More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΤα έξι κλειδιά για να ξεκλειδώσεις τον κόσμο, της Έλενας Περικλέους

    Τα έξι κλειδιά για να ξεκλειδώσεις τον κόσμο, της Έλενας Περικλέους

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 12-17) – Λογοτεχνία για παιδιά+

    Όταν πια το τελειώσετε, θα θελήσετε την ίδια στιγμή να πετάξετε και τα έξι κλειδιά που ξεκλειδώνουν τον κόσμο στο ποτάμι. Με τίποτα δεν θα θέλετε τον κόσμο ξεκλείδωτο. Τις πόρτες ορθάνοιχτες στο φως της αλήθειας.

    Η Έλενα Περικλέους ξεκλειδώνει τον κόσμο για κάθε παιδί και κάθε μεγάλο παιδί.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μέρα που σου αλλάζει τη ζωή όπως την ξέρεις ως τότε είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Ακόμα κι αν είσαι ο Φύλακας του Λαβυρίνθου. Εκείνη η μέρα που πεθαίνει ο πατέρας σου, ο βασιλιάς είναι πέρα από μη αναστρέψιμη και μη διαχειρίσιμη. Λίγους μήνες μετά, τα μάζεψε και έφυγε για το αγαπημένο του δάσος και τους φίλους του, φεύγοντας και από τη βασιλική διαδοχή.

    Και ξεκινάει το ταξίδι του. Ένα ταξίδι που ξεκλειδώνει τον κόσμο και για να το κάνεις πρέπει να βρεις και να πάρεις τα έξι κλειδιά του. Αλλά πρέπει να απαντήσεις πρώτα: θέλεις να τον ξεκλειδώσεις; Ξέρεις ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα; Γιατί είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

    Κλειδί πρώτο. Πρόσωπο-κλειδί ο Πινόκιο. Ψέμα και Αλήθεια. Κλειδί δεύτερο. Στη χώρα του Ποτέ, του Αιώνιου Παιδιού. Πρόσωπο-κλειδί ο Πίτερ Παν. Από τον κόσμο των παιδιών στον κόσμο των ενηλίκων. Ελευθερία! Ή φτου ξελευθερία! “Ζήτω η ελευθερία μου που υπάρχει μόνο μέσα στη δική σου”!

    Θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα κλειδιά (πόσο spoiler να γίνω;), που θα οδηγήσουν τον ήρωα στη γνώση του εαυτού, στην περίφημη ενηλικίωση. Με τον Πινόκιο, τον Πίτερ Παν, τη Μαίρη Πόπινς, τον Δον Κιχώτη, τον Μικρό Πρίγκιπα και το Ασχημόπαπο, έξι εμβληματικά, αρχετυπικά κείμενα που περνούν σαν στρόβιλοι από γενιά σε γενιά, μεταδίδοντας τα αποστάγματά τους, η συγγραφέας πραγματοποιεί μια αντιστερεοτυπική κατάδυση στην ετοιμόρροπη ανθρώπινη ύπαρξη που δοκιμάζεται μέσα στην αβεβαιότητα, την άγνοια, την αδράνεια, την αδυναμία. Ακολουθώντας του κώδικες και κάποιες από τις συμβάσεις των κλασικών παραμυθιών, χτίζει σε αυτόν τον ιστό ένα οικοδόμημα αξιών, πολύ ευρύτερο από τα έξι κλειδιά που υπόσχεται ο τίτλος και πράγματι αποτελούν τα θεμέλια στηρίγματα

    Μέσα από τα έξι αυτά κλασικά κείμενα, η Έλενα Περικλέους, πλησιάζει τις ποικίλες χρυσές διακλαδώσεις της ζωής που διασταυρώνονται σε έξι θεμελιώδεις, αδιατάρακτες, καθολικές, οικουμενικές αποτυπώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης: αλήθεια, ελευθερία, πίστη στο αδύνατο που μπορεί να γίνει δυνατό, θάρρος απέναντι στην απληστία, νόηση απέναντι στον παραλογισμό και το ψέμα, ενσυναίσθηση, μέτρο μπροστά το άμετρο του κόσμου, δράση μπροστά στην αδράνεια, ελπίδα μπροστά στην απελπισία, αυτογνωσία, καλλιτεχνική έκφραση για να φτιάξεις τις ρωγμές προς το φως, πίστη και επιλογή στην αλήθεια που ξεκλειδώνει δυνάμεις μαγικές. Ο κύκλος της Ζωής, από το φως στο σκοτάδι, από τη γέννηση στον θάνατο, οφείλει να έχει αγάπη, ελπίδα, δημιουργία και το μαζί για να αποκτήσουν όλα αυτά δύναμη, αξία και πιθανότητες πραγμάτωσης.

    Οι αφηγηματικές στρατηγικές της Έλενας Περικλέους αντλούν από το οπλοστάσιο των παραμυθιών, όπως προείπαμε, των προεφηβικών περιπετειών, των προβληματισμών και των road trip ενηλικίωσης των σύγχρονων εφηβικών μυθιστορημάτων, των διακειμενικών αναφορών και συνδέσεων, των στέρεων καταφάσεων αλλά και των αλληγορικών υπαινιγμών, τα οποία, αλληλοσυμπλεκόμενα, δημιουργούν μια συνεχή μετεώριση μεταξύ γνώσης και σκέψης, παραδίδοντας τελικά ένα διηλικιακό αφήγημα που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

    Τα έξι (συν+ένα, ας γίνω έστω έτσι λίγο spoiler) κλειδιά του κόσμου, είναι μια ιχνηλασία της ύπαρξης, της ωρίμανσης, της γνώσης του εαυτού ως μέγιστης σωκρατικής αξίας, έξι στέρεα επίπεδα πάνω και με τα οποία θα πορευθεί κάθε άνθρωπος για να σταθεί όρθιος μπροστά στις πληγές και τα εμπόδια των θανάσιμων αμαρτημάτων, παλιών, ομολογημένων και σύγχρονων. Με κέντρο αυτά τα 6+1 πυρηνικά κλειδιά, η συγγραφέας διοχετεύει πολυποίκιλους, διαφορετικής κλίμακας κυματισμούς στη σκέψη των αναγνωστών, καθώς αυτοί, με το δυναμικό του έκαστος, προσεγγίζει, κυνηγός ή κυνηγημένος, δέκτης ή πομπός, κομμάτια αλήθειας και σοφίας.

    “Δεν υπάρχουν κυνηγοί και κυνηγημένοι. Όλοι έχουμε τον ρόλο μας στην αλυσίδα της ζωής”

    Υπάρχουν θαύματα και χαμένα θαύματα. Υπάρχουν λαβύρινθοι και τούνελ από τα οποία βγαίνεις αν μπορείς να αποκωδικοποιήσεις ένα ένα τα κομμάτια του εαυτού σου. Τότε μόνο μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Ζήτω η δική σου επανάσταση. Ζήτω η αγέλη των ανεξάρτητων λύκων.

    Για αναγνώστες από 12 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Τελεία.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τα έξι κλειδιά για να ξεκλειδώσεις τον κόσμο
    Συγγραφέας:

    Έλενα Περικλέους

    Εκδόσεις:

    Τελεία, Απρίλιος 2024

    Σελιδοποίηση:

    Περικλής Τιμοθέου

    Επιμέλεια:

    Δάφνη Χρήστου

    Σελίδες:

    144

    Μέγεθος:

    14 Χ 21

    ISBN:

    978-992-55-5168-2

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular