More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο καταφύγιο, της Λούσι Φόλεϊ

    Το καταφύγιο, της Λούσι Φόλεϊ

    Μια παρέα παλιών φίλων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρφης συναντιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα απομακρυσμένο και έρημο κυνηγετικό καταφύγιο, πλάι σε μια λίμνη στο Λόχ Λόριν, στα Χάιλαντς της Σκοτίας και περνούν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

    2019. Τέσσερις μέρες όλοι μαζί. Η Έμμα, ο Μαρκ, η Μιράντα, ο Τζούλιεν, ο Νικ, ο Μπο, η Σαμίρα, ο Τζάιλς, το μωρό τους και η Κέιτι. Η φαινομενική εγγύτητα της παρέας διασπάται από κρυμμένα μυστικά και όλα δείχνουν να ισορροπούν σε ένα σχοινί. Η παραζάλη της γιορτής εκρήγνειται. Ένας μέλος της παρέας φεύγει από τους υπόλοιπους, τη στιγμή που στην περιοχή κυκλοφορεί ένας μανιακός δολοφόνος. Η χρονιά αλλάζει. Το κέφι είναι ψηλά. Και ένας νεκρός βρίσκεται στο χιόνι. Είναι μέλος της παρέας. Και τα κρυμμένα μυστικά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται λες και το χιόνι που τα κάλυπτε λιώνει…

    Από τον επιδέξιο κόσμο της Άγκαθα Κρίστι βγαλμένο, που έχωνε μια ντουζίνα υπόπτους σε ένα σπίτι και μετά σε χαστούκιζε πότε από δω και πότε αποκεί μη μπορώντας να καταλάβεις τι κρύβεται, ποιος είναι ο ύποπτος και από που θα σου ‘ρθει. Ένα πολύ ενδιαφέρον, ατμοσφαιρικό, σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ, ένα καλοστημένο whodunnit (τύπος crime μυθιστορημάτων όπου τον πρωταρχικό λόγο έχει ποιος διέπραξε το έγκλημα) που παίρνει μια κλασική μανιέρα (απόμερο σπίτι, φόνος κτλ) και την παίζει με έναν δικό του τρόπο και συχνά απροσδόκητες στροφές. Με διαφορετικούς αφηγητές προσεγγίζει και συμπληρώνει την αλήθεια με ετερόκλητα στοιχεία και οπτικές γωνίες, αποκαλύπτοντας σταδιακά, όχι μόνο τον “δράστη” αλλά και τον κόσμό καθενός από τους έγκλειστους.

    Το μότο “Όλοι είναι ύποπτοι, ένας είναι ο δολοφόνος” που μας κρέμασε στο μυαλό η Άγκαθα Κρίστι, παίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, ενώ οι διαφορετικοί αυτοί χαρακτήρες ζωγραφίζονται αρκετά καλά, αφήνοντάς σου από την αρχή την αίσθηση ότι όλοι αυτοί δεν κολλάνε και πολύ μεταξύ τους. Το σκηνικό που έχει στήσει στο χειμωνιάτικο τοπίο της Σκοτίας είναι εκθαμβωτικό και οι ανατροπές που απαιτεί το είδος συμπαθείς.

    Ίσως η Φόλεϊ δεν φτάνει στη μαεστρία των Σκανδιναβών μετρ του είδους, ωστόσο δείχνει μια ποιότητα και μια υποβλητική ατμόσφαιρα που έχει τα φόντα να τους συναγωνιστεί.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Scorpio’s View – Lalo Schifrin – Dirty Harry Soundtrack

    Le Samouraï: Title Theme

    armé des ombres

    Bernard Herrmann – Psycho (theme)

    Le Samouraï: Costello dans la ville

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το καταφύγιο
    Συγγραφέας: Λούσι Φόλεϊ
    Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
    Εκδόσεις: Μίνωας, Οκτώβριος 2020
    Επιμέλεια: Κατερίνα Ασήμου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 488
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-02-1589-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular