More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠερί ηρώων και τάφων, του Ερνέστο Σάμπατο

    Περί ηρώων και τάφων, του Ερνέστο Σάμπατο

    Ένα βιβλίο που σε 2 χρόνια θα συμπληρώσει 60 χρόνια εκδοτικής διαδρομής, που έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες ανά τον κόσμο, που έχει εκατομμύρια πωλήσεις, παρουσιάσεις, κριτικές προσεγγίσεις, που θεωρήθηκε το magnum opus, το μεγάλο έργο, του Αργεντίνου συγγραφέα Ερνέστο Σάμπατο, σίγουρα δεν έχει πολύ χώρο για κάτι διαφορετικό.

    Η νέα έκδοση, όμως, στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της σημαντικής μεταφράστριας Κλαίτης Σωτηριάδου, τοποθετούν το σπουδαίο αυτό βιβλίο σε έναν νέο κύκλο αναγνώσεων, συστήνοντας εκ νέου στους Έλληνες αναγνώστες, να κοιτάξουν το Μπουένος Άιρες και τις αξίες της Αργεντίνικης κοινωνίας μέσα από τον μεγεθυντικό, παραμορφωτικό και σίγουρα υπερευρυγώνιο λογοτεχνικό φακό του Ε. Σάμπατο. Γιατί αυτό είναι πάνω απ’ όλα το Περί Ηρώων και Τάφων, μια έξοχα δοσμένη ματιά του κατακερματισμένου αργεντίνικου κόσμου που, πολυδιασπάται ανάερα σαν τάνγκο και κατόπιν φέρνει ένα ένα τα κομμάτια του πλάι πλάι, αφήνοντάς σε να μεταλάβεις και να νοηματοδοτήσεις μονάχος και αναλόγως του βυθού και του βάθρου σου. Γιατί ο Σάμπατο δεν σε ψυχοπλανά, ούτε σε καθοδηγεί πατερικά, δεν σου παραδίδει έτοιμα σύνολα σκέψεων και γεγονότων, ούτε σε κοιτάζει ευσπλαχνικά σαν ο μεγάλος δάσκαλος που κατηχεί τον μικρό νου. Ο Σάμπατο περπατά μαζί σου σε κάθε σελίδα, δίνοντας σου χρόνο να κοιτάζεις τις τοιχογραφίες και τα πορτρέτα που έχει στήσει μπροστά σου.

    Μια είδηση προκαταρκτική, ήδη από την πρώτη σελίδα, σου βάζει στα χέρια έναν μίτο και σε αφήνει σε ένα λαβύρινθο να αναζητάς τι οδήγησε εκεί: μια μέρα του Ιουνίου του 1955, η Αλεχάντρα, τελευταίας μιας δυναστείας αργεντινών αριστοκρατών, κλειδώθηκε στο δωμάτιό της μαζί με τον πατέρα της, πυροβόλησε τέσσερις φορές και στη συνέχεια περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε. Τώρα ψάξε βρες. Τι την οδήγησε σε αυτόν τον παραλογισμό; Ο Μαρτίν, ο εραστής της, ο Μπρούνο, ο συγγραφέας που ήταν τρελός για τη µητέρα της ή ο ίδιος της ο πατέρας, δηµιουργός της «Έκθεσης για τους τυφλούς»;

    Οι αφηγήσεις αλλάζουν χέρια, οι εστιάσεις του Σάμπατο πηγαινοέρχονται σε αυτά τα τέσσερα πρόσωπα, που διαπλέκονται ακατάπαυστα μεταξύ τους, οι προβληματισμοί και οι φιλοσοφικοί τριγμοί του συγγραφέα ξετρυπώνουν από το σκοτάδι που έχει στήσει κατά μήκος όλου του βιβλίου και η μαγεία δεν σε εγκαταλείπει ποτέ.

    Το “Περί Ηρώων και τάφων” αποτελεί το δεύτερο βιβλίο μιας άτυπης τριλογίας που ξεκινά με το “Τούνελ” και ολοκληρώνεται με το “Αβαδδών ο εξολοθρευτής”.

    Μια κορυφαία στιγμή της παγκόσµιας λογοτεχνίας που πραγματικά έχει την δύναμη και την δείχνει μέσα σου μεγάλων στιγμών της τέχνης.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
    Μια πινακοθήκη αξέχαστων σκηνών, ένα κοίτασµα γλώσσας και εικονοποιίας.
    Σαλµάν Ρούσντι, συγγραφέας

    Ένας συγγραφέας απίστευτης δύναµης… Ασυµβίβαστος και πρωτότυπος.
    Κολµ Τoµπίν, συγγραφέας

    Μαγικό, µπαρόκ, µνηµειώδες, ένα φιλµ του Μπουνιουέλ πάνω σε σενάριο Ντοστογέφσκι.
    Newsweek

    Τίποτα πιο παραισθησιογόνο µετά το Κάτω από το ηφαίστειο.
    Le Monde

    Ο Σάµπατο και ο Μπόρχες είναι οι δύο µεγάλοι ανταγωνιστές της αργεντίνικης λογοτεχνίας. Τολµώ να πω ότι αυτό το µυθιστόρηµα δεν µοιάζει µε τίποτε απ’ όσα έχουµε διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
    Corriere Mercantile

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Περί ηρώων και τάφων
    Τίτλος πρωτοτύπου: Sombre heroes y tumbas
    Συγγραφέας: Ερνέστο Σάμπατο
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάρτιος 2019
    Μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου
    Σχεδίαση εξωφύλλου: Βασίλης Παπαγεωργίου
    Διόρθωση: Στέλλα Ζουμπουλάκη
    Σελίδες: 688
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-1700-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular