More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΌλα όσα θα εκδοθούν το 2019 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Όλα όσα θα εκδοθούν το 2019 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Το εκδοτικό πρόγραμμα του 2019 έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκδόσεις Παπαδόπουλος λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις και τα σχόλια του αναγνωστικού κοινού. Ο σχεδιασμός μας για τη νέα χρονιά βασίζεται στον εμπλουτισμό των πετυχημένων σειρών στην κατηγορία non fiction αλλά και στη συνέχιση της μακρόχρονης παράδοσής των εκδόσεων στην έκδοση ποιοτικών παιδικών βιβλίων. Η λογοτεχνία θα είναι γυναικεία υπόθεση το 2019 για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην έκδοση παιδικών βιβλίων γνώσεων. Τέλος, το νέο έτος φέρνει και πρωτότυπα εγχειρήματα όπως η κυκλοφορία ενός εφηβικού graphic novel.

    Έτσι, μετά την πετυχημένη έκδοση των τριών πρώτων τίτλων, Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Ο Ψυχρός Πόλεμος και Αστυγραφία, η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, την οποία διευθύνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου, εμπλουτίζεται με νέους τίτλους που διεισδύουν ακόμα πιο βαθιά σε σημαντικά αλλά λιγότερο διερευνημένα περιστατικά και προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ η οποία το 2019 αποκτά τίτλους πιο εξειδικευμένης γνώσης, με σύγχρονο όμως ενδιαφέρον. Τη σειρά διευθύνει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

    Εκτός από την πολυαναμενόμενη έκδοση του δεύτερου τόμου του βιογραφικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς, η κατηγορία Δοκίμιο – Ιστορία εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό χρονικό ελληνικού ενδιαφέροντος του σπουδαίου ιστορικού Richard Clogg αλλά και με ένα εξαιρετικό βιβλίο εκλαϊκευμένης αστροφυσικής από τον ειδικό του είδους Neil deGrasse Tyson.

    Στη Λογοτεχνία, αξίζει να σημειωθεί πως η Κατερίνα Σχινά μεταφράζει δύο αγαπημένα μυθιστορήματα της Toni Morrison ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η έκδοση του νέου μυθιστορήματος της Kate Atkinson.

    Στο παιδικό βιβλίο, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργούν τον επόμενο τίτλο της διάσημης σειράς ΜΙΚΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ, δουλεύουν πυρετωδώς για τους νέους τίτλους της σειράς ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ αλλά και για ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο.

    Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη γράφουν μια νέα ιστορία για τη ζωή στην πόλη ενώ ο Κυριάκος Αθανασιάδης συνεργάζεται με την Κίκα Τσιλιγγερίδου σε μία διαφορετική έκδοση της σειράς ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΦΑΝΤΟΜΑ, αλλά και με μια πλειάδα πασίγνωστων συγγραφέων με τους οποίους δημιουργεί μια νέα σειρά συλλογών με νεανικά διηγήματα. Άλλοι αγαπημένοι και παλιοί γνώριμοι συγγραφείς που θα συναντήσετε στο πρόγραμμα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2019 είναι η Λήδα Βαρβαρούση με τη ΛΟΥΝΑ της, ο Geoffroy de Pennart με τον Λύκο του και η Isabel Sanchez Vegara με τη σειρά που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση: μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.

    ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Σειρές

    Η άκρως πετυχημένη πορεία της σειράς ΜΙΚΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ συνεχίζεται το 2019 με το έργο Η Σχολή των Ροβινσώνων. Άραγε, πώς θα αποδώσει με τη μοναδική του πένα ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και με το εικαστικό της στιλ η Ίρις Σαμαρτζή την ιστορία του νεαρού Γκόντφρι Μόργκαν, ο οποίος μεγάλωσε μέσα σε αμύθητα πλούτη και ξαφνικά βρέθηκε χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του, ναυαγός σε ένα έρημο νησί; Το νησί θα μεταμορφωθεί σε σχολή κι εκείνος σε μαθητή! Και στη σχολή αυτή, μαζί με τον δάσκαλό του Οράτιο Μελέτα, ο Γκόντφρεϊ θα πάρει τα πιο χρήσιμα αλλά και τα πιο σπουδαία μαθήματα του κόσμου. Ο έβδομος τίτλος της σειράς βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1882.

    Μπορεί το ταξίδι στον φανταστικό κόσμο του Ιουλίου Βερν να συνεχίζεται, όμως ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή έχουν ξεκινήσει ήδη ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι στην κλασική λογοτεχνία με τη σειρά ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ. Μετά την έκδοση του εικονογραφημένου βιβλίου Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου, το πετυχημένο δίδυμο καταπιάνεται με τις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ, με τον Μόγλη του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ καθώς και με τις Μικρές Κυρίες της Λουίζα Μέι Άλκοτ, και δημιουργεί εικονογραφημένες, ευφάνταστες αποδόσεις των ιστοριών, κατάλληλες για αναγνώστες πρωτοσχολικής ηλικίας (6+ ετών).

    Η Λήδα Βαρβαρούση άντλησε έμπνευση από τη σκυλίτσα της και δημιούργησε τη σειρά βιβλίων ΛΟΥΝΑ, την οποία συνέγραψε με την Agnes Verboven. Στην πρώτη ιστορία της σειράς η Λούνα δήλωσε: Μου αρέσει να παίζω μπάλα! ενώ στη δεύτερη ιστορία που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2019 η Λούνα θα μάθει να κολυμπά. Η Λούνα έχει στόχο με τα καμώματά της να διασκεδάσει τους μικρούς φίλους της και παράλληλα να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους, ενώ η εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, με τα ζωηρά και δυναμικά χρώματα και την ιδιαίτερα προσεγμένη γλώσσα σώματος, ενισχύει το ύφος και τον σκοπό της αφήγησης.

    Ένας άλλος γνωστός μας σκύλος εμφανίζεται μαζί με την αδερφή του στην εκδοτική λίστα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2019. Πρόκειται φυσικά για τους ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΦΑΝΤΟΜΑ. Αφού έλυσαν Το μυστήριο του εξαφανισμένου παπαγάλου και Το μυστήριο με τα στοιχειωμένα τυράκια, ο Κυριάκος Αθανασιάδης και η Κίκα Τσιλιγγερίδου γράφουν μία νέα ιστορία με τους αγαπημένους ήρωες, που αυτή τη φορά παρουσιάζεται σε πολύχρωμο εικονογραφημένο βιβλίο για πιο μικρούς αναγνώστες. Το νέο βιβλίο έχει τον τίτλο Τα τέσσερα χαμένα κυκνάκια και βασίζεται σε αληθινό περιστατικό με τον σκύλο Αρσέν και τη γάτα Φαντομά. Όπως συνέβη και με τα δύο παιδικά διηγήματα της σειράς, την εικονογράφηση του νέου βιβλίου έχει επιμεληθεί η Ναταλία Καπατσούλια.

    O Κυριάκος Αθανασιάδης και μία πλειάδα γνωστών συγγραφέων δημιουργούν μια νέα σειρά βιβλίων με τίτλο ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, η οποία θα φιλοξενεί συλλογές νεανικών διηγημάτων (κατάλληλες για αναγνώστες 9+ ετών) που θα βασίζονται σε μια κοινή θεματική. Έτσι, ο πρώτος τίτλος της σειράς περιλαμβάνει τις Καλύτερες Ιστορίες με Φίλες και Φίλους ενώ ο δεύτερος τίτλος της σειράς τις Καλύτερες Ιστορίες με Φαντάσματα.

    Τις Καλύτερες Ιστορίες για Φίλες και Φίλους υπογράφουν οι συγγραφείς: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Ελένη Γκίκα, Άρης Δημοκίδης, Αργυρώ Πιπίνη, Μαριλένα Πολιτοπούλου, Γιώργος Στόγιας, Κατερίνα Σχινά και Κυριάκος Αθανασιάδης και τις Καλύτερες Ιστορίες για Φαντάσματα οι συγγραφείς: Χάρης Βλαβιανός, Λώρη Κέζα, Μιχάλης Μακρόπουλος, Δημήτρης Μαμαλούκας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αγγελική Ράδου, Σώτη Τριανταφύλλου και Κυριάκος Αθανασιάδης.

    Η αγαπημένη σειρά μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες, αποκτά τρεις νέους τίτλους στα ελληνικά την Άνοιξη του 2019. Έτσι, μετά τις ιστορίες των Μαρί Κιουρί, Αγκάθα Κρίστι και Κοκό Σανέλ, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από σύντομες εικονογραφημένες ιστορίες για την παιδική ηλικία και τη μετέπειτα πορεία της σπουδαίας ανθρωπολόγου Τζέιν Γκούντολ, της συγγραφέως, φιλοσόφου και ακτιβίστριας Σιμόν ντε Μποβουάρ και της Άννα Φρανκ, του κοριτσιού που έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος, της οποίας το ημερολόγιο αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου και ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια για την καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.

    Τη συγγραφή των τριών νέων τίτλων υπογράφει και πάλι η Ισπανίδα συγγραφέας Isabel Sanchez Vegara η οποία συνεργάζεται ανά τίτλο με διαφορετικό εικονογράφο προκειμένου να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο η προσωπικότητα και η ζωή τής εκάστοτε εμβληματικής γυναίκας.

    Για τα παιδάκια που έχουν ήδη μάθει «απέξω και ανακατωτά» τα κλασικά παραμύθια, η νέα μας σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο ΠΡΩΤΟΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ αποτελεί την ιδανική πρόταση ανάγνωσης. Η σειρά φιλοξενεί τα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας σε κείμενο και απεικόνιση προσαρμοσμένα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3+ ετών). Έτσι, από τις αρχές του 2019 οι μικροί μας αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του Μυστικού Κήπου, του Μόμπι Ντικ αλλά και της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

    Επειδή τα παιδιά δεν σταματούν να μας εντυπωσιάζουν με την ευφυία και την αντιληπτική ικανότητά τους από πολύ μικρή ηλικία, το 2019 ξεκινά η έκδοση μιας νέας σειράς με πολύ απλά, εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3+ ετών) που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις μεγάλες ιδέες, που οραματίζονται πως μια μέρα θα γίνουν επιστήμονες και που παρά τη μικρή τους ηλικία έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ περιέργεια! Η σειρά ονομάζεται ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ και οι τρεις πρώτοι τίτλοι της είναι: Αστροφυσική για μικρά παιδιά, Κβαντική φυσική για μικρά παιδιά και Η επιστήμη των πυραύλων για μικρά παιδιά.

    Τον μαγικό κόσμο των επιστημών και των τεχνών έχει βάλει στόχο να γνωρίσει στους αναγνώστες πρωτοσχολικής ηλικίας (5+ ετών) Ο μικρός Πυθαγόρας. Ξεκινώντας τη σύντομη αφήγησή του με απλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, όπως το ότι ένα αεροπλάνο αλλά και μια γέφυρα είναι αποτέλεσμα της μηχανικής, ο μικρός Πυθαγόρας εισάγει τους συνομηλίκους του στις έννοιες, τις βασικές θεωρίες και την πρακτική εφαρμογή των επιστημών. Οι απλές, πολύχρωμες και παραστατικές εικονογραφήσεις του Greg Paprocki ενισχύουν την εύκολη κατανόηση του κειμένου και του γλωσσαριού που επιμελείται ο Bob Cooper. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι της σειράς μιλούν για τα Μαθηματικά, τις Επιστήμες και τη Μηχανική.

    Το 2019 υποδεχόμαστε στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος δύο παλιούς και αγαπημένους γνώριμους: τον Geoffroy de Pennart και τον Λύκο του. Αυτή τη φορά ο Λουκάς (ο λύκος) και ο καλός του φίλος Μελέτης (το γουρούνι) βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν συνειδητοποιούν ότι οι μπαμπάδες τους έχουν συναντηθεί στο παρελθόν και αντιπαθεί σφόδρα ο ένας τον άλλον. Οι δύο φίλοι, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το αίτιο της αντιπάθειας αυτής, θα ακούσουν δύο διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας! Ο πασίγνωστος για την ανατρεπτική αφήγηση και εικονογράφησή του Geoffroy de Pennart συνεχίζει τη σειρά του Λύκου με μια νέα ιστορία γεμάτη χιούμορ αλλά και ενδιαφέροντα διδάγματα.

    Τον Αρκούδο και τον Πάπιο των πολυβραβευμένων John Jory και Benjie Davis που είχαμε γνωρίσει στο εικονογραφημένο βιβλίο Καληνύχτα, λέμε! συναντούμε ξανά στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος μέσα από τις ιστορίες του Γύρνα σπίτι, λέμε! το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2019 και του Εντάξει, λέμε! το οποίο θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του ίδιου έτους. Στην πρώτη ιστορία ο Αρκούδος φεύγει σε ταξίδι για ψάρεμα για να μπορέσει επιτέλους να μείνει λίγο μόνος. Ο Πάπιος όμως θέλει, φυσικά, να έχει παρέα τον καλύτερό του φίλο. Τι θα κάνει άμα φύγει; Στο Εντάξει, λέμε! ο Πάπιος κατενθουσιασμένος ζητά από τον Αρκούδο να πάνε να παίξουν στο χιόνι. Ο Αρκούδος όμως θέλει να μείνει στο ζεστό σπιτάκι του. Θα μπορέσει άραγε να πει όχι στον επίμονο φίλο του;

    Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά (εκτός σειρών)

    Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη πραγματεύονται το σύγχρονο θέμα της καθημερινής ζωής και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις μέσα από την ιστορία με τίτλο Φίλοι πάνω κάτω σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου.

    Μετά την κατάκτηση του Κρατικού Βραβείου Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2017 η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη και ο εικονογράφος Αχιλλέας Ραζής δημιουργούν το βιβλίο με τίτλο Καλοκαίρι στο κουτί, μια ποιητική ιστορία για τις αναμνήσεις του καλοκαιριού το οποίο θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2019.

    Έναν κόσμο τελείως διαφορετικό όπου τα ζώα παίρνουν την εξουσία από τους ανθρώπους μάς παρουσιάζουν ο συγγραφέας Michaël Escoffier και η εικονογράφος Stéphane Sénégas στην πανέξυπνη και ανατρεπτική ιστορία με τίτλο Η επανάσταση των ζώων. Άραγε τα ζώα θα συμπεριφερθούν στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα ζώα;

    Τέλος, στην ιστορία με τίτλο Χάρτινα Αεροπλανάκια οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν πως η αληθινή φιλία παραμένει, ακόμα κι όταν δύο φίλοι αναγκάζονται να ζήσουν χιλιόμετρα μακριά. Το τρυφερό κείμενο της ιστορίας υπογράφει ο Jim Helmore και την ονειρική εικονογράφηση ο Richard Jones, δημιουργοί του Λευκού λιονταριού.

    Βιβλία Γνώσεων

    Το 2019 ξεκινά με το όραμα πως το σχολείο δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο όπου το παιδί αποκτά γνώση, αλλά όπου μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, έναν χώρο όπου μπορεί να εκφραστεί συναισθηματικά. Το όραμα αυτό προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα ο οργανισμός ΧΑΡΙΣΜΑΘΕΙΑ και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου Out of the Box Challenge: Προκλήσεις κριτικής ικανότητας και φαντασίας. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού οι μαθητές ηλικίας 9 ετών και άνω θα ανακαλύψουν πρωτότυπα τεστ και παιχνίδια τα οποία δημιούργησαν ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, παιδοψυχολόγοι, ιατροί και αναπτυξιολόγοι της Χαρισμάθειας και έχουν στόχο να εξελίξουν την κριτική σκέψη των παιδιών, να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους και να ανακαλύψουν ή να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

    Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Βιβλιομουσείου μας. Το Βιβλιομουσείο είναι μια πολυτελής έκδοση μεγάλων διαστάσεων η οποία φιλοξενεί στις σελίδες της περισσότερα από 130 τεχνουργήματα αρχαίων πολιτισμών. Το ιδανικό βιβλίο γνώσεων για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που έζησαν σε αρχαίους πολιτισμούς μέσα από την παρουσίαση των καταπληκτικών αντικειμένων που άφησαν πίσω τους.

    Παιδική – Εφηβική Λογοτεχνία

    Μετά το πρωτότυπο και τρυφερό μυθιστόρημα Ο ελέφαντας της Έρικα, η Sylvia Bishop πλάθει μια κατασκοπική ιστορία στο νέο της έργο με τίτλο Το μυστικό του νυχτερινού τρένου (Τhe Secret of the Night Train). Όταν η νεαρή Μαξ ταξιδεύει με τρένο προς την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να επισκεφθεί τη βαρετή θεία της, το τελευταίο πράγμα που περιμένει είναι πως θα βρεθεί μπλεγμένη στην υπόθεση εξιχνίασης που αφορά την κλοπή ενός διάσημου διαμαντιού και πως θα ζήσει μια νυχτερινή περιπέτεια που θα εξελιχθεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Μια υπέροχη αφήγηση με σασπένς, μυστήριο και με στοιχεία ευρωπαϊκής ιστορίας, κατάλληλη για αναγνώστες 9-12 ετών.

    Graphic novel

    Θέλοντας να κάνουν γνωστό το έργο του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950), ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και ο Αλέξανδρος Τζάλλας δημιουργούν ένα εφηβικό graphic novel το οποίο βασίζεται στη ζωή του διεθνούς φήμης επιστήμονα. Μια πρωτότυπη προσέγγιση, ένα τολμηρό εκδοτικό εγχείρημα μοναδικής αισθητικής.

    Το εκδοτικό πρόγραμμα του 2019 περιλαμβάνει και την κυκλοφορία πολλών νέων βιβλίων καρτονέ για τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας, όπως και βιβλία αγαπημένων ηρώων όπως Batman, Superman, Scooby Doo, Looney Tunes, Μικρό μου Πόνι και Τόμας το Τρενάκι και ανανεώνεται συνεχώς με εκδόσεις που θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

    ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

    Σειρές

    ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Ο τέταρτος τίτλος της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, και πρώτος για το 2019, είναι η συλλογή κειμένων Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο (Balkans in the Cold War). Η διευθύντρια της σειράς Κωνσταντίνα Μπότσιου και οι καθηγητές Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ειρήνη Καραμούζη και Svetozar Rajak υπογράφουν μερικές και επιμελούνται συνολικά δεκαπέντε ιστορικές πραγματείες που εξετάζουν την επιρροή που άσκησε ο Ψυχρός Πόλεμος σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από εθνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ανομοιομορφίες: ποιες στρατιωτικές συμμαχίες δημιουργήθηκαν, πώς διαμορφώθηκαν οι σχέσεις με τις υπερδυνάμεις και τη «μαμά» Ρωσία τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην οριστική αναδιαμόρφωση των Βαλκανίων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ένα βιβλίο που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη μελέτη του Ψυχρού Πολέμου.

    Με το βιβλίο Αναζητώντας ρόλο στον κόσμο οι ακαδημαϊκοί Ειρήνη Καραμούζη και Διονύσης Χουρχούλης αναλύουν την εξωτερική πολιτική που ασκούσε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1980: πώς διαμορφώθηκαν οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ, τη Μέση Ανατολή και τον Τρίτο Κόσμο, αλλά και με την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ κατά την ιστορική περίοδο που σημαδεύτηκε από τη διακυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για μια καθοριστική περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας η οποία δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς.

    Μετά την πετυχημένη έκδοση του Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ εμπλουτίζεται με ένα ακόμα βιβλίο του σπουδαίου ιστορικού William H. McNeill. Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει η πρωτότυπη πραγματεία Επιδιώκοντας την Ισχύ: Τεχνολογία, Στρατός, Κοινωνία (The Pursuit of Power). Στο βιβλίο αυτό ο McNeill διερευνά την εξέλιξη των όπλων όπως διαμορφώθηκε μέσα σε μία χιλιετία για να εξηγήσει τα διλήμματα που απασχολούν την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Από το τόξο που απαγόρευσε η Εκκλησία το 1139 ως την πυρηνική βόμβα του 20ού αιώνα, ο συγγραφέας αποκαλύπτει μέσα από ποιες οδούς ο εμπορικός ανασχηματισμός της κοινωνίας του 11ου αιώνα ώθησε τη στρατιωτική δραστηριότητα να υποταχθεί στους κανόνες της αγοράς και στις διαθέσεις των ηγετών, προσφέροντας στον αναγνώστη «τη βάση για σοφότερη δράση» όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο McNeill.

    Ο Καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ψαλιδόπουλος πραγματοποιεί στο βιβλίο Οφειλές και Ωφελήματα μια πρωτότυπη έρευνα για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στην ιστορία των εξωτερικών δανεισμών και των χρεοκοπιών της χώρας. Ένα «ωφέλιμο» ιστορικό βιβλίο για την κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

    Τη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ολοκληρώνει για το 2019 ο τίτλος Η αντίσταση του μικροφώνου: Ο Παύλος Μπακογιάννης απέναντι στη δικτατορία του ιστορικού Νίκου Παπαναστασίου. Στο βιβλίο αυτό εξιστορείται η αντιστασιακή δράση του Έλληνα πολιτικού την περίοδο που ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Η ιστορία και η καταγραφή των ραδιοφωνικών εκπομπών του Παύλου Μπακογιάννη που αναμεταδίδονταν από την Deutsche Welle και έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα της Ελλάδας.

    ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

    Τι είναι οι ηλιακές εκλάμψεις και με ποιον τρόπο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας; Εξήγηση δίνει με καθαρό και εύληπτο λόγο στο βιβλίο με τίτλο Διαστημικός Καιρός ο Μανώλης Κ. Γεωργούλης, ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Μια συνοπτική διερεύνηση των συνεπειών του διαστημικού καιρού στον ανθρώπινο κοινωνικό ιστό, με αφετηρία τα άγνωστα ακόμα ή αβέβαια αίτιά του, και μια περιγραφή των διεθνών επιστημονικών προσπαθειών κατανόησης και πρακτικής πρόγνωσης του διαστημικού καιρού, οι οποίες αποτελούν λαμπρά παραδείγματα παγκόσμιας ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης.

    Στο δεύτερο τίτλο της σειράς για το 2019 ο διευθυντής πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας αναλύει μέσα σε 112 σελίδες όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ ο ιστορικός Θάνος Βερέμης γράφει το δεύτερο βιβλίο του στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ με τίτλο ΗΠΑ: Εποχή Τραμπ, στο οποίο αναλύει την άνοδο του φαινομένου που συνιστά η ανάδειξη ενός ιδιόρρυθμου λαϊκιστή στο προνομιακό αξίωμα του Προέδρου του πιο δυνατού κράτους του κόσμου και εξετάζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει, για τη χώρα του και τις δυτικές δημοκρατίες, το φαινόμενο «Τραμπισμός» στα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Δοκίμιο – Ιστορία

    Το 2019 θα κυκλοφορήσει ο πολυαναμενόμενος δεύτερος τόμος της πολιτικής βιογραφίας Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, Τόμος Β: 1974-2016 που έγραψε ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς βασιζόμενος στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες του παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο εμβληματικός πολιτικός ηγέτης. Ο δεύτερος τόμος θα καλύπτει τη χρονική περίοδο από τη μεταπολίτευση ως και το 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, Τόμος Α: 1942-1974 βρίσκεται στη 15η χιλιάδα και απέσπασε το βραβείο βιβλίου Public στην κατηγορία Ελληνικό Non-Fiction, βραβείο που απονέμεται βάσει ψηφοφορίας του κοινού. Ο δεύτερος τόμος, πάντοτε έμπλεος από τον καυστικό και οξυδερκή σχολιασμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα υπάρχουν αναφορές σε γεγονότα που είναι ακόμα νωπά στη μνήμη των αναγνωστών αλλά και σε πρόσωπα που κυριάρχησαν ή εξακολουθούν να κυριαρχούν στη μεταπολιτευτική πολιτική σκηνή της χώρας.

    Αρχές της άνοιξης του 2019 θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του επίμονου και εμβριθούς μελετητή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Richard Clogg, με τον χαρακτηριστικό τίτλο Greek to Me. Είναι ένα εκτενές απομνημόνευμα της πλούσιας ακαδημαϊκής του ζωής μεταξύ των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης, με τις επιτυχίες και τις ματαιώσεις της, τις ίντριγκες και τις ανταμοιβές της, και συνάμα μια μαρτυρία της βαθιάς αγάπης του καθηγητή για τη σύγχρονη Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1958 και έκτοτε της αφοσιώθηκε επιστημονικά, μελετώντας την ιστορία της και ερευνώντας πτυχές του δημόσιου βίου της. Μέσα από τις σελίδες αυτού του συναρπαστικού χρονικού αναδύεται η κουλτούρα και η καθημερινότητα της Ελλάδας μέσα στις διαδοχικές της μεταμορφώσεις ανά τις δεκαετίες, οι μεταπολεμικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα, τα τραύματα του εμφυλίου και η προβληματική διαχείρισή τους, αλλά κυρίως οι εμμονές και οι στρεβλώσεις στη σχέση της χώρας μας με το ιστορικό της παρελθόν. Τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας και πολιτικής βρίσκουν μια θέση στο βιβλίο του Κλογκ, ο οποίος αφηγείται τις μικροϊστορίες τους με πνεύμα και μπρίο, καθιστώντας το Greek to Me μία ιστορική μαρτυρία που διαβάζεται απνευστί.

    Το πολύ ενδιαφέρον μπεστ σέλερ των New York Times Αστροφυσική για βιαστικούς (Astrophysics for People in a Hurry) του διάσημου αστροφυσικού Neil deGrasse Tyson θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το πρώτο δίμηνο του 2019. Στο βιβλίο, ο διευθυντής του Πλανητάριου Χέιντεν και γνωστός παρουσιαστής εκπομπών και ντοκιμαντέρ του National Geographic κατορθώνει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που κατά καιρούς μάς απασχολούν όλους σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν. Εκμεταλλευόμενος το επικοινωνιακό του χάρισμα και την ικανότητά του να εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο περίπλοκες έννοιες, το Αστροφυσική για βιαστικούς είναι το βιβλίο που μπορεί να χαρίσει γνώση για το Bing Bang και τις μαύρες τρύπες κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με το μετρό ή μιας σύντομης πτήσης. Επιπροσθέτως, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 η έκδοση Astrophysics for Young People in a Hurry που απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης και ο διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής Γιώργος Σιάκας συνθέτουν ένα σύγχρονο δοκίμιο με τίτλο Στο όνομα της αξιοπρέπειας – Οι ανατροπές της κοινής γνώμης στα χρόνια των Μνημονίων.  Το βιβλίο καταγράφει τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας για μεγάλα θέματα, όπως τα Μνημόνια και το ευρώ, η προσφυγική κρίση και το Μακεδονικό. Φωτίζει την οργή της, την ανασφάλειά της και το αίσθημα της χαμένης αξιοπρέπειας που βίωσε. Ανιχνεύει τα ερωτήματα και τις ανησυχίες της για το ποιος αποφασίζει τελικά στη δημοκρατία μας.

    Την άνοιξη του 2019 θα κυκλοφορήσει η ελληνική μετάφραση του βιβλίου How to Be a Conservative του Roger Scruton. Γράφοντας σε πνευματώδες και προσωπικό ύφος, ο Βρετανός φιλόσοφος παραδίδει ένα ευκολοδιάβαστο δοκίμιο για το πώς μπορεί κάποιος να ζει ως συντηρητικός παρά τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Αντλώντας παραδείγματα από δικά του βιώματα ως δημόσιο πρόσωπο, ο συγγραφέας δεν αμφισβητεί ότι η ανθρωπότητα ενδεχομένως να μπορεί να επιβιώσει δίχως τον συντηρητισμό, αλλά υποστηρίζει πως δεν θα μπορέσει να προοδεύσει.

    Λογοτεχνία

    Μετά την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος Γυρισμός (Home) και τη νέα κυκλοφορία του Τζαζ (Jazz), η Κατερίνα Σχινά μεταφράζει την Αγαπημένη (Beloved), το μυθιστόρημα που χάρισε στην Toni Morrison το Pulitzer Λογοτεχνίας το 1988. Το έργο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από την Oprah Winfrey το 1998 και σύμφωνα με τους New York Times θεωρείται το καλύτερο αμερικανικό μυθιστόρημα από το 1981 έως το 2006. Μια συγκλονιστική ιστορία για τη σκλαβιά στη μετεμφυλιακή Αμερική, για τον ρατσισμό, για τις σύγχρονες Μήδειες, για την εξουσία της ζωής και του θανάτου, για τα εγκόσμια και τα απόκοσμα, ειπωμένη μέσα από τους μοναδικούς χαρακτήρες που έχει πλάσει η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας.

    Το φθινόπωρο του ίδιου έτους θα κυκλοφορήσει και το εμβληματικό μυθιστόρημα της Toni Morrison Το τραγούδι του Σόλομον (Song of Solomon), το οποίο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μπαράκ Ομπάμα. Μέσα από τη νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, θα παρακολουθήσουμε τον τριαντατριάχρονο Μίλκμαν, τον μοναδικό αρσενικό ήρωα του βιβλίου, στην προσπάθειά του να βρει τον εαυτό του στην κληρονομιά της φυλής του. Όταν το κατορθώσει αυτό, θα μάθει πραγματικά να πετά όπως ο παππούς του Σόλομον, ο οποίος έσπασε τα δεσμά της σκλαβιάς και πέταξε πίσω στη μητέρα-πατρίδα, την Αφρική. Τόσο το μεταφυσικό όσο και το κοινωνικό στοιχείο είναι έντονα στη γραφή της Morrison, η οποία παραδίδει ένα μυθιστόρημα για τη βαριά κληρονομιά της δουλείας, τον ρόλο των γυναικών, την επιβολή βίας και την ανάγκη για σεβασμό.

    Η Τζούλιετ Άρμστρογνκ είναι η πρωταγωνίστρια του νέου μυθιστορήματος της Kate Atkinson με τίτλο Transcription. Στο βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή της παραγωγού του BBC, η οποία όμως δέκα χρόνια πριν –την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου– ήταν κατάσκοπος της ΜΙ5. Η Τζούλιετ βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με φαντάσματα του παρελθόντος της, όμως το «πεδίο της μάχης» είναι τελείως διαφορετικό πλέον και εκείνη έχει ένα παλιό χρέος να ξεπληρώσει. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει πράξη χωρίς συνέπεια. Η συγγραφέας των μπεστ σέλερ υπογράφει ένα μυθιστόρημα που ξεπερνά τον όρο «κατασκοπικό». Ένα έργο που διεισδύει στην ψυχολογία μιας δυναμικής γυναίκας που καλείται να επιβιώσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

    Και φυσικά, τη λογοτεχνική λίστα με τις δυναμικές γυναίκες συγγραφείς συμπληρώνει η Μανίνα Ζουμπουλάκη, η οποία θα μας συστήσει τη Μελίνα Μπίλια, την ογδονταδυάχρονη ηρωίδα της που μοιράζεται με τους αναγνώστες 365 μέρες από τη ζωή της. Ένας χρόνος γεμάτος περιπέτειες όπως το εμπόριο χόρτων που δεν είναι ραδίκια, το φλερτ με έναν ενδιαφέροντα παππού, η ενασχόληση με το AirBnB και η εμπλοκή με την ερωτική ζωή της εγγονής της. Το ημερολόγιο μιας ογδονταδυάχρονης είναι ένα πανέξυπνο και αστείο μυθιστόρημα, γραμμένο στο χαρακτηριστικό ύφος της Μανίνας, το οποίο θα ανατρέψει όλα όσα νομίζουμε πως συμβαίνουν στη ζωή ενός πολύ ηλικιωμένου ατόμου.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular