More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ Μυστικός Κήπος, της Φράνσες Χότζσον Μπάρνετ

    Ο Μυστικός Κήπος, της Φράνσες Χότζσον Μπάρνετ

    “Σίγουρα υπάρχει πολλή μαγεία στον κόσμο”…
    “Αλλά οι άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε πώς είναι ούτε πώς να την ασκήσουν.
    Ίσως να πρέπει να λες απλώς ότι θα γίνει κάτι καλό μέχρι να γίνει.”

    Η Μαίρη Λένοξ ζει στην Ινδία. Είναι καθ’ όλους ένα κορίτσι αρρωστιάρικο, ιδιότροπο, κακομαθημένο και μόνιμα κατσουφιασμένο. Οι γονείς της δεν έχουν χρόνο για εκείνη. Ο πατέρας της είναι πάντα απασχολημένος με τη δουλειά του και η μητέρα της με τις κοινωνικές εξόδους και συναναστροφές και καθώς καθόλου δεν ήθελε ένα κοριτσάκι την παρέδωσε ευθύς μόλις τη γέννησε στη φροντίδα μιας Ινδής παραμάνας φροντίζοντας ώστε οι σχέσεις της μαζί της να είναι μηδαμινές. Η μικρή δεν αναπτύσσει σχέσεις οικειότητας με κανέναν. Μεγαλώνει χωρίς συναισθηματικούς δεσμούς δίνοντας μόνο διαταγές και παραγγέλματα που εκπληρώνονται άμεσα. Ξαφνικά βρίσκεται κυριολεκτικά μόνη της. Επιδημία χολέρας ξεσπάει και σαρώνει τα πάντα. Το σπίτι ερημώνει. Η μικρή ορφανή μετακομίζει στο θείο της στη Β. Αγγλία, στο αρχοντικό Μίσελθαϊτ. Εκεί αντιμετωπίζει μια άλλη πραγματικότητα. Ο κόσμος, οι συνήθειές της, η καθημερινότητά της… όλα αλλάζουν, μαζί τους και η ίδια.

    Ένα περίεργο κλάμα μέσα στη νύχτα, ένα αγόρι μιλάει με τα ζώα, ένας κήπος κλειδωμένος 10 χρόνια με το κλειδί της πόρτας θαμμένο.

    Το μυστήριο κυριεύει τη ζωή της παίζοντας κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο. Η γοητεία του την ελκύει σε μονοπάτια εξερεύνησης του περιβάλλοντός της, των άλλων, αλλά και του ίδιου της του εαυτού. Ανακαλύπτει τη φύση και τη φιλία.
    Γνωρίζει τον Ντίκον, τον γητευτή των ζώων που ξέρει τα πάντα για τη φύση. Πίσω από το περίεργο κλάμα συναντά τον Κόλιν που περιμένει από στιγμή σε στιγμή να πεθάνει. Βρίσκει τον μυστικό κήπο…
    “…ένιωθε ότι δε θα έπρεπε να ξεχάσει ποτέ, όσο κι αν ζούσε, εκείνο το πρώτο πρωί, όταν είχε αρχίσει να ανθίζει ο κήπος της. Φυσικά, της φαινόταν ότι είχε ήδη αρχίσει να ανθίζει εκείνη την ημέρα.”
    Η έντονη επιθυμία των τριών παιδιών να ζωντανέψουν το μυστικό κήπο τους παρασέρνει δίνοντάς τους την κινητήρια δύναμη για δράση και δημιουργία.

    Όλα γύρω τους αποκτούν χρώμα και άρωμα. Οι χαρακτήρες τους μεταμορφώνονται μαζί με τον εγκαταλελειμμένο, μυστικό τους κήπο. Η δυστροπία τους μετατρέπεται σε ευγένεια και η θλίψη σε χαρά. Η αδράνεια και άνευ νοήματος ζωή τους σηματοδοτείται, γεμίζει μαγεία από τη φροντίδα της ίδιας της ζωής, της φύσης που ξεδιπλώνει, φανερώνει το μεγαλείο της.
    Ένας κήπος που ανασταίνεται, που ξαναζεί και μαζί του παίρνουν “ζωή” τα παιδιά που τον φροντίζουν.

    Λυρικές περιγραφές, πληθώρα εικόνων, παρομοιώσεις και μεταφορές σε βουτάνε στο όνειρο, στη μαγεία της φύσης. Γεμάτο συναίσθημα με ιδιαίτερα τα ψυχογραφήματα των ηρώων που μεταλλάσσονται μεταφέρει άπλετη αισιοδοξία και δύναμη.
    Υπέροχο βιβλίο για τη φύση, τη φιλία, την αλλαγή της ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς των ανθρώπων και το νόημα που αποκτά η ζωή τους μέσα από τη φροντίδα της ίδιας της ζωής, της φύσης

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μυστικός Κήπος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The secret garden
    Συγγραφέας: Frances Hodgson Burnett
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2019
    Μετάφραση: Φωτεινή Μοσχή
    Σχεδίαση εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Διόρθωση: Μάγδα Τικοπούλου
    Σελίδες: 408
    Μέγεθος: 13 Χ 20
    ISBN: 978-618-03-1729-9

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular