More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετών21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821

    21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει Εκδήλωση- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Βιβλίο γνώσεων με λογοτεχνικό πρόσημο

    επανάσταση < ἐπανίστημι < (επανά-) ἐπί + ἀνίστημι < ἀνά + ἵστημι

    Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 και η συγκυρία ήταν προφανέστατα μοναδική για να εκδοθούν βιβλία που θα έφερναν στο επίκεντρο όχι μία από τα ίδια (αυτό γινόταν, παραγίνεται φέτος και θα γίνεται), αλλά μια φρέσκια ματιά στα γεγονότα, τα πρόσωπα. Βιβλία που θα έβλεπαν και στην κοινωνία της εποχής και πώς αυτή επηρεάστηκε και εξελίχθηκε μετά από εκείνη τη δεκαετία του 1820, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Μόνο που εδώ δεν έχω ένα βιβλίο αναδιήγησης γεγονότων και γνώσεων με τη στενή έννοια αλλά μια λογοτεχνική και εικαστική έκταση σε εκείνο το καθοριστικά παγκόσμιο γεγονός.

    Η σύμπραξη είκοσι συγγραφέων, δύο κομιστών (κακή η γενική πληθυντικού του κομίστα αλλά…) και άλλων τόσων καλλιτεχνών είναι πάντοτε ένα γεγονός, ακόμα κι αν έχεις καταφέρει να δαμάσεις 44 μετριότητες. Πόσω (ή πόσο άραγε;) μάλλον όταν στο βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος που επιμελήθηκαν οι Μαρίζα Ντεκάστρο και Ελένη Σβορώνου που γνωρίζουν και αγαπούν το βιβλίο γνώσεων όσο λίγοι, συναντήθηκαν, δούλεψαν, συνεργάστηκαν πολλοί σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί οι οποίοι κάθισαν κάτω από την αύρα του 1821 και του “200” του, συνομίλησαν με τον τρόπο τους μαζί του και γέννησαν 22 ιστορίες για εκείνον τον κόσμο και εκείνους τους ανθρώπους, αλλά και όσα τους ενέπνευσαν. Άλλοτε πατώντας στα γεγονότα του τότε, άλλοτε λοξοδρομώντας με φαντασία κάπου μακρύτερα, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε ιδιαιτέρως ελκυστικό.

    Κάπως έτσι περιδιαβαίνουμε από την Μαριώ του Καραϊσκάκη και τον Ελβετό που εξελίχθηκε σε Έλληνα μαχητή του δικαίου Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, μέχρι ανεπιφανείς άντρες, γυναίκες, παιδιά, ζώα της εποχής, μα και πέρα από την εποχή και τον στενό γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Κάπως έτσι βρισκόμαστε στο Σικάγο του σήμερα που συνδέεται μεμιάς με τον Τζέφερσον και τον Κοραή, κάπως έτσι παρακολουθούμε την πρώτη νίκη της εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα με 4-3 επί των νησιών Φίτζι που με έναν απίθανο τρόπο συνδέεται κι αυτή με εκείνο το ξακουστό Εικοσιένα.

    Το Εικοσιένα δεν είναι πανήγυρις και εμπόριο προσωπικοτήτων, δεν είναι καθαγιασμός των ελληνικών αμαρτιών και ανάδειξη ενδόξου παρελθόντος. Το 21′ έχει σκοτεινιά, έχει μελανώματα, έχει κακοήθειες και κακοήθεις. Μέσα από όλα εκείνα, από τον ζόφο και τον πόνο, από το όνειρο και τον ξυπόλητο ονειροπόλο, γεννήθηκε μια ιδέα, ένα κράτος, ένας κόσμος που θέλησε να ανατάξει τον εαυτό του και τις ελευθερίες του προτού δει την Μεγάλη Ιδέα για την οποία εμείς συχνά κομπάζουμε και… παρελαύνουμε.

    Με καλογραμμένες, με ατμόσφαιρα και αύρα εποχής, μονοσέλιδες ιστορίες, με αντίστοιχες εικονογραφήσεις που κινούνται από τα όρια του όμορφου μέχρι του σαγηνευτικού, με απλότητα και χάρη, το βιβλίο 21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821 δεν ψωνίζει από τα ρηχά και εύκολα, αλλά κάνει εκείνο που η καλή λογοτεχνία πάντα υπόσχεται: να σε ταξιδεύει μέσα από τα πιο ασήμαντα σοκάκια στους πιο σημαντικούς δρόμους της ζωής και της Ιστορίας.

    Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στα 2 graphic novel της Αλεξίας Οθωναίου και του Θανάση Πέτρου που υπενθυμίζουν τη βεβαιότητα για κατάργηση του ενός, σχολικού εγχειριδίου και την αντικατάστασή τους από πιο ελκυστικές μορφές, δομές γνώσης. Η δύναμη του graphic novel είναι τεράστια καθώς επικοινωνεί αμεσότερα και πιο αποτελεσματικά με όσα τα παιδιά (ας πούμε 8-12 ετών) συνηθίζουν να αναζητούν. Δεν πρόκειται για διδασκαλία της ιστορίας. Πολύ σωστά αναφέρει η έκδοση και οι δύο επιμελήτριες ότι το παρόν βιβλίο σε ωθεί να “νιώθεις την Ιστορία διαβάζοντας τα λογοτεχνικά γραπτά άξιων συγγραφέων”. Κι αυτό είναι ό,τι ακριβώς δεν κάνουν συνήθως τα σχολικά βιβλία ιστορίας, λογοτεχνίας κ.α.: κάτι διαβάζεις, κάτι παπαγαλίζεις, αλλά δεν περπατάς μαζί τους, δεν μυρίζεις την ανάσα τους, δεν νιώθεις τις αγωνίες τους. 

    Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Να μπει στις βιβλιοθήκες και τις σχολικές λέσχες ανάγνωσης. Να γίνει ανάγνωσμα για να συζητηθεί η εποχή πέρα από ημερομηνίες και μάχες.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Σημαντικό: Οι συγγραφείς αυτού του έργου εκχωρούν τις αμοιβές τους στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως δωρεά. Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που από το 2004 προασπίζει τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την οικογένεια. Ιστότοπος: ddp.gr

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Περιεχόμενο- Οι 22 ιστορίες

    Τα φώτα άναψαν και…- Μαρίζα Ντεκάστρο-Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Χιονοκλέφτης- Ελένη Κατσαμά-Αλεξία Ευσταθοπούλου
    Τρύπιες κάλτσες, μπαλωμένα τσαρούχια- Θοδωρής Παπαϊωάννου-Βασίλης Σελιμάς
    Εφικτό το ανέφικτο- Βαγγέλης Ηλιόπουλος- Βασίλης Γρίβας
    Το μπουρλότο του Δημήτρη-Άγγελος Αγγέλου- Έμη Σίνη- Μάρω Κατσίκα
    Ο αγαπητικός της Μπουμπουλίνας- Φίλιππος Μανδηλαράς- Κατερίνα Χαδουλού
    Έλα έξω- Λίνα Λυχναρά- Χρύσω Χαραλάμπους
    Τρεις γάτοι- Κωνσταντίνος Πατσάρος- Little Polkadot
    Και Μαριώ… και Ζαφείρης- Άννα Κοντολέων- Δημήτρης Αναστασίου
    Η σκλάβα (graphic novel) -Αλεξία Οθωναίου
    Η ψυχή της δικαιοσύνης- Μαρία Παπαγιάννη- Γιώργος Δημητρίου
    Η λέξη με τα τρία έψιλον- Κυριάκος Αθανασιάδης- Άνα Μάτεγιτς
    Μπαμπεσιά (graphic novel)- Θανάσης Πέτρου
    Σαν παραμύθι- Λίλη Λαμπρέλλη- Στέλιος Λιβανός
    Το καμηλάκι μου- Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου- Χρήστος Κούρτογλου
    Ανάσταση- Πάνος Χριστοδούλου- Zafouco Yamamoto
    Ονειρεύομαι την πατρίδα… – Εύη Πίνη- Ντανιέλα Σταματιάδη
    Αϊβαλί- Παναγιώτης Τσερόλας- Ευαγγελία Γουτιάνου
    Ο στρατηγός βοηθάει ακόμα- Πολυχρόνης Κουτσάκης- Πέτρος Μπουλούμπασης
    Συνομιλώντας με έναν πίνακα- Θοδωρής Κούκιας- Αχιλλέας Ραζής
    Ευχαριστώ, κε Τζέφερσον- Ελένη Σβορώνου- Φίλιππος Φωτιάδης
    1821 κουλουράκια- Μιράντα Βατικιώτη- Κέλλυ Ματαθία Κόβο

    Με μια ματιά

    • Συνεργασία είκοσι διακεκριμένων συγγραφέων, δύο κομιστών και είκοσι εικονογράφων
    • Είκοσι δύο μονοσέλιδες ιστορίες 500 λέξεων καθεμιά με έμπνευση από την Επανάσταση του 1821 και ισάριθμες εικονογραφήσεις (2 από τις 22 ιστορίες είναι graphic novel)
    • Καλαίσθητος, συλλογικός τόμος με αφορμή τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821
    • Οι αμοιβές των δημιουργών εκχωρούνται στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ο ήλιος εβασίλεψε (ορχηστρικό)

    Γιάννης Πουλόπουλος – Ο Καραϊσκάκης

    Νίκος Μαμαγκάκης – Κολοκοτρώνης

    Το χάραμα επήρα – Νένα Βενετσάνου (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)

    Τα λόγια και τα χρόνια Μαρκόπουλος Γαργανουράκης

    Γιάννης Μαρκόπουλος – Χρώματα κι Αρώματα (ορχηστρικό)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: 21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821
    Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, Κυριάκος Αθανασιάδης, Μιράντα Βατικιώτη, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Άννα Κοντολέων, Θοδωρής Κούκιας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εύη Πίνη, Ελένη Σβορώνου, Πάνος Τσερόλας, Πάνος Χριστοδούλου.
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Αναστασίου, Ευαγγελία Γουτιάνου, Βασίλης Γρίβας, Γιώργος Δημητρίου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Κατσίκα, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Little polkadot., Άνα Μάτεγιτς, Πέτρος Μπουλούμπασης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Axιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Zafouko Yamamoto, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Χρύσω Χαραλάμπους.
    Επιμέλεια τόμου: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2020
    Γλωσ. επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 19 Χ 29
    ISBN: 978-960-484-618-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular