθυμία σου θα γίνει πραγματικότητα είσαι το πιο ευτυχισμένο πλάσμα!

    Κι ύστερα έρχεται στον κόσμο και σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως είναι ένα πλάσμα διαφορετικό από τα άλλα παιδιά. Στην αρχή νομίζεις ότι διαθέτει σούπερ δυνάμεις κι αυτό είναι τέλειο! Αλλά στο τέλος ανακαλύπτεις και τη λέξη Down και ο ενθουσιασµός σου µετατρέπεται σε άρνηση και η άρνηση σε ντροπή. Ο Τζο δεν είναι πια το αδερφάκι με τις ξεχωριστές δυνάμεις. Ξαφνικά έχει γίνει ένα εξωγήινος, κάποιος του οποίου η συμπεριφορά είναι αιτία να ντρέπεσαι, κάποιος αλλόκοτος άνθρωπος για τον οποίο πρέπει συνεχώς να δικαιολογείσαι. Ή ακόμα χειρότερα ένα πλάσμα αλλόκοτο το οποίο πρέπει να κρύβεις.

    Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να καταλάβεις ότι τελικά ο αδερφός σου είναι πολλά περισσότερα από ένα αγόρι με σύνδρομο Down. Κι όταν πια θα αφήσεις τη ζωντάνια του Τζοβάννι να σε παρασύρει, θα καταλήξεις στο συµπέρασµα πως τελικά είναι πράγµατι ένας σούπερ ήρωας. Κι ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι ο καλύτερός σου φίλος. Ένας φίλος ο οποίος δεν παύει ποτέ να σε εκπλήσσει με τη ζωντάνια, τον αυθορμητισμό, τη δική του ματιά απέναντι στη ζωή. Είναι ο Τζο ο οποίος αρπάζει το σαλιγκάρι από τα χέρια της γιαγιάς που θέλει να το μαγειρέψει. Ο Τζο που όταν βλέπει ηλικιωμένη στο δρόμο την αποκαλεί «μαλακιά» και τρέχει να την αγκαλιάσει. Ο Τζο που όταν στα εικαστικά καλείται να ζωγραφίσει τον πόλεμο, φτιάχνει ένα παγκάκι με ένα κορίτσι να τρώει μόνο το παγωτό του αφού ο φίλος της είναι φαντάρος και παίρνει ΆΡΙΣΤΑ!

    Ο Τζάκοµο Ματσαριόλ χρειάστηκε δώδεκα χρόνια µέχρι να καταφέρει να δει στ’ αλήθεια ποιος είναι ο αδερφός του, να µπει στον κόσµο του. Ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του 253 σελίδες για να ζήσει μέσα από τη ματιά του νεαρού συγγραφέα τη ζωή με έναν «διαφορετικό» αδερφό. Ο Τζάκομο διαχειρίζεται το θέμα της σχέσης με τον αδερφό του με τρυφερότητα, χιούμορ και εν τέλει μια αλήθεια που συγκινεί. Το ενδιαφέρον στο συγγραφικό του εγχείρημα είναι ότι καταδύθηκε στα άδυτα της δικής του ψυχής κι ασχολήθηκε με τις δικές του ανασφάλειες και τα δικά του στερεότυπα ώσπου να φτάσει στην αποδοχή και την αγάπη. Αφού ματαιώθηκε προσπαθώντας να «κανονικοποιήσει» τον αδερφό του, εν τέλει ενέδωσε στη γοητεία του διαφορετικού.

    Μπορείτε να δείτε το βίντεο με τίτλο The simple interview  του Τζάκομο Ματσαριόλ μαζί με τον μικρό του αδερφό που στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου και το οποίο είχε απρόσμενη απήχηση. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο πατώντας εδώ.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mio fratello rincorre i dinosauri
    Συγγραφέας: Τζάκομο Ματσαριόλ
    Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2018
    Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 256
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-7633-3
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular