More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΣτη Σουηδία δωρίζουν χιλιάδες βιβλία σε νηπιαγωγεία. Στην Ελλάδα τι νέα; Όλοι...

    Στη Σουηδία δωρίζουν χιλιάδες βιβλία σε νηπιαγωγεία. Στην Ελλάδα τι νέα; Όλοι καλά;

    Το Σουηδικό Συμβούλιο Πολιτισμού (Kulturrådet) αποφάσισε να δωρίσει βιβλία σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προωθηθεί η ανάγνωση βιβλίων από παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για την ανάγνωση μεταξύ των παιδιών και των γονέων.

    Η λίστα περιλαμβάνει 120 τίτλους βιβλίων διακεκριμένων Σουηδών και όχι μόνο συγγραφέων, ενώ η επιλογή τους βασίζεται στην ποιότητα των βιβλίων και του έργου των συγγραφέων και λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες των παιδιών των διαφόρων περιοχών και ηλικιών. Να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται βιβλία σε αρκετές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσών των μειονοτήτων της χώρας (αραβικά κτλ).

    Τα νηπιαγωγεία θα λάβουν τα βιβλία χωρίς κόστος καθώς τα χρήματα θα κατατεθούν σε κάθε δήμο αναλόγως των σχολείων που διαθέτει καθένας από αυτούς, ενώ τα σχολεία θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος απευθείας στον προμηθευτή με βάση ένα ορισμένο ποσό που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί. Μαζί με τα βιβλία, τα σχολεία θα λάβουν ενημερωτικό υλικό με καθοδήγηση σχετικά με δραστηριότητες και τη σημασία της ανάγνωσης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η ανάγνωση στα παιδιά από γονείς. Επίσης, επιχειρείται η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των νηπιαγωγείων και των δημόσιων βιβλιοθηκών προκειμένου να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η ανάγνωση βιβλίων.

    Οι παραγγελίες και η αποστολή των βιβλίων θα πραγματοποιηθούν το 2019. Πρόκειται για μια μοναδική αποστολή και ανέρχεται σε βιβλία αξίας 50 εκατ. SEK (Κορώνες Σουδίας, 1 ευρώ= 10,3 SEK).

    Η πρόσβαση στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους αποτελεί για το Σουηδικό Συμβούλιο Πολιτισμού προϋπόθεση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών αλλά κυρίως για την ίδια τη δημοκρατία.

    Όταν λοιπόν θα ξαναμιλήσετε για το φινλανδικό και το σουηδικό και το δανέζικο εκπαιδευτικό σύστημα, όταν θα μιλήσετε για εκπαιδευτικούς και μαθητές και γονείς, όταν θα ξαναπείτε πόσο λίγοι διαβάζουν στην Ελλάδα και πόσο κακό ήταν το ΕΚΕΒΙ, σκεφτείτε τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες, πώς λειτουργούν οι φορείς τους, πως αγκαλιάζεται το βιβλίο, πώς εκτιμάται η αξία του στη διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξη των παιδιών, πως σφυρηλατείται η σχέση τους με τους γονείς τους αλλά και πόσο καθοριστικής σημασίας είναι τα βιβλία για την ίδια την δημοκρατία. Χωρίς διάθεση αγιοποίησης των αγαπητών Σκανδιναβών, εκεί το πράγμα δουλεύει, δεν κάθεται και σέρνεται και σιγοκλαίει. Αλλά όλα λύνονται με ένα ταξιδάκι. Ή μάλλον με δύο. Το ένα θα το κάνετε στο μετρό της Αθήνας και το άλλο στο μετρό της Στοκχόλμης. Μετρήστε πόσους θα δείτε να διαβάζουν στο μετρό των δύο πόλεων και έπειτα ελάτε να τα ξαναπούμε.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular