More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοί"Το θέατρο είναι δικαίωμα κάθε παιδιού": συνέντευξη του Κουκλοθίασου Τεχνόπολις στο elniplex

    “Το θέατρο είναι δικαίωμα κάθε παιδιού”: συνέντευξη του Κουκλοθίασου Τεχνόπολις στο elniplex

    Ο Γιώργος Αθανασάκης και ο Κουκλοθίασος Τεχνόπολις, δηλαδή η Όλγα Χρυσοχόου, ο Δημήτρης Δαλέζης και η Βασιλική Γαλάρα ξεκίνησε τους βηματισμούς του στα Χανιά το 2000. Εδώ και 13 χρόνια φορτώνει τις χειροποίητες κούκλες του όπου χωρούν και ταξιδεύει την Ελλάδα παίζοντας σχεδόν σε κάθε γωνιά της. Χρησιμοποιούν σχεδόν κάθε είδος κούκλας, οργανώνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια κούκλας ενώ φέτος ο Μικρός τους Πρίγκιπας σαγηνεύει. Με ευγένεια ο Γιώργος Αθανασάκης απάντησε εκ μέρους όλου του θιάσου στις ερωτήσεις του elniplex.
    Συνέντευξη στη Μαίρη Μπιρμπίλη…

    jpg Για όσους δεν ξέρουν, σύστησε τον Κουκλοθίασο Τεχνόπολις: ποιοι τον αποτελούν, πόσα χρόνια ζωής μετράει, σημαντικές του παραστάσεις…
    Ο Κουκλοθίασος  Τεχνόπολις ξεκίνησε το 2000 στα Χανιά, κι έκτοτε ταξιδεύει μαζί με τις κούκλες του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βασικά μελή της Τεχνόπολις  είναι οι  κουκλοποιοί-κουκλοπαίχτες Όλγα Χρυσοχόου, Δημήτρης Δαλέζης και Βασιλική Γαλάρα, ενώ για τις ανάγκες του κάθε έργου φίλοι καλλιτέχνες του θιάσου βοηθούν με τις γνώσεις τους. Αυτά τα 13 χρόνια ο θίασος παρουσιάζει κουκλοθεατρικες παραστάσεις, σε παιδιά προσχολικής κι σχολικής ηλικίας,  πραγματοποιεί εργαστήρια  κατασκευής κούκλας για εκπαιδευτικούς κι παιδιά, κι παράλληλα συνεργάζεται κι συνδημιουργεί  μαζί με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (AMEA, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κ.α.). Μια από τις παραστάσεις που ξεχωρίζω είναι το έργο «Έρως και ψυχή» που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την ομάδα αυτοβοήθειας χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Δέκα νέα παιδιά που είχαν περάσει από εμπειρία ψυχικής οδύνης, δημιούργησαν μια γέφυρα επικοινωνίας κι επαφής με την ευρύτερη κοινωνία μέσω του κουκλοθέατρου.

    Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κουκλοθέατρο; Θέλω να πω…ποια ήταν τα βαθύτερα κίνητρα για την ουσιαστική ενασχόληση με αυτή τη μορφή τέχνης;
    Πάντα αγαπούσα κι ενδιαφερόμουν για το θέατρο, αλλά η αρχική επαφή με το κουκλοθέατρο υπήρξε τυχαία κι καθοριστική. Είχα την τύχη να ενταχθώ στο δυναμικό της Unima Κρήτης (παράρτημα του διεθνούς δικτύου κουκλοπαιχτών) και να μαθητεύσω δίπλα στην Αριάδνη Νόβακ, μαθαίνοντας εμπειρικά όλα τα στάδια στησίματος μιας κουκλοθεατρικής παράστασης. Από την κατασκευή της κούκλας έως κι την εμψύχωση της. Από την πρώτη στιγμή μέχρι κι σήμερα δεν παύει να με μαγεύει κι να με εκπλήσσει η δύναμη της κούκλας. .Ένα άψυχο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ένα πομπό συναισθημάτων κι ιδεών  για μικρούς  κι μεγάλους

    Έχετε κάνει σπουδές που σχετίζονται με το κουκλοθέατρο;
    Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κι εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεχώς προσπαθώ να μαθαίνω και να ενημερώνομαι σχετικά με το κουκλοθέατρο καθώς είναι μια τέχνη που εμπεριέχει όλες τις υπόλοιπες τέχνες κι συνέχεια εξελίσσεται! Μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, κίνηση, ορθοφωνία, φωτισμός, νέες τεχνολογίες! Τόσα πολλά που δεν μπορείς να σταματήσεις να μαθαίνεις! ???????????????????????????????

    «Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα και το Κουκλοθέατρο στο εξωτερικό». Θέλουμε ένα σχόλιο…
    Το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών που το επιλέγουν  ως χώρο δράση τους. Εκτός Ελλάδας, σε χώρες με μεγάλη παράδοση στο κουκλοθέατρο, η κούκλα έχει απεγκλωβιστεί από τα στενά όρια του παιδικού  θεάματος κι έχει γίνει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό κι θεραπευτικό εργαλείο έκφρασης.

    Η Ελλάδα βιώνει μια πολυεπίπεδη κρίση, οικονομική όπως λένε οι περισσότεροι ή και αξιακή όπως λένε κάποιοι λιγότεροι. Πώς βιώνετε εσείς αυτήν την κατάσταση σε συνάρτηση με το «αντιδημοφιλές» άθλημα του κουκλοθεάτρου; Που επηρεάζεστε;
    Το θέατρο κι κυρίως το παιδικό θέαμα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη, κι δικαίωμα του κάθε παιδιού! Αισιοδοξώ ότι η κάθε μορφή κρίσης δεν Θα μας κάνει να το ξεχάσουμε αυτό! Περισσότερο με προβληματίζει ο βομβαρδισμός του παιδικού βλέμματος από φανταχτερές η κι βίαιες εικόνες από τον   κόσμο της νέας τεχνολογίας (βιντεοπαιχνίδια, ίντερνετ, κονσόλες κτλ).

    Φτιάχνετε μόνοι σας τις κούκλες σας; (μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία κατασκευής τους, χρόνος, κόστος, υλικά, τεχνικές κτλ).
    Μέχρι στιγμής όλες οι κούκλες κι οι κατασκευές που έχουν  χρησιμοποιηθεί στα έργα μας, έχουν κατασκευαστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την συνεργασία με άλλους επαγγελματίες. Νιώθω ότι επειδή είμαστε κι οι εμψυχωτές δημιουργείται μια άλλη σχέση όταν ζωντανεύει μια κούκλα  από τα χέρια  που την κατασκεύασαν. Υπάρχουν πολλά κι διαφορετικά είδη κούκλας (γαντοκουκλες, μαρότες, γιγαντόκουκλες κ.α.) και ποικιλία υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Ξύλο, αφρολέξ, εφημεριδοκόλλα, φελιζόλ και άπειρα συμπληρωματικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Το βασικό υλικό και για τους ερασιτέχνες και για τους επαγγελματίες κατασκευαστές είναι η φαντασία κι η αγάπη για τον χαρακτήρα-ήρωα που θα φτιαχτεί.

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣΥπάρχει η τάση να χρησιμοποιούνται πλέον μεικτές τεχνικές σε μια παράσταση Κουκλοθεάτρου. Γίνεται με στόχο να σαγηνεύσει τους λιλιπούτειους θεατές που είναι πλέον μαθημένοι σε πληθωρικές εικόνες  ή είναι μια εξέλιξη του κουκλοθέατρου;
    Δεν θα έλεγα ότι είναι μια τάση όσο η ανάγκη του κάθε εμψυχωτή να πειραματιστεί και σε άλλα είδη εναλλακτικού θεάτρου και να διευρύνει τις δυνατότητες της σκηνοθεσίας σε κάθε παράσταση.

    Με ποια κριτήρια επιλέγετε το έργο που θα ανεβάσετε;
    Έχουμε ανεβάσει έργα που έχουν βασιστεί σε πρωτότυπες ιδέες  όπως επίσης και έργα κλασσικά όπως ο φετινός Μικρός Πρίγκιπας. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που οδηγεί στην επιλογή είναι η δύναμη της ιστορίας και των εννοιών που αυτή πραγματεύεται. Έννοιες όπως η φιλία, η ισότητα και η αλληλεγγύη αλλά και σύγχρονα ζητήματα όπως η οικολογική καταστροφή δημιουργούν μια ξεκάθαρη  θεματική που κατευθύνει τη σκηνοθεσία και την αισθητική κάθε παράστασης.

    Έχω παρακολουθήσει παράστασή σας κι έχω μαγευτεί, από τις κούκλες, από τον συνδυασμό των τεχνικών, από τη σημασία που δίνετε στη λεπτομέρεια. Δεδομένου όμως ότι εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχουν εγκεκριμένες παραστάσεις και  ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε Σχολείου αποφασίζει ποιόν και τι θα φιλοξενήσει στο σχολείο του, δώσε στους φίλους του elniplex κάποιους λόγους να επιλέξουμε τον Κουκλοθίασο Τεχνόπολις μεταξύ πολλών άλλων.
    Υπάρχει πληθώρα θεαμάτων και η αλήθεια είναι πως μόνο το ίδιο το θέαμα μπορεί να «πείσει» τον εκπαιδευτικό για ΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΕΣτην παιδαγωγικότητα και την αισθητική των έργων μας. Εμείς προσπαθούμε σε κάθε παράσταση από τη προετοιμασία του χώρου έως το παιχνίδι των παιδιών με τις κούκλες μετά  το τέλος του έργου  να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μπορεί μετά ο εκπαιδευτικός να αξιοποιήσει και στην τάξη.  

    Μικρός Πρίγκιπας! Γιατί τον επιλέξατε φέτος; Και τι να περιμένουμε από αυτή την παράσταση;
    Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένας ήρωας που μιλά σε όλες τις ηλικίες. «Μόνο όταν αγαπάς κάτι, γίνεται μοναδικό» λέει η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα και σε όλους εμάς. Η φιλία, η αγάπη αλλά και η σατιρική διάθεση απέναντι στα ελαττώματα των ανθρώπων κάνουν την ιστορία  ακαταμάχητη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

    Είσαι Κρητικός. Σκάρωσέ μας μια μαντινάδα για το elniplex…
    Τα μέλη του θιάσου και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στον ιστότοπό σας. Συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη δουλειά στο elniplex και…

    Από ψυχής κι από καρδιάς εύχομ’ επιτυχία και κάθε μέρα που περνά να’ ναι δημιουργία.

     Σε ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε πολλές καλές παραστάσεις!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular