More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤου χρόνου τα καμώματα, της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου (εικ.: Ρένια Μεταλληνού)

    Του χρόνου τα καμώματα, της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου (εικ.: Ρένια Μεταλληνού)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ο χρόνος είναι ένας ανίκητος δρομέας.
    Καμιά φορά, κάπου σκοντάφτει
    σταματώντας την κούρσα του.
    Αυτές οι στιγμές γίνονται φωτογραφίες μιας ζωής,
    ευκαιρίες να νιώσουμε ζωντανοί και ευγνώμονες.

    Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου ιχνηλατεί τον χρόνο μέσα από λαϊκές δοξασίες και πεποιθήσεις καταστώντας πιο προσιτές τις βασικές του ιδιότητες στα παιδιά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Καμιά φορά ο Χρόνος είναι ένα καράβι με λευκά πανιά που ταξιδεύει σε μια απέραντη θάλασσα. Άλλες φορές μοιάζει με τρένο που έρχεται από το χθες, κάνει μια στάση στο σήμερα και φεύγει με ταχύτητα για να συναντήσει το αύριο. Καμιά φορά είναι ένα μικρό παιδί που τρέχει. Άλλες είναι ένας σοφός παππούς που δίνει συμβουλές. Άλλες είναι χρήμα, θησαυρός δηλαδή κι άλλες γιατρός γιατί γιατρεύει τις πληγές. Καμιά φορά λέει τραγούδια και παραμύθια, άλλες μετράει με αριθμούς. Άλλοτε μεταμφιέζεται στις τέσσερις εποχές, μεταμορφώνει και αλλάζει, μας αλλάζει, αφήνει ίχνη και σημάδια. Και κάποτε γλιστρά μέσα από τα χέρια σου. Και κάποτε σταματά για τόσο δα λίγο.

    Εστιάζοντας

    Η λαϊκή σοφία και αντίληψη που έχουμε σωρεύσει στο συλλογικό συνειδητό και υποσυνείδητο αποτυπώνονται στο φιλοσοφικής διάθεσης κείμενο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου η οποία ιχνηλατεί τον χρόνο από όλες του τις πλευρές. Είναι η σχετικότητά του, όπως την είχε αποτυπώσει ο Αινστάιν, κυλά, σταματά, τρέχει, επικοινωνεί με το μέλλον και το παρελθόν, είναι μόνο παρόν. Γιατρεύει, βασανίζει, αγχώνει, σημαδεύει, περνά από πάνω μας, ισοπεδώνει, μετριέται, χάνεται στα βάθη, συντροφεύει, διευκολύνει. Όλες του οι εκφάνσεις, όλες μας οι πεποιθήσεις για το πώς η ανθρώπινη παρουσία τον εισπράττει, τον αξιοποιεί, τον μεταχειρίζεται, καταγράφονται σε ένα κείμενο που θέτει όψεις, ερωτήματα, κατά κύριο λόγο κατανοητά στο βασικό ηλικιακό κοινό όπου απευθύνεται.

    Η μετάδοση γνώσεων το φέρνει στην κατηγορία αυτή των βιβλίων, ενώ βασική για την έκδοση είναι και η συνδιαλλαγή με την εικονογράφηση όπου επισημαίνονται όψεις του κειμένου που παραλείπονται ή άλλες που αναδεικνύονται οπτικά έτι περαιτέρω. Τα αντικείμενα και τα χρωματικά παντρέματα είναι το δυνατό σημείο της εικονογράφησης.

    Αποτελεί μια καλή πρόταση για να προσεγγίσεις τον χρόνο, ο οποίος ως έννοια δυσκολεύει τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία και αρχίζει να γίνεται πιο ξεκάθαρος κατά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

    Περιέχεται δισέλιδο με παιχνίδια και προτάσεις αξιοποίησης του χρόνου με τα παιδιά.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλέντης.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Του χρόνου τα καμώματα
    Συγγραφέας:

    Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

    Εικονογράφος:

    Ρένια Μεταλληνού

    Εκδόσεις:

    Καλέντης, Φεβρουάριος 2024

    Σχεδιασμός-Επιμέλεια:

    Βασιλική Τζόκα

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:

    21,5 Χ 29,5

    ISBN:

    978-960-594-117-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular